Kuutamohiihtoja nyt ”isonkuun” loisteessa

0
Mäenniemenlammin rannalla sijaitsevalla, Toopakan laavulla saivat kuutamo retkeilijät nauttia nuotiokahvit ja makkarat pilvipoutaisessa säässä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Kuutamohiihdot alkoivat yleistyä Suomessa 1980-luvulla. Ja niitä hiihdettiin parhaimpina talvina lähes jokaisella paikkakunnalla. Järjestäjinä ovat toimineet seurat, kunnat. seurakunnat, latujärjestöt ja monet muut yhdistykset sekä yrityksetkin.

Monilla paikkakunnilla ovat täyden kuun aikaan sukset suihkineet monta kertaa talven aikaan, tammi- helmi- maalis- ja huhtikuussakin. Usein on suksittelua suosinut täydellinen kuun valo. Mutta on sompailtu myös monesti suojakelillä ja lumipyryssäkin.

Sepänniemen kuutamohiihdossa saatiin suksia täyden ”isonkuun” loisteessa.

Viime talvina on kuutamohiihtojen järjestäminen vähentynyt. Mutta esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla sentään perinne on kuitenkin monilla paikkakunnilla jatkunut tämäkin talven aikana. Esimerkiksi Töysässä järjestettiin nyt maaliskuussa kaksi eri hiihtotapahtumaa, Töysän Talsijoiden ja Sepänniemen Lomakylän toimesta.

Talsijoiden hiihtoon osallistui sunnuntai-iltana lähes 30 henkilöä. Kuu pysytteli kuitenkin pilvien takana. Se ei vähentänyt retkeilyn nautintoja, kun makkarat paistettiin ja nuotiokahvit nautittiin Toopakan laavulla. Pakkasta oli muutama aste ja luisto hyvä.

Sepänniemestä kuntoiltiin kuutamolla viikon puolivälissä, kun kuu oli lähimmillään meitä tämän talven aikana. Ja se paistokin täydellä loistollaan hiihtäjien iloksi. Jussi Haakana oli ajanut ladun Ponnenjärven yli laajalle peltoaukealle, aina Hakomäkeen saakka. Se suosi, teeman mukaisesti täydellisesti suksijoita. Otsalamppuja ei tarvittu, kun nautittiin sompailusta kuun loisteessa 10-asteen kylmemmälle puolelle kiristyneessä pakkasessa.

Nyt näyttää lumitilanne niin suosiolliselta, että hiihtokelit jatkuvat vielä monilla alueemme paikkakunnilla. Tämä lupaa hyvää, sekä mahdollisuuksia hanki- ja kuutamohiihtojen järjestämiseen huhtikuussakin!

Kuvat: Pentti Hautala


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI