KUUSIOLINNA TERVEYS | Sosiaali- ja terveydenalan lakon vaikutukset Kuusiokunnissa 

1
Alavuden pääterveysasema

Julkisuudessa on ollut laajalti esillä sosiaali- ja terveydenhuollon lakkotilanne. Tässä vaiheessa sen vaikutukset Kuusiokuntien alueen palveluissa ovat vielä melko pienet. Valmistautumista mahdolliseen lakon pahenemiseen on kuitenkin tehty.

Hoitoalaa koskeva lakko on alkanut 1.4. kuudessa sairaanhoitopiirissä. Yhtenä työtaistelutoimien piirissä olevana sairaanhoitopiirinä on Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, jonka kanssa samaan eritysvastuualueeseen kuuluu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Tästä on seurannut jonkin verran vaikutuksia myös Etelä-Pohjanmaalle, sillä lakon vuoksi Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa on lopetettu kaikki kiireetön ja osa kiireellisestäkin hoidosta. Tämä on näkynyt potilaiden siirtoina Seinäjoen keskussairaalaan ja myös Etelä-Pohjanmaan alueella osastopaikkojen tarpeena terveyskeskuksissa. 

Lakon toinen vaihe alkaa mahdollisesti 15.4. alkaen, mikäli sopua ei siihen mennessä synny. Tällöin mukana on suoraan myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alue. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen ja lainsäädännön mukaisesti sairaanhoitopiirien tulee yhteistyössä turvata kiireelliset ja välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut. Näin ollen vähintäänkin kiireellinen hoito tulee olemaan toiminnassa ja potilasturvallisuudesta huolehditaan myös Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa tilanteen etenemisestä ja palveluistaan.

Työtaistelut liittyvät kunta-alan työehtosopimuksiin, joten Kuusiolinna Terveys on työtaisteluiden ulkopuolella. Kuusiolinna Terveyden henkilökunta ei ole mukana 1.4 alkaneessa tai mahdollisesti laajenemassa olevassa lakossa. Mikäli lakko laajenee, se tulee vaikuttamaan Kuusiokuntien alueen kuntalaisiin siten, että keskussairaalaan sovitut kiireettömät kontaktit mahdollisesti perutaan. Kuusiolinnassa ja Pihlajalinnassa jatkuu erikoissairaanhoidon toiminta normaalisti. Kuusiolinna varautuu palvelurakenteessa siihen, että potilaita voidaan tulla siirtämään tavallista enemmän erikoissairaanhoidosta Kuusiolinnan palveluihin.

– Myös muita välillisiä vaikutuksia saattaa tulla Kuusiokuntiin, mikä Seinäjoen keskussairaala joutuu rajoittamaan toimintojaan, mutta pääsääntöisesti palveluihin ei tule muutoksi. Joudumme joka tapauksessa näinä poikkeusaikoina varautumaan päivä kerrallaan mahdollisin poikkeustilanteisiin ja määrittelemään tarvittavat ratkaisut palveluiden turvaamiseen, kertoo Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Viitasaari.

Lisäksi parhaillaan aktiivisesti tarttuva koronapandemia sekä myös siitä aiheutuvat äkilliset henkilöstön poissaolot saattavat aiheuttaa erityistilanteita palveluiden järjestämisestä. Kuusiolinna Terveyden osalta yksityisten sosiaalipalvelualan ja terveyspalvelualan tes-neuvottelut käydään myös keväällä. Sopimus päättyy 30.4. ja on mahdollista, että sen myötä myöhemmin keväällä myös Kuusiokunnissa nähdään työtaistelutoimia. 


 

1 KOMMENTTI

  1. Terveyden ja Sairaan hoito on niin tärkeää työtä. Pitäisi arvostaa enemmän..Palkkaa pitäisi nostaa nyt vihdoin viimein ! Ovat palkkakuopassa, työn vaativuuden nähden .Tarvitaan kaikki terveyden hoitoa..

JÄTÄ KOMMENTTI