KOLUMNI | Punkki ja hyttynen, petoeläimiä vaarallisempia?

0
Punkkeja on yli 50000 eri lajia (arkistokuva)
Pentti Hautala

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Punkki liikkeellä. Pelkoon ja paniikkiin ei mitään syytä. – Susi liikkeellä ja paniikki aivan aiheellista. – Pihan reunalla käynyt karhu sai asukkaat hätääntyneeseen paniikkiin.

Kerrotulla tavalla ovat eri tiedotusvälineet ohjanneet otsikoillaan kansalaisia suhtautumaan tarkoitushakuisesti pienempien ja isompien petojemme vaarallisuuteen. Viime vuodet ovat kuitenkin selvästi osoittaneen, että punkit, hyttyset ja muutkin pistävät ovat eläinpetoja vaarallisempia.

Tällainen petoeläinten vaarallisuutta korostava tiedottaminen on verrattavissa siihen mitä kirjoitetaan ja sanotaan terroristeistakin – ”Siitä huolimatta, että muissa Euroopan maissa, Ruotsissakin tehdään terroritekoja, ei Suomessa ole syytä vielä pommeista paniikkiin.  Tiedotetaan monestakin ”tuutista”. Uskokoon, ken tahtoo. Niin on monta mieltä kuin miestä ja naistakin.

Minä totean, monien muiden ”maalaisjärkisten” tavoin.  -Suomessa on varauduttava terrorijärjestön toimintaan aivan yhtä suurella vakavuudelle, kuin naapurimaissammekin. Varsinkin nyt, kun maahamme turvapaikanhakijoiden porukoissa soluttautuu runsaasti alkuperältään tiedostamattomia tulijoita väärennetyillä henkilöllisyyspaperille jne.
Poliisijohdon edustajat kyllä ovat ”haksahtaneet” tiedottamaan totuuttakin, että pakoloismäärään tulviessa maahamme. -Siitä, että myös valmiustasoa olisi tässä tilanteessa tarvetta nostaa, pahan- ja terrorintekojen varalle. Tällaiset toteamukset ovat kuitenkin äkkiä vaiennettu politiikojen ym. taholta.

SIITÄ HUOLIMATTA, että terrorististen tekojen uhkasta kerrotaan, niin samoin tarkoitusperien petovihaa lisää lietsotaan, karhuja sekä susia kohtaan. Siitä huolimatta, vaikka on todellisuudessa punkki ja monet muut pistävät ovat todellisuudessa petoeläimiämme paljon vaarallisempia. Punkin ja uusien hyttysen lajien pahuudesta pitäisi tiukemmin varoittaa ja sen aiheuttamiin kuolemantapauksiin sekä tauteihin varautua ja tiedottaa vaaroista vastuullisemmin.

Jos- ja kun ihmisille vaarallinen punkkilaji eli puutiaiset lisääntyvät niin nopeasti kuin viime vuosina, niin paniikkiinkin, ainakin pelkoon, on todellakin monilla seuduilla aihetta. Ja nimenomaan jo siksi, kun kesäisin matkaillaan sekä retkeillään runsaasti eri puolilla koti- ja ulkomailla.

Puutiaisethan levittävät kahta vakavaa tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.
Mainittujen tautien seurauksena on vuosittain kuollut useita henkilöitä. Elinikäisen vamman on saanut kärsittäväkseen monia kymmeniä suomalaisia vuosittain. Punkin varmuudella aiheuttamia sairaustapauksia on todettu vuosittain jo tuhansia.

Borrelioosista (Lyme disease) lääkitään yleensä antibiooteilla, tartunnan tapahduttua. Jos tauti jää hoitamatta saattaa siitä seurata myöhemmin iho-, sydän-, nivel- ja hermostovaivoja. Moni ihminen on puutiaisen puremasta menettänyt liikuntakykynsä ja joutunut rullatuoliin. Näin on silloin, kun ei ole menty lääkärin hoitoon.
Onpa sellaisiakin tapauksia tapahtunut, että lääkärit eivät ole todenneet mystiset taudinoireiden johtuvan punkeista.

Televisiossa, radiossa ja lehdissä on haastateltu monia ihmisistä, jotka ovat sairastuneet vakavasti ja rampautuneetkin punkkien puremasta. Itsekin kuulun tällaisiin henkilöihin. Meni liian kauan, kun huomasin punkin kaivautuneen sääreni takaosaan, kantapään yläpuolelle. Lopulta huomasin ja kaivoin kuumentamallani puukon kärjellä punkin pois.

Tämän tapahtuman jälkeen oli minulla epämääräistä kuumeilua, iho-oireita ja rytmihäiriötä jäi pysyvästi. Kyseiseen aikaan ei monikaan tiedostanut punkin- puutiaisen puremalla olevan vaarallisia seurauksia. Tartunnan tapahduttua, ei puutiaisaivokuumeeseen ole parantavaa hoitoa. Puutiaisaivokuumetta vastaan voi kuitenkin ennakkoon suojautua rokottamalla, jonka on maksettava itse. Hinta on noin 49-65 euroa. Eli tässäkin on hintakilpailua eri firmojen kesken.  Ahvenanmaalla rokotukset ovat maksuttomia! Tässäkin me kantasuomalaiset ollaan veroinemme maksajia ja huonommassa asemassa.

Ehdottomasti olisi kansantaloudellisesti viisasta, maksuttomat punkkirokotukset, influenssan rokotuksien ym. tapaan kaikille suomalaisille. Onhan punkit-puutiaiset levinneet jo lähes jokaisella Suomen paikkakunnille. Punkin puremaksi joutumisen vaara on suuri ja tautitapaukset lisääntyvät nopeasti.

Punkin aiheuttamista kuolemista, eläköitymisistä ja pitkäaikaisista sairauksien hoidoista kertyy yhteiskunnalle ym. suuria taloudellisia menetyksiä. Kun oireetkin ovat niin erilaisia punkkien puremissa, kannattaa aina mennä lääkärin, epäillessään joutuneensa Suomen vaarallisimman pedon puremaksi! Kissoja ja koiria asuintiloissa pitävien täytyy olla entistä huolellisempia lemmikkiensä päivittäisessä punkkisyynissä!


 

JÄTÄ KOMMENTTI