Keskustan Kurvinen | Milloin Haavisto, Stubb ja Urpilainen pahoittelevat historiallista virhettään puolustusvoimien leikkauksissa?

0
Kauhavan Lentosotakoulu Fougat juhannuksena 2008 (kuva: Jukka Ketonen)
Kauhavan ex-lentosotakoulun Fougat (kuva: Jukka Ketonen)
Kansanedustaja Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kauhavalainen kansanedustaja Antti Kurvinen penää presidentinvaalien ehdokkaita avaamaan omaa ansioluetteloaan ja logiikkaansa Suomen puolustuksen rakentamisessa.

Venäjän aloitettua törkeän hyökkäyksensä Ukrainaan kaikki poliitikot ja puolueet ovat olleet yksimielisiä riittävien puolustusmenojen tarpeellisuudesta ja asevelvollisuuden ja reservin vahvistamisesta. Myös kaikki presidenttiehdokkaat ovat tästä pääasiallisesti samaa mieltä.

Eroja kuitenkin löytyy käytännön politiikasta ja ”aikaansaannoksista”. Presidenttiehdokkaista Alexander Stubbb, Pekka Haavisto ja Jutta Urpilainen olivat Kataisen-Stubbin sinipunahallituksessa tekemässä Suomen lähihistorian ehkä suurinta ulko- ja turvallisuuspoliittista virhettä, niin sanottua puolustusvoimauudistusta, joka lakkautti lukuisia varuskuntia pitkin Suomea ja heikensi armeijamme valmiuksia.

  • Stubb, Haavisto ja Urpilainen olivat ministereinä leikkaamassa kaudella 2011 – 2015 peräti 10 % puolustusmenoista. Leikkaukset tarkoittivat useiden varuskuntien lakkautuksia. Muun muassa Hennala Lahdessa, Kauhavan Lentosotakoulu, Keuruu ja Kontiorannan varuskunta Pohjois-Karjalassa rajan pinnassa lakkautettiin. Silloinen puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen on todennut, että leikkaukset olivat liian suuria ja johtivat puolustuskyvyn laskuun, ja niiden jälkiä on pitänyt korjata, sanoo Kurvinen.
  • Olisi äänestäjien kuluttajansuojan kannalta asiallista, että sinipunahallituksen puolustuksen mokaa tekemässä olleet ehdokkaat kertoisivat avoimesti, miten heidän ajattelunsa on tästä muuttunut ja he voisivat vaikka pahoitella omaa massiivista virhearviotaan, toteaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kurvinen toteaa, että Keskustan ja valitsijayhdistyksen ehdokas Olli Rehn on koko uransa johdonmukaisesti kannattanut Suomen asevelvollisuuteen perustuvan maanpuolustuksen vahvistamista ja läntisiin turvallisuusyhteisöihin integroitumista – silloinkin kun se ei ole ollut suosittua omassa puolueessa tai gallupeissa.

  • Olli Rehnin puolustuspoliittinen ja turvallisuusajattelu on ollut johdonmukaista, eikä hänen ole tarvinnut syödä sanojaan myöhemmin.

Kurvinen puhui Ylistaron Keskustan loppiaisen puurojuhlassa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI