KOLUMNI | Kaikille rokotukset ja rajoitukset tärkeitä!

0
Pentti Hautala

Pentti Hautala
TÖYSÄ

Kirjoitin ja ihmettelin viime keväänä sitä, miksi Suomessa hapuillaan ja vaihdellaan koronan rajoituksia ja suosituksia päivittäin. Esitin huolestumiseni tilanteessa, kun tautiin sairastuneiden määrät oli saatu hyvin kuriin, niin välittömästi rajoituksia purettiin.

Samanlainen Hölmölän touhu on jatkunut tähän saakka. Mitään ei ole opittu. Suomen johtavat terveysviranomaiset, hallitus ja ennen kaikkea me suomalaiset olimme torjuneet koronavirusta onnistuneesti. Kuolleita ja sairastuneita oli muihin maihin verrattaessa vähän.

Itsekuri ja suojelutahto olivat kansan keskuudessa esimerkillistä. Myös koronan lisääntyminen tuntui  kaukaisena uhkana Suomenselällä ja Järvi-Pohjamaan paikkakuntalaisille.

Mutta.. mutta nyt pitää ihmetellä mihin mainitun taudin torjumisen taito ja itse suojelun vire on syksyn edetessä kadonnut kansamme keskuudesta?

On tapahtunut kuten kaikki maalaisjärkiset ajattelivatkin, kun rajoituksia alettiin poistamaan liiaksi. Samalla valtakunnan hallitukselle ja muille terveydenalan päättäjille suunnatut kehumiset, oikeanlaisesta toiminnasta olivat todellekin ennen aikaisia.

Kun tautitilanne oli saatu rajoituksin ja suosituksin hyväksi niin ne sitten hätiköidyillä päätöksillä saavutettu hyvä tilanne on tuhottu. Näin toimittiin siitäkin huolimat, että tautiaallon lisääntymisen uhka oli tiedossa. Naapurimaissamme ja muulla maailmassa taudin riehuvan lisääntyvällä teholla. Lisääntyi rokotuksen vastustavien toiminta. Ja into on rokotteiden ottamiseen hiipunut monella, järjenvastaisin perustein.

Esimerkiksi Alavuden valtuuston keskustan listalta rimaa hipoen, 55 äänellä päässyt Ilkka Tiainen on tehnyt monta rokotuksen vastaisia aloitteita. ”Valta kuuluu kansalle” ryhmään varapuheenjohtajaksi siirtynyt Ilkka myöskin piti puhujapöntön takkaa ja kauas kuuluvan, rokotusvastaisen ”palopuheen”, eduskuntatalon rappusilla lokakuun puolessavälissä.

Nyt olemme nyt taas toden totta huonossa tilanteessa. Viime päivinä on Suomessa ja alueellammekin korona kasvattanut valtaansa huolestuttavasti. Tämä ei ole mikään yllätys, kun ihmiset ovat tungeksineet kilpailuissa, konserteissa, ravintoissa, juhlissa ja monissa muissa karkeloissa

Ja mitä tekevät nyt suomalaiset terveysviranomaiset ja hallitus? He pähkäilevät hulvattoman menon aiheuttaman seurauksia. Samalla riitelevät keskenään ja poistavat viimeisimpiä hyödyllisiä rajoituksia. Ja lahjoittavat miljoonia rokotteita ulkomaille, kun pitäisi antaa kolmas rokote halukkaille suomalaisille.

Suomessa on vatuloitu koronan kanssa joka asiassa. – Väiteltiinhän kasvomaskien käytöstäkin.-Nyt on kuitenkin maskinkäyttö todettu tärkeäksi. Samalla hinnat ovat halvenneet jopa 90 % ja huijarit menettäneet miljoonatulonsa. Se on hyvä!

Nyt kannetaan huolta siitä, että maskeja jää miljoonia varastoon käyttämättä, kun käytön suositusta helpotettiin.

Esimerkiksi WHO:n erikoistutija David Nabarro toteaa mm, että Euroopassa toimet ovat koronan kitkemiseksi riittämättömiä. -Mikäli ei toimita vastuullisemmin niin korona on todellisuutta vuosikausien ajan.

Tässä ajassa voidaankin vain toivoa, että suomalaisten rokotusinto lisääntyy. Näin tulee hyvin todennäköistä tapahtumaan, kun rokottamattomia perheenjäseniä sekä kavereita kuolee.


 

 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI