Sisukkuus ja yhteisöllisyys voitti – maailman suurin jääkaruselli saatiin sittenkin toimimaan Lappajärvellä

0
Jääkaruselli 2023 ennnätysporukka (Kuva:Anssi Kuusela)

LAPPAJÄRVI, ALAJÄRVI, VIMPELI

Maailmanennätys on syntynyt!  Lappajärven maailman suurin jääkaruselli laitettiin pyörimään vaikeuksien jälkeen kaikessa hiljaisuudessa maanantaina 6.2. klo 14:15 ja samalla maailmanennätys siirtyy Yhdysvalloista takaisin Suomeen. Karuselli pyöri yön yli ja tänään tiistaina 7.2. klo 9:00 pyöritetään dokumentoitu, virallinen kierros.

Karusellilla on halkaisijaa 516 metriä, jään paksuun 42cm ja massa on noin 78000 tonnia joka on sattumalta sama kuin Lappajärven eli kraatterijärven ikä vuosissa. Karusellin kantavuus on siis noin 100 000 henkilöä.

.
Jääkarusellia yritettiin rakentaa valmiiksi viikko sitten, mutta konerikkojen ja sahausvirheiden vuoksi hanskat oli lyötävä tiskiin sunnuntaina 29.1..Keksijä-jääkarusellimiehen Janne Käpylehdon johtama sahaustiimi on kuitenkin työskennellyt salaa siitä saakka koneiden ja työmenetelmien kanssa. ‘Halusimme pitää tämän salassa kahdesta syystä: työrauha sekä yllätyksellisyys’, toteaa Janne Käpylehto.
.
Viikko sitten tehty työ ei mennyt siten kuitenkaan hukkaan, sillä sahattua uraa voitiin hyödyntää 70 prosenttisesti. Apulaisina Jannella on ollut sahaamassa innostuneita talkoolaisia Lappajärveltä, Alajärveltä ja Vimpelistä sekä kyseisten kuntien kunnanjohtajat. Sahaustöissä oli myös mukana Petra Olli ja Ville Haapasalo, joka juonsi 28.1. Kivitipussa järjestetyn jäägaalan.
.
– Oli tämä valtava urakka – ja taas kerran, ilman paikallisia innokkaita sahaajia, olisi jäänyt ”savotta” tekemättä. Lisäksi etelästä saapunut Audiopolin ryhmä kunnostautui saunomisen lisäksi sahaamisessa erinomaisesti’, toteaa Käpylehto.
.
Jääkaruselli sahattiin kahdella erityisvalmisteiselle, isolla jäänsahauskoneella sekä muutamalla telineeseen asennetulla isolla moottorisahalla. Mittauksen Käpylehto toteutti EMLID tarkkuus-GPS -parilla.
.
Edellinen ennätys oli Yhdysvaltalaisen Chuck Zwillingin nimissä(405 metriä) ja hän saapuikin tiiminsä kanssa auttamaan jääkarusellin rakentamisessa 26 – 29.1. Jääkarusellien rakentamisesta on tullut ihmisiä yhdistävä, ystävällinen kilpailu.
.
Lappajärven ympärillä olevat Alajärven kaupunki sekä Lappajärven ja Vimpelin kunnat sekä näiden paikkakuntien johtajat ovat ottaneet osaa erilaisiin tempauksiin saadakseen näkyvyyttä alueen ihmisille, yrityksille ja elämiselle alueella. Maailman suurimman jääkarusellin rakentaminen on yksi tapa, joka toi viimeksi paikalle mm. toimittajia ulkomaita myöten.

 VIDEO 


Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI