Omaishoitajien työ säästää yhteiskunnan varoja ja edistää hyvinvointia

0

Omaishoitajan arki juhlapuheiden takana- seminaari 3.10.2024 Seinäjoella

Omaishoitaja on korvaamaton kaikille – läheiselleen, ammattilaisille ja yhteiskunnalle, viime kädessä myös elinkeinoelämälle ja yhteiskunnan toimivuudelle. Tällä hetkellä hoivasta 80 prosenttia on omaisten ja läheisten vastuulla.

Omaishoitajien arki juhlapuheiden takana-seminaarissa esitellään tutkimustuloksia omaishoitajien arjesta Etelä-Pohjanmaalla sekä kuullaan ajankohtainen katsaus omaishoidon valtakunnallisesta tilannekuvasta.

Sari Tervonen. Kuva: Kuva: Tapani Romppainen

Puhujina Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen ja THL:n erityisasiantuntija Katja Ilmarinen. Kokemuspuheenvuoro omaishoitaja Juha Saariranta Alajärveltä. Kommenttipuheenvuoroja käyttävät alueen omaishoitoyhdistykset sekä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallituksen pj. Lasse Hautala. Alkuvuodesta 2024 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella toteutetun kysely omaishoitajien tuen tarpeista ja palveluista, jonka tuloksia esittele seminaarissa hyvinvointialueen edustaja. Seminaari on tarkoitettu ammattilaisille ja päättäjille.

Kyselyn tuloksista käy ilmi, kuinka sitoutuneita omaishoitajat ovat työhönsä sekä kuinka tärkeänä he pitävät vertaistukea ja erilaista toimintaa, joita heille järjestetään. Vastauksissa haasteina korostuvat hoidon sitovuus ja tunne, että oma elämä jää elämättä. Elämänpiiri kaventuu, ystäville ja harrastuksille ei ole aikaa ja väsymys ja uupuminen vaarantaa arjen sujumisen.

Vastaajista 54 prosenttia ei käytä omaishoidon vapaan aikaista sijaishoitoa. Syynä tähän on, ettei tarjolla oleva palvelumuoto ei vastaa heidän tarpeisiinsa tai hoidettava ei halua lähteä kotoaan mihinkään. Vapaat jää siis käyttämättä ja omaishoitaja uupuu, joka taas saattaa tarkoittaa hoidettavan siirtymisen pysyvästi kodin ulkopuolelle. Esimerkiksi tehostettu palveluasuminen on yli viisi kertaa kalliimpaa kuin omaishoito, joten omaishoitajien tukeminen ajoissa kannattaa.

Kun otetaan huomioon omaishoitajuuden monimuotoisuuden, joka sisältää työikäiset lastensa omaishoitajat, työikäiset puoliso-omaishoitajat ja vanhempiaan hoivaavat sekä ikääntyneet omaishoitajat, nähdään miten monilla yhteiskunnan alueille omaishoitajan työpanos vaikuttaa. Tarvittavat palvelut antavat omaishoitajille mahdollisuuden levätä, vähentää psyykkistä kuormitustaan sekä elämän piirin kaventumista ja yksinäisyyttä. Se on rahallisesti pieni panos, joka tuottaa ennaltaehkäisevänä työnä euroja ja hyvinvointia.

Seminaari on to 3.10 klo 12–16 Mediwestin auditoriossa, Koskenalantie 16, Seinäjoki. Ilmoittautuminen 26.9 mennessä.

Järjestäjinä Etelä-Pohjanmaan omaisjärjestöjen vaikuttamisryhmä ÄMYRI ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue.



 

JÄTÄ KOMMENTTI