Markku Akonniemi johtaa Töysän Talsijoita – 40 vuotta aktiivista toimintaa

0
Vuonna 1983 perustetun, Suomen ladun, Töysän Talsijoiden paikallisyhdistyksen naiset ja miehet ovat tehneet talkootöitä vuosikymmenien aikana useita kymmeniä viikkoja Lapin Saarisselällä ja Ylläksellä. Tässä kuva Kiilopään alueen maisemointiin ja Outaladun rakentamiseen osallistuneita.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Jouluisissa tunnelmissa, HeikinTuvassa järjestetyssä Töysän Talsijoiden vuosikokouksessa oli kolmisen-kymmentä osallistujaa.

Kohokohtiin, joulukuun kokoontumiseen sisältyi, Liisa Levälän kokkaamien runsaiden herkkujen nauttiminen. Puheenjohtajana jatkaa Markku Akonniemi. Hallituksen muina jäseninä toimivat: Tuulikki Hautala, Susanna Hautalahti, Jorma Toopakka, Jukka Pellonpää, Marja-Liisa Tuominen. Pirkko Raja-aho ja Terho Vilmilä. Kunniapuheenjohtaja Pentti Hautala ja kunniajäsen Raimo Salmenaho. Toiminnantarkastajaksi valittiin Liisa Levelä ja varalle Heikki Levelä.

Markku Akonniemi jatkaa Talsijoiden johdossa. Markun kanssa 40-juhlavuoteen tähystää myös yhdistyksen kunniajäsen Raimo Salmenaho.

Kun Kuluneena kesänä järjestettiin mm. 15 pyöräilyretkeä eri kohteisiin. 14 OP- torstai- pyöräilyä ja lisäksi Kesäyön köpöttely, kävellen ja pyöräillen. Jokaiseen osallistumisesta palkittiin: Terho Vilmilä, Pentti Hautala ja Pekka Mäki-Mantila.13 torstai-iltojen OP-pyöräilyyn osallistuneen palkinnon sai Jukka Pellonpää, 12) Heikki Välkky, Pirkko Koskinen, Susanna Hautalahti, Juhani Hautala. 11) Markku Akonniemi, Pirkko Raja-aho, Matti Koskinen, 10) Heikki Hautalahti, Martti Lehtonen ja Raimo Salmenaho.

Osanottaja oli joka kerta runsaasti. Kun kerrankin osallistuneen kesälomalaisenkin laskee mukaan, niin eri henkilöiden lukumäärä kohoaa yli sadan. Eniten oli samanaikaisesti mukana, kun poljettiin Terho Vilmilän ja Pirkko Raja-ahon kestittäväksi Kitulan kylään. Osallistujia oli lähes 50. Retkeilyaiheisia palkintoja oli lahjoittanut Alavuden kaupungin liikuntatoimi, Osuuspankki ja Talsijat.

Vuonna 2023 on Suomen Ladun paikallisyhdistyksen, Töysän Talsijoiden 40-toimintavuosi. Tämä on ainakin jonkinlaisen juhlatilaisuuden- tai erikoisretken järjestämisen aihe, lumien sulamisen jälkeen. Virallinen perustava kokous järjestettiin Töysän nuorisoseuralla, vuonna 1983 toukokuussa.

Talsijat ovat niittäneet valtakunnallistakin mainetta vuosikymmenien aikana aktiivisesta talkootoiminnasta Lapissa ja Ellivuoren Satuniemessä sekä omalla paikkakunnalla. Esimerkiksi Lapin Saariselän Kiilopäälla ja Yläskartanossa on toimittu talkoissa useita kymmeniä viikkoja vuosien aikana. Mukana on ollut enimmillään jopa 12 naista ja miestä. Suurimpana ja vaativampana kohteena ovat olleet Urho Kekkosen kansallispuistoon rajoittuvan Kiilopään maisemointi ja Outaladun alueen rankentamiseen aktiivinen osallistuminen monena vuonna.

Talven aikana juhlavuoteen sisältyy ainakin Akkojärvi – retkihiihto, ja kuutamosuksittelua Toopakan laavulle. Kesällä retkeillään kaukaisempiin kohteisiin ja Köpötellään kesäyössä jo 40 kerran. Torstai-iltaisin pyöräillään perinteiseen tapaan lähiseudulla.

Kuvat: Pentti Hautala


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI