KOLUMNI: Vaalien jälkipyykki | Alavudelle heti Tiaiselle oma ryhmä.

0

Alavudelle heti Tiaiselle oma ryhmä.

Toimittaja Pentti Hautala

ALAVUS/ Töysä

Alavudella ei kuntavaalit päättynetkään ilman kiivaita jälkipuheita ja mielipiteiden vaihtoa.

Toisaalta tällaista oli ennustettavissa, mm. paikallisessa kansanradiossa ennakkoon käydyn kuumentuneen keskustelun enteilemänä. Paikallisen vaalipommin laukaisi, taannoin Keskustapuolueen puheenjohtajaksikin pyrkinyt Ilkka Tiainen. Ilkka pääsi Alavuden valtuustoon 55 kannattajallaan keskustasta. Mutta vaalien jälkeen ilmoitti perustavansa oman valtuusryhmän.

Tiainen julistaa lehdistötiedotteessaan olevansa mukana, Suomeen suunnitteilla olevan uuden puoleen perustamishankkeessa. Uuden puolueen nimi tulee olemaan: Valta Kuuluu Kansalle. Tiaisen kaverina hankkeessa on perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu, kansanedustaja Ano Turtiainen ja Jarno Vähäkainu. Tiainen sanoo olevansa tuskastunut keskustan viimeaikaisiin linjauksiin. Silti, hän kertoo sopineensa paikallisen keskustapuolueen kanssa tekevänsä yhteistyötä.

Sosiaalisessa mediassa on virinnyt suorasanainen paheksunta Tiaisen lennosta keskustalaisten taholta. Alavudella on myöskin jouduttu tekemään tasaäänien saaneiden henkilöiden välisiä arvontoja. Alkuperäisestä listasta poiketen selviytyi valtuustoon perussuomalaisista Yrjö Paukkunen 34-äänellä. Ossi Erkkilä jäi näin varalle.

Keskustasta Paula Perälampi (54-ääntä) oli onnettaren suosiossa. Karoliina Suutala on ensimmäinen varavaltuutettu samalla äänimäärällä. Kovan jälkiporun on aiheuttanut myöskin perussuomalaisten ja kristillisen tekemän vaaliliiton vaikutukset paikkajakautumaan. Tämä on myöskin ymmärrettävää, kun monen innokkaan perussuomalaisen henkilön äänet menivät KD:n hyväksi.

Monta PS:n äänestänyttä ja oman ehdokkaan putoamisesta vaaliliiton vaikutuksesta on ottanut minuunkin yhteyttä. Ovat kokeneet tulleensa tavallaan petetyiksi, kun äänet menivät kristillisten hyväksi. Kristillisten hyötyminen ja voittohan johtui siitä, kun äänet laitetaan yhteen. -Vaaliliiton kokonaispotin oikeuttama määrä pääsi valtuustoon paremmuusjärjestyksessä. Kristilliset saivat 4 edustajaa valtuustoon vain 267 äänellä. Ilman vaaliliittoa äänet olisivat riittäneet ainoastaan yhteen valtuustopaikkaan. PS nosti kannatustaan yli 10 prosenttia. Ääniä tuli 1357 ja valtuustoon pääsi 7.

SDP sai nyt vaaleissa 431 ääntä ja 2 henkilö valtuustoon. Mutta jospa puolue olisi ollut vaaliliitossa persujen kanssa, niin valtuustossa olisi nyt 5 demaria! Kokoomus sai 609 ja 4 valtuutettua. Vaaliliitto PS:nn kanssa olisi ehkä tuonut 1 lisäpaikan ja perussuomalaiset  9-10 valtuutettua.

Tässä yhteydessä haluan esittää kuitenkin omasta menestyksestä KIITOKSET 122 äänestä. -Tämä määrä on neljänneksi eniten Alavudella ja Töysän osalta äänet toivat ylivoimaisen ykkössijan 88 kannattajalla! -ph


 

JÄTÄ KOMMENTTI