Kuusiokuntien keskustayhdistykset: Kuusiolinna Terveys Oy:n sopimusta tulee jatkaa

1
Alavuden terveysasema

Keskustan Alavuden kunnallisjärjestö, Keskustan Kuortaneen kunnallisjärjestö, Keskustan Soinin kuntayhdistys ja Keskustan Ähtärin kuntayhdistys tyrmäävät Etelä-Pohjanmaan aluehallituksen esityksen, joka purkaisi 1.1.2026 alkaen Kuusiolinna Terveys Oy:n sopimuksen tuottaa sote-palvelut Kuusiokuntien alueella. Lopullisen päätöksen asiasta tekee ensi maanantaina kokoontuva aluevaltuusto.

Hyvinvointialue ja Kuusiolinna Terveys Oy ovat neuvotelleet eri vaihtoehdoista viimeisten viikkojen aikana. Myös Kuusiokuntien seutuneuvosto on käynyt niitä läpi viime viikkoisessa kokouksessaan. Vaihtoehtoja ovat olleet 1) sopimus jatkuu entisellään, 2) palvelusopimus jatkuu sopimuskauden loppuun, mutta siitä irrotetaan erikoissairaanhoito 3) palvelusopimus jatkuu, mutta siitä irrotetaan sote-lainsäädännön edellyttämä erikoissairaanhoidon osuus ja 4) palvelusopimuksen irtisanominen.

Kuusiokuntien alueella on pystytty Kuusiolinnan toimesta huolehtimaan kattavista lähipalveluista kustannustehokkaasti ja asiakasystävällisesti. Nyt vaarana on lääkäritilanteen heikkeminen, hoitoon pääsyn hidastuminen, kustannusten nousu ja palveluiden sekä työpaikkojen myötä elinvoiman katoaminen alueelta.

Tasapuolisten palveluiden toteuttamisen tulisi tarkoittaa sitä, että toimivimmat käytännöt otetaan koko alueen käyttöön. Kuusiolinna Terveys Oy on tehnyt useita asioita tehokkaammin, kuin puhtaasti julkinen palvelutuotanto. Toiminnalla oli ratkaiseva merkitys myös alueen kuntien talouden kohentamisessa sen ollessa vielä kunnallisen päätöksenteon alla.

Kuusiokuntien keskustalaiset esittävät, että aluevaltuusto tekee päätöksen, missä sopimukselle hyväksytään jatko. Laillisia vaihtoehtoja aluevaltuutettujen päätettäväksi on olemassa.

Irma-Liisa Viitamäki. Keskustan Alavuden kunnallisjärjestö. Jari Kamunen, Keskustan Kuortaneen kunnallisjärjestö. Antti Laakso, Keskustan Soinin kuntayhdistys. Johanna Kankaanpää, Keskustan Ähtärin kunnallisjärjestö


 

1 KOMMENTTI

  1. Ähtärin terveyspalvelut pitää pysyä paikkakunnalla.On väärin et sairaita ihmisiä hyppyytetään palvelujen perässä ympäri maakuntia.

JÄTÄ KOMMENTTI