Kuortaneen kunnahallituksen päätöksiä

0
Kuortaneen kunnantalo

Kuortaneen kunnanhallituksen päätöksiä 7.12 kokouksesta

KUNNAN EDUSTAJAT KUUSIOKUNTIEN SOSIAALI- JA TERVEYSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄKOKOUKSEEN 17.12.2021 KLO 17:00

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän perussopimuksen mukaan ylintä päätösvaltaa käyttää kuntayhtymässä yhtymäkokous. Yhtymäkokouksen tehtävistä on määrätty perussopimuksen §:ssä neljä. Perussopimuksen viidennen pykälän mukaan yhtymäkokous kutsutaan koolle vähintään kaksi kertaa vuodessa. Yhtymäkokousedustajat valitsee jäsenkunnan kunnanhallitus tai jäsenkunnan valtuuston päättämä muu toimielin. Perussopimuksessa todetaan, että yhtymäkokousedustajat valitaan vuonna 2017 valittavan valtuuston toimikauden alusta lukien kuhunkin kokoukseen erikseen. Yhtymäkokoukseen nimetään perussopimuksen mukaan kaksi edustajaa ja kaksi henkilökohtaista varaedustajaa kustakin kuntayhtymän kunnasta. Kunnan äänivalta perustuu kunnan asukasluvun osuuteen yhteistoiminta-alueen asukasluvusta. Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän yhtymähallituksen toimikausi on kuntien valtuustojen toimikausi. Yhtymähallituksen jäsenet valitaan toimikauden ensimmäisessä yhtymäkokouksessa.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus nimeää kaksi edustajaa, ja heille henkilökohtaiset varaedustajat, Kuusiokuntien sosiaali- terveyskuntayhtymän 17.12.2021 klo 17:00 pidettävään yhtymäkokoukseen.

Päätös:   Kunnanhallitus päätti nimetä Kuusiokuntien sosiaali- ja  terveyskuntayhtymän 17.12.2021 klo 17:00 pidettävään yhtymäkokoukseen edustajakseen Hanna Yli-Kuhan, varalle Antti Lantelan ja Merja Liesmäen, varalle Maria Vesterin.

VUODEN 2022 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2023-2024 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJE / VUODEN 2022 TALOUSARVIO JA VUOSIEN 2023-2024 TALOUSSUUNNITELMA

Kuortaneen kunnan vuoden 2020 tulos oli 1.334.893 euroa ylijäämäinen. Tämän ylijäämäkirjauksen jälkeen kunnan taseessa ylijäämää on 3.590.755 euroa. Vuoden 2021 talousarvio jäi -78.500 euroa alijäämäiseksi.  Alkuvuoden aikana talousarvio näyttää kuitenkin toteutuneen budjetoitua paremmin ja 30.6. tilanteessa tuloslaskelman toteutuma on n. 236.000 euroa ylijäämäinen.  Lisäksi kuluvan vuoden tilinpäätöstä tulee parantamaan kunnanvaltuuston vuonna 2019 tekemän päätöksen mukaisen osakekaupan toetutuminen ja siitä saatava myyntivoitto n. 3,020 milj. euroa sekä sovittu 240.000 euron korvaus toteutumatta jääneestä lääkäripalvelusta. Toisaalta lopullista tilinpäätöstä heikentävänä eränä tulee huomioida vuoden loppuun mennessä maksettava kustannusten nousu, joka perustuu mm. EpShp:n laskutuksiin vuosilta 2019 ja 2020 ja lakimuutoksista johtuviin budjetoimattomiin henkilöstökustannuksiin. Huomioiden edellä esitetyt muutokset kuluvan vuoden talousarvioon voidaan vuoden 2021 tilikauden tuloksen arvioida muodostuvan n. 2,4 milj euroa ylijäämäiseksi.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää hyväksyä vuoden 2022 talousarvion ja vuosien 2023-2024 taloussuunnitelman laatimista varten seuraavat ohjeet.

1)  Hallintokuntien toimintamenot, muiden kuin sote-palvelujen ja palkkojen osalta, tulee pysyä vuoden 2021 talousarvion menojen tasolla lukuun ottamatta menoeriä, joita yleisistä hinnankorotuksista johtuen tulee verrata kuluvan vuoden toteutumaan. Sote-nettomenot budjetoidaan sopimuksissa sovittujen hinnantarkistuskriteerien mukaan. Lopullinen hinta vahvistetaan talousarviovuoden huhtikuussa.

2) Nykyisiin virkoihin ja työsuhteisiin perustuvaan palkkasumman kasvuun varaudutaan 1,2 prosentilla verrattuna vuoden 2021 toteutumaan.

3) Uusia virka- ja työsuhteita ei lähtökohtaisesti tule perustaa. Toiminnan tai sen kehittämisen kannalta välttämättömät uudet virat tai työsuhteet tulee olla erittäin perusteltuja. Palvelussuhteiden täyttölupamenettelyä jatketaan.

4) Uudet investointikohteet edellyttävät erittäin tarkkaa harkintaa ja niiden tulee perustua kunnanvaltuuston hyväksymään strategiaan. Tavoitteena tulee olla, että vuonna 2022 nettoinvestointien määrä ei ylitä vuosikatteen määrää.

5) Hallintokuntien tulee kiinnittää huomiota talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden kehittämiseen. Ne tulee johtaa kunnanvaltuuston hyväksymästä visiosta ja strategiasta. Asetettaville tavoitteelle tulee asettaa myös mittarit toteutumisen seurantaa varten.

6) Hallintokuntien tulee tavoitteitaan ja toimenpiteitään suunnitellessa huomioida tavoite pysäyttää kunnan väestömäärän väheneminen. Elinkeinotoimen tavoitteiden ja toimenpiteiden tulee tähdätä edistämään paikkakunnan työpaikkamäärän kehittymistä.

7) Laadintaohjeet perustuvat päätöshetkellä käytettävissä oleviin arvioihin ja laadintakehyslaskelmiin keskeisistä tuloperusteista eli verotulo- ja valtionosuusarvioon. Näiden perusteiden muuttuessa voidaan ohjeita joutua täydentämään. Hallintokuntien tulee antaa talousarvio- ja taloussuunnitelmaesityksensä viimeistään 15.10.2021.

Päätös:   Ehdotus hyväksyttiin

Kunnanhallituksen jäsenille on toimitettu oheismateriaalina sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan esitysten mukainen talousarviokirja sekä esitys investoinneista.

Kunnanhallituksen kuultavaksi on kutsuttu sivistysjohtaja-rehtori Sanna Koivisto, kirjastonjohtaja-vapaa-aika vastaava Katja Kyllönen ja tekninen johtaja Martti Ranta lautakuntiensa talousarvioesityksistä.

Kunnanjohtajan ehdotus:  Kunnanhallitus päättää

  1. todeta hallintokuntien esityksiin perustuvan kokonaistilanteen ja
  2. merkitä tiedoksi sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan ta- ja taloussuunnitelmaesitykset sekä
  3. antaa ohjeita talousarvion ja taloussuunnitelman jatkovalmistelua varten.

Päätös:   Ehdotus hyväksyttiin

Kunnanhallitus kuuli asiantuntijoina tämän asiakohdan aluksi sivistysjohtaja-rehtori Sanna Koivistoa, kirjastonjohtaja-vapaa-aika vastaava Katja Kyllöstä ja tekninen johtaja Martti Rantaa lautakuntiensa talousarvioesityksistä.

Annu Ridanpää-Taittonen poistui kokouksestä tämän pykälän käsittelyn aikana.

Kunnanhallituksen jäsenille on toimitettu oheismateriaalina tämänhetkisenvalmistelutilanteen mukainen talousarviokirja. Hallintojohtaja ja elinkeinovastaavaesittelevät kokouksessa kunnanhallituksen talousarvioehdotusta.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää

1) merkitä talousarvion 2022 ja taloussuunnitelman 2023 – 2024 valmistelutilanteen

tiedoksi ja

2) antaa ohjeita niiden jatkovalmistelua varten.

Päätös:   Ehdotus hyväksyttiin

Kunnanhallitus kuuli tämän asiakohdan aluksi asiantuntijoina hallintojohtaja Jaana  Saloa ja elinkeinovastaava Aapo Petäjäniemeä kunnanhallituksen talousarvioesityksestä.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se päättää hyväksyä liitteenä olevan ehdotuksen vuoden 2022 talousarvioksi ja vuosien 2023-2024 taloussuunnitelmaksi.

Käsittely:  Asiasta käydyn keskustelun kuluessa Tauno Lampinen esitti, että teknisen lautakunnan tavoite vanhan Alvarin koulurakennuksen alueen mahdollistaminen uuden koulun ja päiväkodin liikunnan ja leikkikentän käyttöön poistetaan. Alpo Santanen esittti, että Alvarin vanhan koulun käyttömahdollisuuksia selitetään. Tauno Lampinen esitti, että investointiosasta poistetaan kunnantalon, kirjaston ja Kumajan lämmönvaihtimet  ja kaukolämpölinjoja koskevat kohdat. Tehtyjä esityksiä ei kannatettu.

Kunnanjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

TÄYTTÖLUPA NUORISOTOIMEEN

Kirjastonjohtaja-vapaa-aikavastaava Katja Kyllönen anoo nuorisotoimeen kerhonohjaajan osa-aikaista (max 25 h / vko) määräaikaista täyttölupaa ajalle 10.1.-5.6.2022 Nuorisotoimen budjetissa on varattu palkkausmääräraha osa-aikaiselle kerhonohjaajalle.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää myöntää anotun mukaisen täyttöluvan osa-aikaisen, määräaikaisen kerhonohjaajan palkkaamiseksi ajalle 10.1.-5.6.2022.

Päätös:   Ehdotus hyväksyttiin                    |

VISIT LAKEUS OY:N OSAKASSOPIMUS JA PALVELUSOPIMUS

Kuortaneen kunta on osakkaana Visit Lakeus Oy:ssä, jonka yhtiöjärjestyksen mukaisena toimialana on matkailupalvelujen markkinointi, myynti, välitystoiminta ja kehittäminen. Lisäksi yhtiön toimialaan kuuluu matkailuinformaation jakaminen ja tuottaminen sekä matkanjärjestäjänä toimiminen. Yrityksen tämänhetkiset osakassopimus ja palvelusopimus ovat voimassa vuoden 2021 loppuun. Osakkaat ja Visit Lakeus Oy ovat neuvotelleet uudet sopimukset ajalle 1.1.2022 – 31.12.2023. Visit Lakeus Oy:n omistajat tällä hetkellä ovat Seinäjoen kaupunki, Into Seinäjoki Oy, Alavuden kaupunki, Alajärven kaupunki, Kuortaneen kunta, Lappajärven kunta sekä Soinin kunta. Osakassopimukseen sisältyy osakkaiden sitoumus palvelusopimuksesta yhtiön kanssa alueellisen matkailun yhteismarkkinoinnista, joka kattaa vuodet 2022 ja 2023. Palvelusopimuksesta osakkaat maksavat molempina vuosina määrän, joka vastaa niiden vuoden 2019 maksaman perusrahoituksen määrää. Kuortaneen maksuosuus on 6.035,00 euroa (+ALV 24%) / vuosi. Palvelusopimuksesta saatavilla tuloilla yhtiö kattaa toimialueensa yhteismarkkinoinnin ja myynnin. Loppuosan rahoituksestaan yhtiö hankkii muiden palveluiden myymisellä osakkaille tai ulkopuolisille tahoille. Palvelusopimuksen mukaan Visit Lakeus tarjoaa kunnille ja matkailuyrityksille yhteisen näkyvyyden ja digitaalisen markkinointialustan visitlakeus.fi  matkailusivustolla, sen hakutoiminnoissa, sosiaalisessa mediassa sekä mahdollisissa muissa sähköisissä materiaaleissa. Yhtiö tuottaa kuntakohtaisen matkailukohteiden (esim. luontoreitistöt, uimahallit, museot, kirkot) yleisesittelyn sivuille sekä linkitykset kuntien omiin sivustoihin. Vastaavat sisällöt tuotetaan myös valmiiksi käännettyinä englanniksi ja ruotsiksi. Sivustolla tehdään jatkuvaa hakukoneoptimointia ja hakusanamainontaa. Yhtiö kontaktoi kunnan matkailuyritykset ja pyrkii aktiivisesti saamaan näiden tarjonnan visitlakeus.fi-digialustalle. Palvelusopimuksen tehneiden kuntien yrityksille osallistuminen on edullisempaa kuin että sopimusta kunnan kanssa ei olla tehty. Yrityssopimuksissa sovitaan markkinointiyhteistyöstä ja tarjotaan mm. yritykselle maksutonta digiklinikkapalvelua 2-3 tuntia/vuodessa.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Visit Lakeus Oy:n osakassopimuksen ja sen liitteenä olevan palvelusopimuksen.

Yhdotus hyväsyttiin

KUNNAN EDUSTAJAN JA VARAEDUSTAJAN NIMEÄMINEN ETELÄ-POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖRYHMÄÄN

Liikennejärjestelmätyöstä Etelä-Pohjanmaalla vastaa liikennejärjestelmätyöryhmä. Ryhmän kokoonpanossa ovat edustettuina maakunnan eri alueet, Ely-keskus sekä elinkeinoelämän ja kuljetusalan edunvalvojat. Liikennejärjestelmätyöryhmän toimikausi kunnallisvaalikausi. Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus on päättänyt, että alkaneella valtuustokaudella jokaisesta alueen kunnasta ja kaupungista on edustus liikennejärjestelmätyöryhmässä. Näin varmistetaan kuntien ja liiton välillä sujuva tiedonkulku liikennejärjestelmäasioissa. Edellisellä kaudella edustus on perustunut seutuihin ja niiden edustajiin. Etelä-Pohjanmaan liitto pyytää ilmoittamaan liiton kirjaamoon kirjaamo@etela-pohjanmaa.fi kunnan / kaupungin edustajan nimen ja yhteystiedot (vähintään sähköpostiosoite) 15.12.2021 mennessä. Varaedustajaa ei ole välttämätön nimetä. Varsinaisen edustajan ollessa esteellinen, kunta voi järjestää kokoukseen haluamansa edustajan. Seuraava kokous tullaan pitämään vuoden 2022 alussa (ajankohta tarkentuumyöhemmin).

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää nimetä Kuortaneen kunnan edustajan ja varaedustajan Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyöryhmään.

Päätös:   Kunnanhallitus päätti nimetä kunnan edustajaksi Teemu Puolijoen ja varaedustajaksi Antti Lantelan Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyöryhmään.

ALAVUDEN, KAUHAVAN, KUORTANEEN, KURIKAN JA LAPUAN ILMASTOSTRATEGIA 2030

Kunnanjohtaja  Ilmastostrategia 2030 ohjaa Alavuden, Kauhavan, Kurikan, Lapuan ja Kuortaneen kunnan kohti vahvaa ympäristöosaamista. Kunnat ovat valmistelleet yhteisen ilmastostrategialuonnoksen, joka on tarkoitus hyväksyä kuntien valtuustoissa loppuvuoden aikana. Yhteisen ilmastostrategian valmistelleet kunnat edustavat kolmasosaa Etelä-Pohjanmaan väestömäärästä. Kunnat ovat tehneet pitkään yhteistä ilmastoyhteistyötä, joten yhteisen ilmastostrategian laatiminen on ollut luontevaa. Yhteisen ilmastostrategian pohjalta kunnat laativat kuntakohtaiset kestävän kehityksen ohjelmat, joissa esitetään tarkemmat kuntakohtaiset tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Kunnat ovat liittyneet energiatehokkuussopimukseen, jonka johdosta kunnat seuraavat energiankulusta sekä raportoivat kulutustiedot ja energiansäästötoimenpiteet. Kunnat ovat saavuttaneet toimenpiteillä merkittäviäsäästöjä sopimuskauden aikana. Tavoitteet ovat korkealla myös uusien säästökohteiden  löytämiseksi. Ympäristöasiat otetaan mukaan jo talousarvion laadinnan yhteydessä ja   seurataan vuosittain. Tavoitteena on parantaa toimenpiteillä myös kuntien hiilitasetta. Kunnat aikovat olla ympäristövastuullisia kuntia tarjoten resurssitehokkaita kuntapalveluita.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että se päättää hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Alavuden, Kauhavan, Kuortaneen, Kurikan ja Lapuan yhteiseksi Ilmastostrategiaksi 2030.

Ehdotus hyväksyttiin

KUNTALIITON VALTUUSKUNNAN VAALIN TOIMITTAMINEN

Suomen Kuntaliiton ylin toimielin on valtuuskunta, johon kuuluu 76 jäsentä ja 76
varajäsentä. Näistä sekä jäseniä, että varajäseniä valitaan 66 vaalipiireittäin
15.11.-31.12.2021 toimitettavassa vaalissa. Vaalipiirit määräytyvät samoin kuin eduskuntavaaleissa. Kustakin vaalipiiristä valtuuskuntaan valitaan jäseniä vaalipiirin asukasluvun suhteessa. Vaasan vaalipiiristä valitaan viisi jäsentä ja viisi varajäsentä.
Ehdokaslistat on nimetty vaalipiirikohtaisilla kuntapäivillä. Kuntaliiton valtuuston
vaalilautakunta on 5.10.2021 vahvistanut ehdokaslistat ja laatinut vaalipiireittäin
ehdokaslistojen yhdistelmät. Kuntaliiton säännöissä tai valtuuskunnan vaalijärjestyksessä ei ole määräyksiä siitä, millä tavoin vaalit kunnassa suoritetaan. Olennaista on, että viimeistään 31.12.2021 päätös on kunnassa tehty ja kunnan eri ehdokaslistoille antamat
äänimäärät sekä mahdolliset tyhjät ja hylätyt äänimäärät on syötetty
vaalijärjestelmään. Kuntalain 39 §:n nojalla kunnanhallitus edustaa kuntaa ja käyttää kunnan puhevaltaa, jollei hallintosäännössä toisin määrätä. Päätös kunnan äänimäärän
jakamisesta ehdokaslistoille voi olla yksimielinen noudattaen esimerkiksi valtuuston poliittisia voimasuhteita. Jos yksimielisyyttä ei ole, asiasta päätetään vaalilla, jossa ääni annetaan ehdokaslistalle. Päätöksessä on kysymys yhdistyksen jäsenäänestykseen osallistumisesta, joten päätökseen ei voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella eikä valituksella. Mikäli päädytään vaaliin, vaali on suljettu suhteellinen listavaali. Äänestyslippuun merkitään sen ehdokaslistan numero, jolle ääni annetaan. Kunnan äänestystulos lasketaan jakamalla kunnan asukasluku kokouksessa läsnä olevien valtuutettujen lukumäärällä ja kertomalla osamäärä ehdokaslistan saamalla äänimäärällä. Saadut ehdokaslistojen äänimäärät pyöristetään kokonaislukuun. Vastaavalla tavalla lasketaan ja pyöristetään kokonaislukuun tyhjät äänet. Valtuuston sihteeri vie kunnan äänestystuloksen eli kunnasta ehdokaslistoille annetut asukasluvun ja valtuutettujen määrän mukaan lasketut äänimäärät Kuntaliiton sähköiseenäänestysjärjestelmään kuntakohtaisen linkin kautta.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää, että Suomen Kuntaliiton valtuuskunnan vaali toimitetaan suljetuin lipuin valtuuston kokouksessa.

Ehdotus hyväksyttiin


 

JÄTÄ KOMMENTTI