OPISKELU | Alajärven kaikki Ysit töihin!

0
(Kuva:Niko Parviainen)

Alajärven Yläkoululla tapahtuu. Maanantaina 6.2. järjestettiin ja keskiviikkona 8.2. järjestetään kaikille Alajärven Yläkoulun 9-luokkalaisille Ajokortti työelämään-koulutus. Alajärven Yläkoululla on 9-luokkalaisia 111 oppilasta.

Ajokortti työelämään-koulutus on osa 4H-järjestön Ysit töihin-toimintaa, jossa Alajärven 4H-yhdistys on mukana. Ysit töihin-toiminnan tavoitteena on, että kaikki koulutuksen käyneet 9-luokkalaiset saisivat vähintään kahden viikon kesätyön tulevana kesänä.

Ajokortti työelämään-koulutuksessa 9-luokkalaiset saavat tietoa työhausta, työelämän pelisäännöistä ja asiakaspalvelusta. Koulutuksen käytyään nuoret tietävät miten tehdään ansioluettelo ja työhakemus, mistä kesätöitä voi hakea, mitkä ovat työntekijän oikeudet ja velvollisuudet sekä miten toimia asiakaspalvelutyössä.

Ajokortti työelämään -koulutus toteutetaan yhteistyössä Osuuspankki Alajärven, K-Rauta Alajärven, Kesport Alajärven, Järviseudun Ammatti-instituutin ja Alajärven kaupungin nuorisopalveluiden kanssa.

Koulutuksessa Osuuspankki Alajärven Virpi Toppinen ja Minna Sippola opastavat nuoria niin omantalouden hallinnassa ja raha-asioiden hoidossa kuin säästämisessä. K-kauppiaan puheenvuoron maanantaina piti K-rauta Alajärven kauppias Matti Ahonen ja keskiviikkona vuorostaan Kesport Alajärven kauppias Lauri Joensuu. Nuoret kuulevat mm. kauppiaan omasta urapolusta, yrittäjän arjesta ja mitä kauppias odottaa työntekijöiltään. 4H-yrittäjä Miia Koivulampi tulee kertomaan omasta Art from Miia-yrityksestään ja millaista on toimia nuorena 4H-yrittäjänä.

Ajokortti työelämään-koulutuksen kouluttajina toimivat Mari Kaunisto ja Marjo Yli-Mannila Alajärven 4H:sta, Tuomas Lahdenperä Alajärven kaupungin nuorisopalveluista ja Jenni Hyyppä Järviseudun ammatti-instituutista.

– Ajokortti työelämään -koulutuksen suoritettuaan nuori saa koulutuksestaan todistuksen ja 0,5 opintopistettä, joten siitä on hyötyä tulevaisuudessakin. Tämä on erittäin hyvä mahdollisuus paikallisille yrittäjille ja työnantajille rekrytoida 9-luokan päättäneitä nuoria, koska nuoret saavat koulutuksessa aimo tietopaketin työelämän pelisäännöistä ja töissä olemisesta, kertoo Mari Kaunisto.

– Ysit töihin-toimintaan sisältyy se, että Alajärven 4H myös tiedottaa alueen yrittäjiä ja työnantajia Ysit töihin-toiminnasta. Työnantajia kannustetaan palkkaamaan Alajärven 9-luokan päättäneitä, Ajokortti työelämään-koulutuksen suorittaneita nuoria kesätöihin. Tavoitteena on palkata heitä myös meille 4H-yhdistyksen kesätöihin.  Marjo Yli-Mannila jatkaa.

– Suunnitelmissa on, että tästä tulisi perinne ja joka vuosi koko 9-luokkalaisten ikäryhmä suorittaisi Ajokortti työelämään-koulutuksen. Toivomme yhteistyön jatkuvan koulutuksen järjestämiseen osallistuvien yhteistyökumppaneiden kanssa tulevinakin vuosina. Meillä on mahtavia nuoria, heitä on ilo kouluttaa. Ysiton täysi kymppi!

lisää Mari Kaunisto.

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI