KOLUMNI | Halutaanko hävittäjien hankinnalla Natosta turvaa?

0

Pentti Hautala
ALAVUS/ TÖYSÄ

Pentti Hautala

Erityisesti Ukrainan tilanne on nostanut Suomessakin voimakkaasti keskusteluihin kaikilla tasoilla sotilasliitto Naton lisäämä sotavarustelu.

Lisäväriä keskusteluihin on runsaasti pelkojakin lisännyt Naton laajentumisen suunnitelmat itään, Putinin ”reviirille”. Ja oman lisämausteensa soppaan on aiheuttanut myöskin Suomen hankinnat, Naton sovellutuksiin sopivat amerikkalaiset hävittäjäkoneet.

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Mantila tämän asian ilmaisi hyvin, kuten kaikki me maalaisjärkisetkin ajattelemme, että Suomen olisi kannattanut liittyä natoon siihen aikaan, kun EU:iin. Ja meitähän samoin ajattelijoita on yhä lisääntyvä määrä. Sitä todistavat suomalaisten lisääntyneet kannatusluvutkin osoittavat, eri mielipidekyselyjen perusteella.

Koneiden hankinta ilmensi omalta osaltaan myöskin sotilasliiton suosion kasvusta. Hyvät ruotsalaisetkin koneen hylättiin, vaikka hankinta olisi tehnyt hyvää Pohjoismaiselle yhteistoiminnalle. Tavallisten suomalaisten- ja valtioviisaiden tahoilla väitellään ”eipäs-juupas leikkiä” siitä, että pitäisikö Suomen hakea- ja liittyä Natoon ”heti eikä viidestoista päivä”?

Suomessa tehdään Natolla yhä puoluepolitiikkaa. Samalla sotilasliittoa vastustavienkin päättäjien toimesta, hommataan hävittäjälaivoja ja on vatvottu lentokoneiden hankintaa yli 8-vuotta. Siinä sivussa puhutaan ilmastollisesta- ja sodanuhkasta päätöksien tueksi. Pitää olla uskottava puolustuskyky, jos maahamme hyökätään!?

Kaikessa unohdetaan ilmaston suojeltu, kun laivoja sekä lentokoneita käytetään erilaisissa sotaleikeissä ajeluun. Ja mikä hulluinta, kun tuhansia tonneja räjäytellään Lapissa ja varikoilla saastuttavia ammuksia ”hiilijalanjäljeksi” taivaan tuuliin!

-Totuushan on, että vaikka Suomi laittaisi itsensä konkurssiin puolustusvarustelun tehostamisessa, niin itänaapurimme valtaisi Suomen muutamassa tunnissa, jos tahtoisi!

TV:ssä, radiokanavilla-, lehtien pääkirjoituksissa-, mielispidepalstoilla ym. on sotilasliitoon kuulumisen eduista ja haitoista keskusteltu kiivastikin. Sitä on tapahtunut jo vuosikymmenien ajan.

Suomen olisi kannattanut todellakin Natoon jo EU:n liittymisen aikoihin, kuten Mantilakin mainitsi. Samaan aikaan kuin Baltian maatkin, kuten minäkin jo vuosia sitten Ilkassa kirjoitin. Totuushan on, ettei Suomella olisi mitään mahdollisuuksia taistella Venäjää vastaan yksistään, ilman Naton tuomaa turvaa. Ei sittenkään, vaikka onkin ostettu uusi hävittäjiä ja sotalaivoja.


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI