Kiinalaispandojen kallis suojeluohjelma keskeytyy – Ähtärin eläinpuisto velkasaneeraukseen.

0
Tie Ähtärin Eläinpuiston varsinaiselle puistokierrokselle alkaa nykyään Pandatalon vierestä. Pandoihin tutustumisen voi näin ollen sijoittaa joko kierroksen alkuun tai loppuun. (Kuva: Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Ähtärin eläinpuisto esittää puiston hallitukselle, että se hakee velkasaneeraukseen pääsyä tulevan toimintansa turvaamiseksi.

Eläinpuiston kävijämäärää ei ole saatu alkuperäisten tavoitteiden mukaiseksi pandemian sekä Venäjän ja Ukrainan välisestä konfliktista seuranneen rajun inflaation ja korkojen nousun vuoksi.

Pyry-panda on saapunut Suomeen.

Ähtärissä lähes seitsemän vuotta asunut, uhanalaisena lajina eläinpuistoon saapunut isopandakaksikko Lumi ja Pyry palautetaan niin ikään vuoden loppuun mennessä niiden kotimaahansa Kiinaan. Kyseessä on kansainvälisen suojeluohjelman päättäminen alkuperäistä suunnitelmaa aiemmin. Isopandojen suojeluohjelma on tuottanut tulosta: laji luokitellaan nyt uhanalaisen sijaan vaarantuneeksi.

Risto Sivonen

”Valitettavasti rahkeemme eivät enää riitä tämän ainutlaatuisen lajin suojeluohjelman jatkamiseen.  Vastuumme koskee koko yhtiötä ja kaikkia eläinpuiston eläimiä, joten toiminnan jatkumisen takaamiseksi velkasaneeraukseen pääsy ja pandojen palauttaminen ovat oikeita ratkaisuja koko eläinpuistolle ja eläimillemme”, Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen sanoo.

Sivonen korostaa, että vaikka velkasaneeraus toteutuessaan supistaa puiston toimintaa, palataan järjestelyillä juurille. Ähtärin eläinpuisto syntyi 50 vuotta sitten lajiensuojelun ja ympäristökasvatuksen ympärille:

Ähtäri Zoon isopandat viihtyvät hyvin Suomessa (Kuva: Zoo)

”Me emme ole vaan eläinpuisto, vaan teemme jatkossakin merkittävää lajiensuojelutyötä sekä ympäristökasvatusta. Viimeaikainen ympäristönsuojeluun liittyvä uutisointi vahvistaa sitä, että ihmisten tietoisuutta uhanlaisista lajeista tulee edelleen vahvistaa. Takeena toimintamme laadusta on kiinteä yhteistyö Euroopan akvaario- ja eläinpuistojärjestön EAZAn kanssa.”

Lumi synttäreillä

Ähtärin eläinpuisto selvittää paraikaa mahdollisuutta auttaa EAZAn karhujen suojeluohjelmaa, joka tarvitsee pitopaikkoja muille uhanalaisia karhulajeille.

”Nyt keskitymme kuitenkin velkasaneerauspäätökseen ja toimintamme tervehdyttämiseen niin, että puisto saa edellytykset ympäristökasvatuksen ja lajiensuojelutyön jatkamiseen.

Lumi ja Pyry ovat nähtävillä Ähtärissä vielä syksyn ajan, minkä jälkeen ne laitetaan kansainvälisten ohjeiden mukaiseen karanteeniin. Työ on osa pandojen lähtövalmisteluprosessia.



 

JÄTÄ KOMMENTTI