Kolumni | Verkkohuijareille mikään ei ole mitään!

0

PENTTI HAUTALA

Toimittaja Pentti Hautala

”Minulla on Sinusta video!”

Verkkorikollisuudella ja sen huijauskeinoilla ei enää ole mitään rajaa. Nykyään saammekin todeta, että ”vain taivas on kattona” verkkorikollisten, sähköpostien ja tekstiviestien välityksessä ja kiristystoiminnassa. Moni on myöskin päätynyt maksamaan pelästyessään.

 

Perjantai-iltana 15.1.2021 esimerkiksi MTV- kanavan nettisivulla varoitettiin ja valistettiin kansaa laajasti levitetystä ”pornokiristyksestä”.
– Ei pidä kenenkään maksaa mitään. Jos hommaa hätkähtää, niin voi vaihtaa sähköpostin salasanan ja teipata tietokoneen, läppärin tms. kameran linssi umpeen!
Kyseessä on seuraavanlainen kiristysviesti (lyhentämätön), jonka olen saanut äskettäin haltuuni.

”-YHTEISTYÖTARJOUS…”

”HEI!
Kuten voit nähdä, tämä ei ole muodollinen s-posti, eikä se valitettavasti tarkoita sinulle mitään hyvää. Älä KUITENKAAN vaivu epätoivoon, kyseessä ei ole mikään kauhean vakava asia. Selitän sinulle välittömästi kaiken. Minulla on pääsy paikalliseen säännöllisesti käyttämääsi verkkoon, joiden osana elektroniset laitteisiisi ovat.

Olen seurannut toimintaasi viimeisten muutamien kuukausien ajan. Kuinka tämä tapahtui? Kävit joillakin Exploderin tai vastaavan avulla hakkeroiduilla verkkosivustoilla ja laitteesi altistettiin haittaohjelmalleni (ostin sen darknetissa tämän alan asiantuntijoilta).
Kyseessä on hyvin monimutkainen ohjelmisto, jonka tunnetaan toimivan Troijan hevosen tapaan. Se päivittyy säännöllisesti, eikä virustentorjuntaohjelmasi kykene tunnistamaan sitä. Ohjelma sisältää näppäinlukijan; se voi kytkeä kamerasi ja mikrofonisi päälle ja pois päältä, lähettää tiedostoja ja tarjota pääsyn lähiverkkoosi.

Minulta vei jonkin aikaa saada tietoja muista laitteista, ja nyt minulla on tietoja kaikista yhteystiedoistasi ja niiden keskusteluista, sijaintisi, haluamistasi asioista ja suosikkisivustosi jne. En rehellisesti sanottuna tarkoittanut aluksi mitään pahaa ja tein tätä vain huvin vuoksi. Tämä on harrastukseni. Sairastuin kuitenkin covid-19:aan ja valitettavasti menetin työpaikkani.
Tajusin silloin, kuinka voisin käyttää ”harrastustani” saadakseni sinulta rahaa! No, en ole ylpeä asiasta, mutta tarvitsen rahaa selviytyäkseni. Nauhoitin sinusta videon masturboimassa. Tässä videossa on erillinen näyttö, josta sinut voidaan vaivatta tunnistaa. Lisäksi on selvästi nähtävissä, minkä tyyppisiä videota suosit. Tehdään sopimus.

Maksat minulle niin paljon kuin sinulta pyydän, jolloin en lähetä tätä videota ystävillesi, perheellesi tai muille tuttavillesi. Sinun tulisi ymmärtää, että tämä ei ole vitsi. Voin lähettää videon s-postitse, tekstiviestillä, sosiaalisen median kautta, tai jopa lähettää sen joukkoviestimiin (minulla on joitain heidän järjestelmänvalvojiensa hakkeroituja tilejä). Näin sinusta voi tulla Twitter- tai TV-”tähti”!
Tämän välttääksesi sinun tulisi lähettää minulle 1500 USD bitcoineina BTC-lompakkooni: 1K44TSuid91kFZZbJ8BkUEVd4HnA9Wpg3E Jos et osaa käyttää Bitcoineja, etsi aihetta Bingistä tai Googlesta, «Kuinka voin ostaa Bitcoineja» tai muuta vastaavaa. Poistan videon heti rahat saatuani.
Poistan myös haittaohjelman laitteeltasi, etkä tule koskaan enää koskaan kuulemaan minusta. Annan sinulle 2 päivää aikaa, se on mielestäni enemmän kuin tarpeeksi. Aikaseuranta alkaa heti avattuasi tämän s-postin, seuraan tätä asiaa!

Vielä eräs asia: Ei ole mitään mieltä ilmoittaa tästä poliisille, koska käytän TOR-verkkoa, joten ei ole olemassa mitään keinoa seurata Bitcoin-tapahtumia. Älä vastaa minulle (loin tämän kirjeen tilillesi ja laitoin sellaisen miehen oikean osoitteen, jolla ei ole aavistustakaan tästä asiasta). Teen tällä tavoin minun seuraamisen mahdottomaksi. Jos teet koskaan mitään tyhmää tai toimit odotuksieni vastaisesti, jaan välittömästi tämän videon. Hyvää onnea!”

-Tällainen ”yhteistyötarjous” oli lähetetty nettipostiosoitteesta: sherri@customlumb.com.

Tässä esimerkki pyrittäessä samaan kiristyksen kohteeksi joutuneet henkilöt kokemaan häpeää, jos uhatut videot levitetään julkisuuteen. Kaikkihan väärennyksestä ovat toki nykypäivänä mahdollisia.
Tämäntapaiset uhkauksetkin ovat poliisiasioita ja virkavallan pitäisi pyrkiä niitä myöskin aktiivisemmin selvittää. Se taitaa kuitenkin olla mahdotonta.
Tottahan toki ”nettikanavien” ylläpitäjien pitäisi velvoittaa lailla jäljittämään rikollista toimintaa tehokkaammin. Tähän nykytekniikka mahdollistaa ainakin kohtalaisesti.


Toimituksen huom!
TIEDOKSI! Että ylläolevaan kaltaiseen lapselliseen rahan-, yhteystietojen kalasteluun ja uhkaukseen ei kenenkään missään tilanteessa tule lähteä mukaan. Epäilyttävä tiedosto tulee heittää suoraan roskapostiin js deletoida pois koneelta! Ilmoitus poliisille, että ottavat seurantaan. Kyseisen uhkauskirjeen lähettäjä voi, hyvästä ja virheettömästä Suomen kielestä päätellen, olla vaikka naapurissa seinän takana keräämässä valuuttaa huumeittensa rahoittamiseen yms.


 

JÄTÄ KOMMENTTI