Lappajärvellä yritetään uutta maailmaennätystä – puolen kilometrin jääkaruselli

2

Guinness World Records myönsi pitkän ja tarkan prosessin jälkeen jääkarusellimies Janne Käpylehdolle, sekä kunnanjohtajille Sami Alasaralle (Lappajärvi), Sam Leijonanmielelle (Vimpeli) ja kaupunginjohtaja Vesa Koivuselle (Alajärvi) todistuksen maailman suurimmasta, 310-metrisestä jääkarusellista, joka toteutettiin Lappajärveen Helmikuussa 2021.

– Olosuhteet olivat kehnoimmat ikinä. Jään päällä oli runsaasti loskaa ja vettä. Ilman paikallisten asukkaiden apua, innostusta ja sisua ennätys olisi jäänyt tekemättä!, kertoo jääkarusellimies Käpylehto.

Lappajärvi on Euroopan suurin kraatterijärvi, eli tilaa yhä isomman jääkarusellin sahaamiseen löytyy. Nyt rakennettava jääkaruselli toteutetaan Hotelli Kivitipun edustalle kuten viime vuonna, jotta huolto ja majoitus ovat aivan vieressä.

Maailman jääkaruselliliitto on tunnustanut kaksi suurempaa jääkarusellia, joista suurin, 403 metriä halkaisijaltaan on Chuck Zwillingin nimissä.

Tällä kertaa Lappajärven jääkaruselliin saadaan ihan uutta kansainvälistä näkökulmaa, kun paikalle on matkustamassa Yhdysvalloista muita sahaustiimejä.

– Jääkarusellien sahauksesta on tullut ihmisiä yhdistävä, iloinen kilpailu ja jaamme vinkkejä toteutukseen. Olen ollut Minnesotassa auttamassa ystävääni Chuck Zwillingiä kaksi kertaa ja nyt hän matkustaa tiiminsä kanssa Lappajärvelle, kertoo jääkarusellimies Janne Käpylehto.

Chuck Zwilling tuo mukanaan Maailman jääkaruselliliiton kiertopalkinnon suurimmasta jääkarusellista. Jos rakentaminen onnistuu Lappajärvellä, palkinto jää Suomeen.

Lappajärven ympärillä olevat Alajärven kaupunki sekä Lappajärven ja Vimpelin kunnat sekä näiden paikkakuntien johtajat ovat ottaneet osaa erilaisiin tempauksiin saadakseen näkyvyyttä alueen ihmisille, yrityksille ja elämiselle alueella. Maailman suurimman jääkarusellin rakentaminen on yksi tapa, joka toi viimeiksi paikalle toimittajia ulkomaita myöten.

Jääkarusellista tulee massiivinen. Esimerkiksi jään paksuudella 30cm, sen massaksi tulee 53000 tonnia ja kantavuudeksi nimellisesti 60000 henkilöä. Karusellin pyörittämiseen on tällä kertaa Käpylehdolla uusi menetelmä. Käpylehto on rakentanut noin 80 jääkarusellia, alkaen vuodesta 2017.

 

2 KOMMENTTIA

  1. Eikös alunperin ollut tarkoitus tehdä kilometrin kokoinen jääkaruselli kolmen kunnan rajalle keskelle järveä, mutta siitä ilmeisesti luovuttiin.

JÄTÄ KOMMENTTI