Perjantaina ”pöhinää” – Alavuden energiapäivä Ranta-Töysässä

0
Pohjanmaan Biolämpö Oy:n toimitusjohtaja Marko Vainionpää toivottaa jokaisen energia-asioista kiinnostuneen tervetulleeksi energiapäivääni perjantaina Alavuden Ranta-Töysään

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Perjantaina 17.3.2023 on nautittavana kaikille hyödyllinen, ilmaisella sisäänpääsyllä sekä kahvi- ja makkaratarjoilulla höystetty Alavuden energiapäivä.

Opittavaa, tärkeitä tietoja- ja monipuolista nähtävää on hyödynnytettävänä klo. 10-14. Tapahtuma on Pohjanmaan Biolämpö Oy:n Ranta-Töysän lämpölaitos- ja terminaalialueella Rantatöysäntie 306 alueella.

Puun ohella on turve tärkeä kotimainen energian lähde hyödynnettäväksi, muistuttaa Marko Vainionpää.

Teemapäivän paikallisena puuhamiehenä toimii Alavuden kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Pohjanmaan Biolämpö Oy:n toimitusjohtaja, turveyrittäjä Marko Vainionpää.

Vainionpää iloitsee siitä, että tapahtumaan on saatu laaja-alaista ”pöhinää”. Sitä takaavat lähes kolmekymmentä näytteilleasettajaa. – Paikalla on toimintaansa ja tuotteitaan esittelemässä pariskymmentä yrittäjää, liike -ja oppilaitosta. Myöskin metsäkeskus, UPM Kymmene Metsä ja Metsänhoitoyhdistys Metsäpohjanmaa. Myöskin eduskuntavaalien läheisyys on innostanut paikalle puolenkymmentä puoluetta omilla osastoillaan, iloitsee Marko.

Vainionpää muistuttaa energiapäivän olevan tarkoitettu kaikille kansalaisille. Onhan jokaiselle suomalaiselle energian käyttö taloudellisesti tärkeää. -Ja se kuuluu kaikkien joka päiväiseen elämään ja talouteen.

Suomalaisten soiden, uusiutuvat, luonnonvaraisen turpeen tuotanto vaati huolenpitoa ja hoitoa talvellekin.

-Ulkoilmatapahtumassa jokainen pääsee tutustumaan muun muassa metsäenergian konekalustoon ja näkemään työnäytöksiä. Kuten energiapuun haketusta ja murskausta jne. Tapahtuman messulavalla esittelevät ja selvittelevät asiantuntijat, metsäenergian hyödyntämisen keinoja. Myöskin kansanedustaja ehdokkaina olevien mielipiteitä kuullaan  samoista aiheista, muistuttaa Marko Vainionpää.

Puu ja metsänhoito on ollut Suomen toimeentulon ehtona maaseudulla jo vuosisatojen ajan. Tässä kuva metsänhoidon talkoista 1980-luvulta.

Tapahtuman yhtenä järjestäjänä on muun muassa Maaseudun muuttuva energiantuotanto. Hiiliviisas suometsän hoito ja Monitahoinen Metsänomistaja-hankkeet, yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tarkempia lisätietoja on toiminnasta saatavissa Juha Viirinmäki, bioenergian ja biotalouden asiantuntija, puh 050 3140454.  

Kuvat: Pentti Hautala


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI