KOLUMNI | Totuus jää usein kertomatta – SOTESSA ja SOMESSA!

0
(Kuva: Hannu Keränen)
Pentti Hautala

Pentti Hautala
TÖYSÄ

Paljon on julkaistu virheellisiä tietoja viime aikoina eri tiedotus-välineissä ja somessa siitä, kun Kuusiokunnille tuli maksettavaa miljoonia euroja, takaisin arvonlisäveroja. Yhteensä noin 3,5 miljoonan summa kertyi kunnillemme takaisin maksettavaa, kun KuusSotelle palautettiin useiden vuosien ajalta verottajan taholta virheellisesti arvonlisäveroja.

-Eiväthän maksetut eurot ole kuitenkaan veromaksajien menetystä, kuten somessa ja netin palstoilla on yleisesti luulopuheissa tuotu virheellisesti julki. Eikä lehdissäkään ole maksujen tarkoitusta tarkemmin selvitetty.

Tarkennettuna maksettavaksi miljoonat ovat niitä ylimääräisiä rahoja, joita Alavus ja muut KuusSoten kunnat, Kuortane, Soini ja Ähtäri, ovat viime vuosina virheellisen tulkinnan seurauksena käyttöönsä saaneet.

-Ainoastaan korkorahojen osuudet ovat osaksi mahdollisia menetyksiä. Mutta nekin tulevat ehkä maksetuksi viranhalijatahon vastuuvakuutuksista..?

– Ja tässä jupakassa pitää myöskin huomioida se, että tilintarkastajankin hyväksymä virheellinen rahavirta sai valua monien vuosien aikana. Kun sitten tilintarkastaja viime vuonna vaihtui, niin tilit eivät tulletkaan hyväksyttyä. Sen seurauksena, kuntia hyödyttäneet lahjaeurot jouduttiin maksamaan korkojen kanssa takaisin verottajalle!

Sekin pitää mainita, että arvonlisäveron palautuksen oikeudellisuutta ihmetelimme jo KuuSoten hallituksessa viime vuosikymmenen lopulla. Käytäntöön pyydettiin virallista selvitystä. Sitä ei kuitenkaan jostakin syystä saatu.

Näin vaalien lähestyessä virheelliset, valheelliset toteamukset ja mielipiteet, sanoissa sekä somessa ym. ovat kohdistuneet myös henkilöihin.

Vaikka minä päättäjistä olenkin saanut enimmäkseen kehuja ja säästynyt vahingollisilta haukuilta. – Haluan kuitenkin oikaista vähän hieman joitakin ”pötypuheita”.

Ensinnäkin: Minua ei kukaan heittänyt ulos KuusSoten hallituksesta. Siksi, että kun olen toiminut ”liian kärkkäästi” asioista päätettäessä. – Eikä senkään johdosta, että jouduin kansalaisten edustajana taannoin kantelemaan, muun muassa Pelimannin hoitajavajeesta, valtakunnalliselle taholle. Ja kun minua vielä syytettiin joidenkin toimesta arvonlisäveron vuotamisesta lehdistölle.

HALUANKIN tuoda tässä jutussani julkisuuteen, että hallitustyö sujui aina hyvin. Siitäkin huolimatta, että oli runsaasti kiperiä asioita päätettävinä. Ensisijaisesti Kuusiokuntien asukkaiden lähipalvelujen turvaamiseksi. Tässä on mielestäni onnistuttu ainakin kohtalaisesti. Palvelut on saatu toimimaan jokaisessa kunnassa olosuhteisiin nähden mukavasti, lääkäri- ja hoitajapulasta huolimatta.

Mielestäni Kuusiokunnissa oli hallituskavereinani ahkerat ja oikeasti kantaa päätöksiin ottavat edustajat.  Sopu kuitenkin aina löytyi kaikkien alueen asukkaiden parhaaksi.

Palvelujen ulkoistamisessa on KuusSoten hallituksessa olleet myöskin monitahoisia ja vaativaa työsarkaa liiankin kanssa, kun kyseessä on palkaton luottamustoimi.

Mutta tämä kerrottu tapahtuma kuitenkin vaikutti myös siihen, että olin halukas luopumaan kyseistä luottamustoimesta. Kukaan ei kuitenkaan minua erottanut!

Toimin vaativalla paikalla, alueen väestön vastuullisena tuntojen tulkkina ja tulkitsijana yhdeksän vuotta. Aina viime syksyyn saakka. Lupauduin alkujaan, enintään neljäksi vuodeksi.

Kun sitten tunnetusti rohkea ja kansan toiveita myös vastuullisena kuunteleva, lakitoimistoyrittäjä Yrjö  Paukkunen  oli halukas Alavudelta tilalleni, niin oli helppo luopua liiankin pitkäksi venyneestä luottamustoimestani.

Nyt on edessä aluevaalit. Ne ovat tärkeimmät vaalit kaikille meille sote-, terveys- ja hyvinvointipalveluja tarvitseville. Tarvitaan rohkeita, yli puoluerajojen yhteistyön pystyviä ja kokeneita päättäjiä. Vain tällä pystytään nykyisetkin, hyvät palvelut säilyttämään syrjäseuduillakin.

Kannattaa käydä äänestämässä, sellaista ehdokasta, jonka tiedämme uskaltavan ottaa rohkeasti kantaa puolueettomasti tavallisen ihmisen hyväksi.


 

JÄTÄ KOMMENTTI