KOLUMNI | Alavuden tiedotus nykyaikaan – valtuuston kokoukset näkyvät nyt netissä

1
Alavudella suoratoistetaan kaupunginvaltuuston kokoukset (jpnews.fi _Arkistopiirros)
Toimittaja Pentti Hautala

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Nyt Alavudellakin käynnistyi 5.9.2022 klo 18.00 kaupunginvaltuuston, tiedonvälityksen alueella, uusi aikakausi. Ensimmäisen kerran valtuuston kokouksen kulku kuvattiin ja välitettiin suorana netin kautta alavutelaisille ja koko maailmalle.

Päätöksen valtuuston kokousten striimauksesta nettiin päätti kaupunginhallitus 29.8.2022. Kaupungin johto ja virkailijat laittoivat välittömästi toimeksi. Kului vain viikko hallituksen päätöksestä, kun nykyaika alkoi Alavudella tässäkin toiminnassa.

Valtuuston istuntoa seurasi heti suorana ne, jotka tiesivät  kokouksesta tehtävästä suoratoistosta. Kokous on nähtävänä edelleen ja tulevaisuudessa Alavuden kaupungin nettisivuilta ja YouTube-kanavalta.

TÄSSÄ TIEDONANTOJEN KEHITTÄMISEN yhteydessä on pakko muistella menneitä

– Kun toimin eläkkeelle pääsemiseeni saakka vakituisena toimittajana, oli vielä 2000 luvullakin tilanne, että koettiin erityisen tärkeiksi tehdä laajat jutut paikallis- ja maakuntalehteen kuntien valtuustojen kokouksista. Jokaisen puheenvuorot olivat tärkeitä olla lehdessä, puolueeseen ja pärstäkertoimeen katsomatta.

Ennätys puheenvuorojen julkaisemisen runsauden määrässä tapahtui Ähtärin valtuuston kokouksessa, kun lehteen kirjoitin 26 eri puheenvuoroa. Monilta useampikin.

Kauan kestäneessä kokouksessa, tuli toimittajallekin asiaa vessaan. Sillä aikaa eräs valtuutettu käytti mielestään tärkeimmän puheenvuoron, jota en kuullut, enkä laittanut juttuuni. Kyseinen henkilö soitti siitä päätoimittajalle ja sain neuvon päämieheltäni: ”Kyllä vasemmistopuolueen puheenvuoro on yhtä tärkeä kuin kokoomuksenkin”!

Sain siitäkin huolimatta pyyhkeitä, vaikka kyseessä olevan valtuutetun kahdesta muusta sanotusta kirjoitin lehteen.

Esimieheni sanonta perustui siihen, kun minä itse toimin siihen aikaan Suomenselän Kokoomuksen puheenjohtajana. Ja SK:n vaalilehden pääkirjoituksessani olin kohdistanut laajasti kommentointini lehtiyhtiön päätoimittajaan Kari Hokkaseen.

Pisimmän valtuuston kokouksen kokemus on Lehtimäeltä, kun vaalien jälkeinen kokousta jouduttiin jakamaan kahdelle illalle. Jokaisesta henkilövalinnasta ja lautakuntapaikasta ym. jouduttiin äänestämään. Minä kirjoitin asiasta ilkeän kolumninkin ja sain siitä ”turpatällin” uhkauksen.

VIIME VUOSINA lehdistössä ja muissa tiedotusvälineissä on julkaistu aivan minimaalisesti valtuuston kokousien keskusteluista ja kannanotoista. Näin tapahtui, vaikka varmasti oli tiedossa, että tilaajia kiinnostaisi. On julkaistu enimmäkseen aina samojen valtuutettujen lausumia. Jos näin olisi toimittu aikeisempina vuosikymmeninä, niin lopputili olisi ollut varma.

Aikoinaan, kun itsekin toimin paperille painetun lehden toimittajana, niin toimittajakateudesta huolimatta muutkin toimittajat joutuivat ajan lehtikilpailun pakottamana kirjoittamaan meikäläisenkin puheenvuoroja hyvin lehteen.  Mutta viime vuosina on ollut toisin. Noin 100 on mainittu lyhyesti vajaa 10. Ja eriävän mielipiteiden esityksistä esim. kaupunginhallituksessa lopetettiin julkaisu jo viime vaalikaudella.

Alavutelaiset ovatkin olleet melkoisesti pimennossa. Luulleet, että valtuusto on vain ja ainoastaan kumileimasin. Että asiat hyväksytään aivan yksimielisesti, keskusteluitta! Näin minullekin on moni naljaillut, vaikka itsekin olen käyttänyt jokaisessa kokouksessa monta tuloksellistakin puheenvuoroa. Toiminut asukkaiden tuntojen- ja toiveiden tulkkina.

ENSIMMÄISTÄ LÄHETYSTÄ. Alavuden valtuuston kokouksesta tiesi katsoa suorana vain harvat. Huhu on kuitenkin hieman hommasta levinnyt ja kokouksen kulkua sekä puheenvuoroja ovat katsoneet jälkeenpäin netistä. Mutta kokouksen tapahtumat ovat yhä netistä katsottavaa uutista, kun siitä vain aivan pintaraapaisu on julkaistu muissa tiedotusvälineissä.

Nettistä kokousta viime päivinä seuranneet alavutelaiset ja muutama kauempaakin, ovat ottaneet yhteyttä. Samalla ilmaisseet tyytyväisyytensä, kun nyt käynnistettiin Alavudellakin valtuustojen kokouksista lähetykset.

Kaikki ovat kehuneet, että valtuusto eihän Alavudella olekaan tyystin kumileimasin.

” Lehtijutuista on saatu sellainen käsitys. Valtuutettujen puheenvuoroista, mielipiteistä ja esityksistä sekä kaupunginjohtajan ja muiden viranhaltijoiden selvityksistä sai paljon hyvää tietoa”, kiitteli moni.

Joku ihmetteli sitä, kun tietoa kokouksen nettilähetyksestä ei julkistettu, esimerkiksi kokousilmoituksesta. -Mutta samalla totesi, että hyvinhän sen ehti nähdä perjantainakin ja vielä myöhemminkin…

”Toivottavasti seuraavan kokouksen ilmoituksessa mainitaan, että sitä on seurattavissa netistä”!


 

1 KOMMENTTI

  1. Hyvä,kiitos Pentti ja Jpnyys ! !

    Onpa hyvä homma, kun veteraanitoimittaja Hautala kirjoitti tässä laajasti nykyään luetusta jpnews—verkkojulkaisussa, että Alavuden valtuuston kokoukset näkyvät nyt ja tulevaisuudessa netistä kotisohvalta katsottavaksi. Heti katsoin lähetyksen sunnuntaiaamuna.
    Onkin kummallista kun paperilehdistö noteeraa niin huonosti nykyään lukijoita kiinnostavat valtuuston kokoukset. Ei ole ihme, että tilaajat ja lehtien lukijat vähenevät. Esimerkiksi Kari Hokkasen päätoimittaja—aikana oli toisin. Oman maakunnan aiheet olivat etusijalla!

JÄTÄ KOMMENTTI