Pihabongausta – lintulajeja runsaasti

0

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

BirdLife Suomen järjestämässä Suomen suurimassa luontotapahtumassa, pihabongauksessa, tarkkaillaan lintuja tässä viikonvaiteessa 29.-30.1.2022.

Lintuja katsellaan ja tilastoidaan tunnin ajan omalla pihalla tai muulla paikalla. Havaitut lajit ilmoitetaan BirdLife Suomelle. Helpommin se onnistuu verkkolomakkeella BL-sivuilla.

Esimerkiksi viime vuonna bongaukseen osallistui lähes 24 000 henkilö, noin 16 000 paikassa eri puolilla Suomea. Tämän tapahtuman avulla kerätään arvokasta ja tarpeellista tietoa maamme talvisista linnustossa.

Minä olen toiminut yhtenä tiedottajana ja myöskin osallistunut tapahtumaan jokaisena talvena. Nyt heti lauantaina kotipihallani Koskipuistossa. Tarkkailin lintuja, siivekkäiden aamuruokailun aikana klo.9.30-10.30. Ensimmäinen puolituntia oli vielä sateeton sää. Sitten alkoi lumisade voimistua pikkuhiljaa.

 

Palokärjellekin maistuivat pihlajanmarjat puutoukkien- ja hyönteisten välipaloina 29.1.2022.Ja onnekseni sain myöskin kuvattua tämän harvinaisen aiheen.

Tämän jutun tekemisen jälkeen ehdin vielä ennen puoltapäivää suksia myöskin toiseen valtakunnalliseen tapahtumaan; Kansalliseen hiihtopäivään. Latuja ja suoritusvihkoja on eri paikkakuntien latujen varrella runsaasti.

Ja kuten pihabongauksen ennakkojutussani mainitsinkin, niin lajivalikoima on nyt linnuista runsas. Kun siivekkäiden herkuteltavana on vielä tammikuun päättyessäkin pihlajissakin paljon marjoja.

Eri rastalajejakin oli syömässä neljä. Yhtensä yli parikymmentä yksilöä. Lisäksi puissa oli paljon tilhiä, tikkoja ja kaksi palokerkeä. Lisäksi ruokintapaikalla noppivat talipötköjä ja jyviä keltasirkut, punatulkut, varpuset, tiaiset, naakat, harakat jne.

”Happamia meille”, ajattelivat harakat pihlajanmarjoista, ja lennähtelivät aktiivisesti talipötkyä noppimassa.

Lisäksi oravia oli useampikin härnäämässä, ja ajamassa lintuja poiskin talipötkyistä. Käväisipä varpuspöllökin tarkastelemassa lähipuussa pikkulintuja ruuakseen. Tikat antoivat kuitenkin Euroopan pienimmälle pöllölle äkkilähdön.

JOS tänään ei jostakin syystä ehdi osallistua bongaukseen, niin pyhäpäiväksi ennustetussa pyryssä on mukava tarkastella lintuja.  Minäkin meinaan bongata toisen tunnin talvilintuja erään autiotuvan pihapiirin ruokintapaikalla. -Seinien mahdollistamasta tuulensuojasta!

Kuvat: Pentti Hautala


 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI