Lumileopardi Juma hammaslääkärissä

0
Juman hammashoito alkamassa

Ehkäisevää hoitoa. Eläintenhoitajat tuntevat puistonsa eläimet parhaiten. He viettävät eläinten kanssa lukemattomia tunteja ja tulkitsevat siksi herkästi niin eläinten tunnetiloja, käyttäytymistä kuin fyysisiä muutoksia.

Viime viikolla lumileopardien tutut eläintenhoitajat huomasivat lumileopardinaaraan hampaassa epäilyttävän muutoksen. Asiantuntijan analyysi kuvasta oli, että hammas kaipaa pientä korjausta ennen kuin se alkaisi Jumalia vaivaamaan, joten perjantaina 10.3 Juma vietiin hammashoitoon tutulle Takalan eläinklinikalle Nurmoon.

Matka Ähtäristä Nurmoon

Intendentti Marko Haapakoski keskusteli Nurmossa sijaitsevan Takalan eläinklinikan kanssa, jossa järjesteltiin hoitoaika nopeasti tutun tiimin kanssa. Juma nukutettiin ennen matkaa omassa tarhassaan, josta se siirrettiin kuljetuslaatikossa Nurmoon. Matkaan lähti myös itse Haapakoski sekä eläintenhoitaja Jenna.

Juman lähdettyä reissuun, eläinpuiston puutarhuri ja metsuri pääsivät huoltamaan Juman aitausta. Eläinten aitaukset ovat todella harvoin tyhjillään, joten jo etukäteen oli käyty tarkasti läpi, miten tilaisuus käytetään parhaiten hyväksi.

Lumileopardi eläinklinikan potilaana

Eläinklinikalla oli tiimi valmiina odottamassa ja Jumalle tehtiin juurihoito toiseen alakulmahampaaseen ja laitettiin paikat estämään tulehduksia. Lumileopardin hammasoperaatio ei ole kenellekään arkinen toimenpide, ja mukana olikin erinomainen tiimi auttamassa. Seinäjoen keskussairaalan suu ja leukasairauksien poliklinikalta osaston ylihammaslääkäri Eino Ignatius sekä sairaalahammaslääkäri Antti Korhonen toivat oman erikoisosaamisensa eläinlääkäri Sami Takalan sekä klinikan hoitajien ja avustajien lisäksi.

Juman nukutus

Koska puiston eläimiä joudutaan harvoin rauhoittamaan tai nukuttamaan, päätettiin samalla tehdä Jumalle terveystarkastus. Hammasoperaatio sekä tarkastus sujuivat hyvin, joten Juman vielä heräillessä lähti Ähtäri Zoon tiimi lumileopardin kanssa takaisin. Nyt Juma toipuu reissusta omassa tarhassaan ja on jo palannut normaaleihin touhuihinsa.

Viime syksynä hammaslääkärissä kävi lumileopardiuros Jamal, jonka reissu sujui myös erittäin hyvin. Ähtäri Zoo ja Haapakoski kiittääkin jälleen kerran ripeästä, ammattitaitoisesta ja erinomaisesta hoidosta kaikkia mukana olleita!


 

JÄTÄ KOMMENTTI