Kolumni | Kuortanelaista viisautta – Kirkkovaltuutetut jo valittu

0

Pentti Hautala   

Toimittaja Pentti Hautala

Muistan muinoin, ”wanhaan hyvään aikaa”, kun Lehtimäellä suoritettiin seurakuntavaalit niin sanotulla sopuvaalilla.

Ehdokkaita oli niin paljon kuin seurakunnassa valtuustopaikkoja. Taisi pitää värvätäkin ehdokkaita, että saatiin luottamuspaikat täytettyä.

Näin Lehtimäellä säästettiin runsaasti rahaa, varsinaiseen seurakunnalliseen toimintaan. Eikä tarvinnut värvätä ja puolipakolla asettaa ketään ehdokkaaksi vaaleihin.

Minä toimin Töysässä tuohon aikaan jo seurakunnan luottamushenkilönä, kirkkovaltuutettuna ja neuvoston varapuheenjohtajana. Myöskin yhtenä ehdokkaiden etsijänä, värvääjänä.

Kun Töysässäkin piti värvätä, ja ”puolittain pakottaakin” henkilöitä ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin, minä ehdotin ottamaan mallia Lehtimäestä. Näin säästetään rahaa ja vaivaa, kun kelpuutetaan kirkkovaltuutetuiksi sellaiset ihmiset, jotka kirkollisiksi päättäjiksi todella itse haluavat. Toimia arkenakin seurakunnan hyväksi.

Ehdotukseni ei mennyt läpi. Eikä se ole mennyt sen jälkeenkään, kun Töysän seurakunta liitettiin Alavuden seurakuntaan. Rahaa tuhlataan yhä runsaasti, tavallaan turhien vaalien järjestämiseen. Samalla politikoidaan, juonitaan, kehutaan ja moititaan.

Näin valtuustosta muodostuu edelleen laimea. Kokouksiin enintään osallistutaan. Ei vaivauduta käyttämään koko vaalikautena puheenvuorojakaan.

Toki oikein kutsumustakin seurakunnan ja kirkon toimintaan on monissa nyt ehdokkaana olevilla. He osallistuvat ahkerasti seurakunnan toimintaan, seurakuntalaisten ja seurakunnan hyväksi

– Mutta olisikohan esimerkiksi Alavudella löytynyt  pelkällä lehti-ilmoituksella 23 halukasta ehdokkaaksi? Rohkenen sanoa, että ei. Se määrä mikä valtuustoon valitaan.

Värvättynä- ja jopa puolittain puoluepamppujen painostamana ehdokkaita kuitenkin löytyi 57. Toivottavasti valtuustoon pääsevät osallistuvat sitten myöskin kohtuullisessa määrin, seurakunnan toimintaan ja haasteisiin. Niitähän nykyaikana riittää!

Huomio kiinnittyy ehdokkaiden määrissä. Esimerkiksi siihen, että entisen seurakunnallisen toiminnan vahvan vaikuttajan, Kokoomuksen- ja sitoutumattomien listalla on nyt Alavudella ainoastaan 4 ehdokasta. Tässä ei ainakaan ole syyllistytty nyt kenenkään painostukseen ehdokkaaksi, kuten minäkin muinoin.

Kehutaan, että seurakuntavaalit tuovat kirkkoa ja seurakuntaa läheisemmäksi ihmisille. Kuinkahan onnistuu? Kyllä tärkeintä pitäisi olla, ihmisläheinen ja tasapuolinen, puolueeton toiminta. Mutta toiveet taitavat olla mahdotonta toteuttaa?

KUORTANEELLA on 14 valtuustopaikkaa ja myöskin ehdokkaita ilmaantui sama määrä. Kaikki ovat Uudistuva seurakunta – listalta. Ja ehdokkaiden nimistä voi huomata, että samalla listalla on sopuisasti mukana eri poliittisten puolueiden edustajia ja niihin sitoutumattomia.

Kun ehdokkaita on sama määrä, mitä kirkkovaltuustossa vakanssejakin, niin vaaleja ei tarvitse järjestää. Näin seurakunnan rahaa säästyy runsaasti muuhun tarpeelliseen toimintaa. Ja samalla säästytään monelta väittelyltä jne.

Huomio Kuortaneen kohdalla kiintyy siihenkin, että politiikan- ja kunnallisen päätöksen tekijöitä ei listalla juurikaan ole.

Sopuvaalin toteutuessa, Kuortaneen 14 kirkkovaltuutettua ovat: Jari Ala-Lahti, Elina Eskeli, Jaakko Haapala, Pirjo Hautaniemi, Leena Keski-Salmi, Lea Kivenmäki, Veikko Kontola, Eila Kuusisto, Tapio Laaja, Jukka Lahtela, Arto Ojala, Ritva-Annukka Salminen, Aaro Saunala, Sinikka Sulin.


 

JÄTÄ KOMMENTTI