KOLUMNI | Maaseutua ja kansaa riistetään ahneesti!

0

Pentti Hautala                                                                                                             
Toimittaja

Pentti Hautala

Yritykset ovat esitelleet viime aikoina miljardi ja miljoonia voittojaan. Lisäksi pörssiyhtiöiden johtajat ja monet muut alempien johtajien bonus ja vuositulot nouseva myös moniin miljooniin euroihin!!

Tämä on niin väärin! Näin siksi, kun monet saman taitoiset ja ahkerat suomaliaset joutuvat palkallaan sinnittelemään toimeentulossaan päivästä toiseen. Tienistit eivät riitä nuukaan elämisenkään.

Viime aikojen yhtiöiden tulokisa ja johtajien tienaamisen tiedoista saa surullisena tehdä senkin johtopäätöksen, että varsinkin maaseutua riistetään todella ahneesti ja säälimättä!!

Metsä- ja muiden maatalouden sadosta, sekä elämisen hankinnasta-kulutuksesta nettoavat monet pörssiyhtiöt miljardien voittoja.  Lisäksi johtajien vuosipalkkiot ovat käsittämättömän suuria

Esimerkiksi metsäyhtiöiden palkkakuningas on UPM johtaja Jussi Pesonen. Hän juhlii 5-6 miljoonan euron vuosituloillaan. Jussin palkka ja palkkiot olivat 94 kertaa suuremmat kuin  tavallisen UMP ammattityöntekijän tulot. Ja yhtiön työntekijöilläkin on hyvät palkat, kun vuoden keskiansio oli viimeisessä verotuksessa 52 235 euroa

Metsä Groupin, Metsäliitto osuuskunnan johtajan tienistit olivat vuonna 2021 lähes 3 miljoonaa. Myöskin muut metsäyhtiöt ovat tehneet hyviä tuottoa. Lisäksi muut johtaja ja hallitusjäsenet ovat kuitanneet suuria tuloja.

Meille voromaksajilla Saksan sekoilustaan jo kalliiksi tullut, sähköyhtiö Fortuminkin johtaja nauttii monen miljoonan bonus- ja palkkatuloista. Voidaankin todeta, että millään ei ole enää mitään ”rääpyä”!

Samat henkilöt kuitenkin voivottavat, että kilpailukyky menee, jos esimerkiksi puusta pitää maksaa metsänomistajilla kohtuullinen hinta. Kuitupuustakin saa kuitenkin yhtiöiltä, hätinä korjuun kustannukset.

Muistan aina, kun lehtimäkeläinen sahayrittäjä- metsänomistaja Viljo Kangas toteisi eräässä metsänomistajien alueellisessa kokouksessa: ” Me alan yrittäjät aina tienataan puolet, kun pölli halkaistaan. Älkää myykö koivutukkiakaan halvalla”!

Tuohon aikaan oli koivu ala-arvostettu. Lähes lahopuun arvossa.

Tämä oli paljon sanottu, Yksityismetsän omistajien alueellisessa tilaisuudessa Töysässä. Edustihan Kankaan Viljo puun jalostajaa ja metsän omistajaa.

Tässä ajassa onkin aiheellista kysyä, koska metsänomistajat heräävät ja tekevät lakon puun pilkkahinnalla myynnille?-Nyt se olisi siihen  hyvä ajankohta, kun itäisestä naapurimaastamme ei puuta enää halvalla ole saatavissa!

Voidaankin ihmetellä, että koska metsänomistaja todellakin heräävät pitkään vallinneesta riistosta? Tekevät lakon, puun myymisestä pilkkahinnalla?

MIJARDIA nettoavien pörssiyhtiöiden- ja miljoonien sekä satojentuhansien vuositulot, häpeämättömästi ahnehtivien johtajien porukkaan vielä lukeutuu metsäyhtiöisen lisäksi, suuri määrä muitakin yhtiötä. Näistä mainittakoon: Neste-, eläke-, Alko-, lääke-, lihanjalostus-, sähkö-, pankit ja monet muutkin yhtiöt. Niitä on satoja!

Valtion ja monien suomalaisten talous paranisi kerralla, kun laitettaisiin kuntoon ylisuurien tulojen- ja voittojen ahnehtijat.

Tavallinen tallaaja saakin kysyä: ”Eikö mikään laki ja kukaan päättäjä voi- tai uskalla puuttua tällaiseen maaseudun, koko kansan riistoon? Mutta, mutta, ONHAN pian vaalit!


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI