Nallelan kosteikko rakentuu Virroilla

0

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Moni Torisevanjärvientietä pohjoista kohti ajava on huomannut, että ennen Siekkisentien kiertoliittymää on aloitettu maanrakennustyöt Purulanojan varressa.

Virtain kaupunki on aloittanut elokuun alussa kaavan mukaisen rakentamisen Nallelan kosteikolle. Kosteikko rakennetaan Purulanojan ja Torisevanjärvientien väliin. Purulanoja jää virtaamaan kosteikon itäpuolelle entiseen uomaansa.

Mikä on kosteikko?
Kosteikko tarjoaa runsaan ja monimuotoisen elinympäristön monille lajeille. Kosteikot ehkäisevät vesistöjen rehevöitymistä hidastamalla ojaa tai jokea pitkin tapahtuvaa veden virtausta.

Tällöin veden mukana kulkeutuvat ravinteet ja maa-aines laskeutuvat kosteikon pohjaan ja
siirtyvät kosteikon kasvillisuuteen, eivätkä päädy veden mukana vesistöihin.

Miksi kosteikko Nallelaan?
Nallelan kosteikko on suunniteltu siten, että luontaisen ravinteiden ja kiintoaineiden pidättämisen lisäksi se toimii puskurina Purulanojan vesimäärille rankkasateiden ja sulamisvesien aikana.

Ilmastonmuutoksen myötä kesäiset rankkasateet ovat lisääntyneet ja ne huuhtovat mukaansa ravinteita ja maa-ainesta, jotka kulkeutuisivat Purulanojaa pitkin kohti Toisvettä.
Ennen Toisvettä Purulanoja virtaa kuitenkin Purulan peltoaukean yli, jonka alla on pohjavesialue, josta Virtain Vesiosuuskunta toimittaa vettä Virtain kaupungin asukkaille. Kosteikolla pyritään pienentämään Purulanojan tulvimisriskiä pohjavesialueella sekä vähentämään pohjavesialueelle kulkeutuvaa ravinne ja haitta-ainekuormaa.

Kosteikon rakenne
Rakennettavassa kosteikossa vesi virtaa kosteikkoon muotoiltuja uomia ja kohoumia mukaillen. Kosteikon kokonaispinta-ala tulee olemaan noin 6200 m2, josta vesipinta-alaa on noin 2300 m2. Rantaviivaa kosteikossa on yli 450 metriä, joka tarjoaa runsaan elinympäristön monille kosteikon kasvi- ja eläinlajeille. Kosteikon keskisyvyys on noin 70 cm, joka tarjoaa ihanteellisen elinympäristön esimerkiksi monille vesilinnuille.

Kosteikko rakennetaan patoamalla ja sitä ympäröi noin 250 metriä pitkä patopenger, jonka päälle tullaan rakentamaan virkistyskäyttöön soveltuva polku. Tulevaisuudessa valaistu ja hoidettu polku mahdollistaa kaupunkilaisten ja ohikulkijoiden levähdyspaikan vehreän kosteikon äärellä. Samalla suojellaan pohjavettä ja lisätään luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä.

Kosteikon rakentaminen on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittamaa Puttosharjun pohjavesialueen suojelutoimet – hanketta, jonka kokonaiskustannusarvio on noin 200 000
euroa.



 

JÄTÄ KOMMENTTI