KOLUMNI | Puretaan – rekennetaan ja kansalaiset kummastelee

2
Alavuden seurakuntatalo, Enkelinsiivet, vielä ehjänä taustalla. Samassa pihassa sijainnut virastotalo on jo tiilikasoina.
Pentti Hautala

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

-Kun rakennetaan ja puretan, eikö kukaan hoksaa huolehtia sitä, kuinka kalliiksi tällainen touhu meille kaikille tulee. Miksi niiden kunnossapidosta ei ole yhtään huolehdittu? Onko mietittykkään yhtään huollon ja kunnostamisen mahdollisuuksia? Ja myyntiäkin halukkaille ostajille.

Eikä kulunut montakaan päivää kun seurakuntatalostakin on jo melkein vain muistot ja purkuroju jäljellä.

-Mekin olemme viime vuosina olleet monesti, melkein aamusta iltaan, eri tilaisuuksissa, purettujen rakennuksien sisätiloissa. Hajuja ei ole sisäilmassa huomattu. Eikä alettu voimaan pahoin”. Esimerkiksi, tällaisia mielipiteitä ja nuhteluja sain minäkin kuultavakseni, ja lisäksi paljon kirjoituskelvotontakin. Niiden esittelijänä olivat kaksi naishenkilöä ja mies, kun käväisin kuvaamassa Alavuden seurakuntatalon purkamista, kahtenakin eri päivänä.

Ei särkemistä taivastelleet, kuunnelleet puolustuksianikaan. Yritin selittää; -Että kyllä meistä muutama päättäjä olemme vastustaneet rakennuksien purkamista. Ja vaadittu tarkempia tutkimuksia sisäilmasta. Lisäksi muistutin, että kyllä siitä muuallakin puretaan, esimerkiksi Ähtärissä ja Seinäjoella.

Kuvattavaksi henkilöt eivät kuitenkaan suostuneen. Minäkin ajattelin viisaammaksi kiiruhtaa autooni ja kaasutella pois paikalta. Mietin samalla, että varmasti monelta on silmäkulmakin kastunut, katsellessaan, Touko Saaren suunnitteleman Enkelisiivet seurakuntatalon purkamista. Netti- ja mielipidepalstoilla on näistä rakennusten purkamisista otettu kantaa puolesta ja vastaan. Nimillä ja nimettömästi.

Alavuden seurakuntatalon- ja viereisen virastorankennuksen purkamiset urakoi Tream Power Oy. Kurikasta. Purkutöihin erikoistuneen yrityksen toimesta työt on sujuneet nopeasti ammattitaidolla. Purkutontin siivoukset ja tasoitukset on valmiina, viimeitään toukokuun aikana.

Töysään valmistuu kuitenkin hyvää vauhtia uusi seurakuntatalo, Alavuden seurakuntalaisten yhteiseen käyttöön.

Uuden seurakuntatalon rakennussuunnitelmat ovat jo pitkällä. Nähtäville siitä on laadittu arkkitehtiluonnoksia. Tälle vuodelle on varattu investointirahaa suunnitelmia varten. Rakentaminen ajoittuu seuraaville vuosille.

Töysän uuden seurakuntakodin rakennustyöt ovat jo pitkällä, ähtäriläisen Rakennusliike Ruuhilehto Oy:n urakoimana. Rakennus on ajateltu valmistuvaksi tulevana syksynä. Parhaassa tapauksessa ”tupaan tuliasia” juhlitaan syyskuussa. Samassa aikaan, kun piispa siunaa Alavudelle valittavan kirkkoherran virkaansa.

Kuvat: Pentti Hautala


 

2 KOMMENTTIA

  1. Monesti kyseisten rakennusten remontit tulisivat olemaan saman hintaisia kuin uuden tekeminen. Ja vaikka remontti olisi halvempi, huonosti rakennettujen vanhojen rakennusten korjaaminen voi olla paljon monimutkaisempaa kuin uuden rakentaminen.

    Myös lainsäädäntö on muuttunut, joten vanhemmat rakennukset eivät välttämättä täytä säädöksiä. Niiden muutoskorjaaminen voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta.

    Huonosti rakennettu rakennus voi kunnossapidosta huolehtimallakin kulahtaa. Eikä se mitään vielä tarkoita jos yksi tai kaksi ihmistä ei saa oireita, jos kymmenen muuta ihmistä saa.

JÄTÄ KOMMENTTI