LIETETTÄ VALUI KÄTKÄNJOKEEN – Alajuoksulla veden käyttöä vältettävä

0
Osittain sulana virtaava Kätkänjoki sai tuhdin annoksen osakseen lietelantaa, kun putki pätkähti poikki lannan siirtovaiheessa (Penti Hautala)

PENTTI HAUTALA/J-Pnews
Alavus/Kuortane

Useita kuutioita lieteläntaa karkasi Kätkänjokeen Kuortaneen ja Alavuden rajamailla. Vahinko sattui, kun lannan siirtovaiheessa lietelantaputki meni poikki. Näin säiliöstä levisi lantaa runsaasti kylätielle ja läheiseen vesistöön.

Pelastuslaitoksen palomestari Marko Latvalan mukaan onnettomuus tapahtui, kun maatilalta oltiin johtamassa nestämäistä karjan lietelantaa pihapiirissä olevaan lietesäiliöön.

– Siirtopumppauksen aikana letku katkesi ja lanta levisi ympäristöön ja läheiseen peltoon sekä edelleen jokeen. Kätkönjoentie liettyi lähes 50 metrin matkalta, eikä tiellä voitu liikennöidä, ennen kuin se oli putsattu.
Lannasta sai tuhdin annoksen osittain sulana oleva Kätkänjoki, Pärälammen alapuolella. Pelastusaitos tiodottaakin, että joen alapuollella pitää virkistyskäyttöä välttää. Avantouinnit pitää jättää hetkeksi tauolle eikä vettä tule muutenkaan käyttää.

Kieltosuositus koskee Kätkänjokea Perälammen alapuolella, Hangas-ja Kortesrimpiä sekä Rantatöysänjärveä.

Vahinkopaikallta on pelastuslaitos pumpannut lietettä pois imuvunulla. Lauantain aikana on myöskin kylätie saatu puhdistettua liikennoitävään kuntoon.


 

JÄTÄ KOMMENTTI