Kuusiolinna Terveys tiedottaa

0
Alavuden terveysasema

Kuusiolinna Terveydessä aloitetaan 12-15 – vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien koronarokotukset

Pihlajalinna kuntayhtiöt koronarokotus 17.6.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että sairautensa tai tilansa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa. Perusteena on, että tiettyjä sairauksia, kuten vaikeaa sydänsairautta tai jatkuvaa lääkitystä vaativaa astmaa, sairastavien nuorten arvioidaan hyötyvän koronarokotuksesta merkittävästi. Esimerkiksi Euroopan tartuntatautiviraston kootussa tutkimusaineistossa on nähtävissä, että perussairaudet lisäävät tapausten pienestä lukumäärästä huolimatta myös 12–15-vuotiaiden koronavirustartunnan saaneiden sairastavuutta ja kuolleisuutta.

Lasten riskiryhmät ovat samat kuin 16 vuotta täyttäneiden riskiryhmät, jotka on aiemmin määritelty koronarokotusjärjestystä varten. Poikkeuksena aikuisten riskiryhmiin on ainoastaan ylipaino, jonka arvioimiseksi THL suosittelee käytettävän lasten painoindeksiä eli ISO-BMI:tä. Lasten painoindeksi huomioi lasten ja nuorten kehon mittasuhteet ja niiden muuttumisen lapsen kasvaessa. ISO-BMI:n alarajaksi suositellaan 35:ttä, joka kuvaa tässä ikäryhmässä vaikeaa ylipainoisuutta.

Nuorille Biontech-Pfizerin mRNA-rokotetta
12–18-vuotiaille annetaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, sillä se on ainoa koronarokote, jolla on tällä hetkellä myyntilupa 12 vuotta täyttäneiden rokottamiseen. Euroopan komissio hyväksyi 28.5. Biontech-Pfizerin koronarokotteen myyntiluvan laajentamisen koskemaan myös 12–15-vuotiaita.

Alaikäinen voi päättää rokotuksesta kehitystasonsa mukaisesti
Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Lisätietoja riskiryhmistä sekä 12-15 vuotiaiden nuorten rokotuksista löydät linkeistä.

Rokotusvuorossa olevat ryhmät ja ajanvaraus

Yli 18-vuotiaat kuntalaiset
Kaikki yli 18 -vuotiaat (31.12.2002 mennessä syntyneet) kuntalaiset voivat varata aikoja koronarokotukseen. Ensisijaisesti suosittelemme, että tähän ryhmään kuuluvat varaisivat ajan Hyvis.fi:n kautta. Aikoja voi varata myös puhelimitse, mutta estääksemme puhelinajanvarauksen ruuhkaantumisen toivomme Hyvis.fi:n käyttöä, mikäli mahdollista.

Alle 18 -vuotiaat ja riskiryhmään kuuluvat
Yli 16 -vuotiaat (1.1.2004 mennessä syntyneet) ja alle 18 -vuotiaat kuntalaiset sekä yli 12 -vuotiaat (1.1.2008 mennessä syntyneet) riskiryhmään kuuluvat, joilla on erittäin vaikealle koronavirustaudille voimakkaasti altistava tauti (ryhmä 1) tai joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila (ryhmä 2) voivat varata aikoja koronarokotukseen puhelimitse.

Terveysasemien koronarokotusten ajanvarausnumerot
Alavuden pääterveysasema puh. 040 549 5282
Kuortaneen terveysasema puh. 040 558 5091
Soinin terveysasema puh. 040 357 6914
Töysän terveysasema puh. 040 357 9528
Ähtärin pääterveysasema puh.040 558 4329

Ajanvarauspuhelimet ovat avoinna maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin klo 11-14 tai niin kauan kuin rokotusaikoja on varattavissa.

Huomioithan Kuortaneen, Soinin ja Töysän terveysasemien kesäsulut:
Kuortaneen terveysasema suljettuna 28.6-11.7.2021 (ei rokototuksia kyseisenä ajankohtana)
Töysän terveysasema suljettuna 12.7-1.8.2021 (ei rokotuksia kyseisenä ajankohtana)
Soinin terveysasema suljettuna 5.7.-1.8.2021 (sulusta huolimatta rokotukset toteutetaan 5.7-16.7 välisenä aikana)

Rokoteaikoja avataan hyvis:fi palveluun vain perjantaisin. Aikoja on varattavissa sen mukaisesti, miten saamme alueellemme rokotteita, määrät vaihtelevat viikoittain. Varattavissa olevat rokoteajat voivat tämän vuoksi mennä hyvinkin nopeasti. Mikäli aikoja ei ole varattavissa, puhelimessa on vastaaja ja Hyvis.fi:ssä ei näy sillä hetkellä vapaita aikoja. Jos puhelin on kiinni, älä jätä vastaajaan viestiä. Koronarokotusajanvarausnumerot on tarkoitettu vain koronarokotusten ajanvarausta varten, ja aina rokotusvuorossa olevalle ikä/riskiryhmälle kerrallaan. Rokotusaikoja ei anneta muista numeroistamme.


 

JÄTÄ KOMMENTTI