KOLUMNI | Sähkön puutteella pelottelu – petostako?

0
Linnut eivät sähkön hintasodasta välitä. Mutta varmasti toivovat sähköyhtiöiltä ainakin lisää varoittimia johtoihin.

Pentti Hautala
Toimittaja

Koronan ja sodan kärsimyksien lisäksi meitä suomalaisia koettelee viime aikoina myös välttämättömien kulutus-tarpeiden hintojen nousu. Sähkö, polttoaineet, ruoka ja monet muut välttämättömät kustannukset ovat kohonneet runsaasti.

Hintojen korotukset ovat tuoneet kuittenkin pörssiyhtiöille satojen-, jopa tuhansien miljoonien voitot. Maksajina ovat olleet suomalaiset ja valtiokin.  Koronatukiakin on käytetty härskisti, kyseenalaisilla konsteilla.

Kansalaiset ihmettelevät, miksi Suomen hallitus ja eduskunta ei laita ruotuun tällaista touhua ja eri tahojen ahneutta.

Moni suomalainen on, minun itseni lisäksi ihmetelleet touhua. Onhan viimeaikojen meiningeissä  jonkinlaista petollisen toiminnankin piireteitä. – Suunnitelmallista sellaista.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa sähkö. Jo syksyllä alettiin eri tiedotusvälineissä, monien energiayhtiöiden ja ministerienkin toimesta meuhkata tulevasta sähköpulasta. Tällaisiin pelkoihin pontta haettiin tietenkin sodasta.

Propaganda jatkui käytännössä, että jättimäisiä vuosipalkkoja saavien, sähköyhtiöiden päälliköiden johdolla alettiin nostamaan sähkön hintaa. Vuoden 2021 verotuksessa on kärjessä Fortumin toimitusjohtaja yli 3 miljoonan palkkiollaan. Monien muiden sähköyhtiöiden johtajat ansaitsivat 300-600 sadantuhannen vuositulot.

Seuraavana olikin monien vanhojen sopimusten katkeaminen ja uusien tekeminen, kovasti kohonneilla hinnoilla. Valtiokin joutui maksamaan miljardeja Fortumin seikkailusta Saksassa. Lisäksi hallitus päätti kansalaisten avustamisesta kalliista sähköstä.

Sähköyhtiöiden taholta tarjottiin kilvan erilaisia sopimuksia. Niitä tuli enimmäkseen puhelimen välityksellä. Useimmat tarjousten vastaanottajat eivät ymmärtäneet tarjouksista ”hölkäsen pöläystä”. Muuta kuin sen, että nyt sain ja tein hyvän sopimuksen!

Minä itse sain useamman puhelinsoiton Fortumilta. En ymmärtänyt minäkään tarjousten vaihtoehdoista mitään. Jätin tekemättä! Ajattelin, että on turvallisinta pysyä entisen, oman alueen yhtiön Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n asiakkaana.

Moni on kuitenkin tehnyt sopimuksen puhelinmyynnin välityksellä. Näin siitäkin huolimatta, että kyseessä on vaikea ”kauppatavara”. Entuudestaankin pitäisi olla tiedossa, että sähkön puhelinmyynti on aiheuttanut- ja aiheuttaa, jatkuvasti paljon valituksia ja yhteydenottoja kuluttajaviranomaisille.

Sähkösopimuksia ja erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla netissäkin kymmenittäin. Niissä piilee myös monia vaikeasti tulkittavia ”porsaanreikiä”, asiakkaan tappioksi. Kyseessä onkin valtava bisnes. Eräs suurien sähköyhtiöiden rypäs ilmoittaa, että heiltä saatavilla lähes 50 eri, ”halvinta tarjousta”!

Moni on kuitenkin pettynyt sopimukseensa. Minulle soitteli talonomistaja tuohtuneena, kun uuden sopimuksen myötä kuukauden sähkölasku pompahti paljon. Nyt menee lähes 1000 euroa sähköön kuukaudessa. Samalla mieshenkilö huomauttaa, että sopimuksen purku on käynnistynyt.

Alavutelainen naishenkilö oli tehnyt mielestään hyvä ja halvan sopimuksen. Todellisuus oli kuitenkin toisenlainen. Hän halusi purkaa sopimuksen ja maksaa sovitun sakon siitä. Mutta siihenkään sähköyhtiö ei ollut suostuvainen.

Naapuri oli saanut puolta halvemman sopimuksen!

Jostakin luin, että 300 000 suomalaista on tehnyt uuden sähkösopimuksen. Jos ja kun tässä luvussa on paljon pettyneitä, niin kuluttajaviranomaisilla riittää kiirettä.

Nyt kun sähköpulaa ei ole näkyvissä. Ja todella edullisia sopimuksiakin joiltakin, rehellisiltä yhtiöiltä on saatu ja saa edelleen. Sen takia tässä tilanteessa saakin ihmetellä, miksi yhtiöt eivät itse oikaise, asiakkaan väärin ymmärtämillä lupauksillaan tehtyjä kalliita sopimuksia? Luulisi se olevan yhtiönkin etu tulvaisuutta ajatellen.

Mutta voidaan myös ajatella, että valtiovallan olisi aika puuttua sähkö- ja muiden energiayhtiöiden toimintaan. Suoraan sanottuna, pörssiyhtiöiden harrastamaan kansalaisten kurjistamiseen. – Ahneuteen, suomalaisten arkiselle elämällä ja yrittäjyydelle, välttämättömän sähkön ja polttoaineiden korkeiden hintojen avulla.

Kuva:Pentti Hautala


 

KyKy-Savo Volley-motohalli

JÄTÄ KOMMENTTI