Pyhänseutuna… KATTELUKSEN PERINNEPÄIVILLE

0
Erilaiset vanhanajan koneet ja työtavat tulevat tutuiksi Perinnepäivillä. Kuva: Pentti Hautala

PENTTI HAUTALA Alavus/ Kattelus

Halutko nähdä ja kokea wanhanajan maalais-meininkiä, työtapoja, koneita, autoja, moottoripyöriä, katoavaa kansanperinnettä sekä maalaisroman-tiikkaakin?

-Tämä kaikki on mahdollista tulevana pyhänseutuna 7.-8. päivinä elokuuta klo.10-16 Alavuden Katteluksessa. Kyse on neljänsistä Perinnepäivistä, joihin toissakesänä kokoontui yli kaksituhatta eri-ikäistä henkilöä. Koronatilanteesta johtuen ei viime elokuussa tapahtumaa järjestetty.

Kyläpäällikkö Hannu Kattelus toivoo tälläkin kertaa auringonpaisteen suosivan Perinnepäiviä ja runsaasti yleisöä paikalle. Kuva: Pentti Hautala

Perinnetapahtuman pääpuuhari ja Katteluksen perinneyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kattelus, kertoo heti ensimmäisellä kertaa, vuonna 2017 tapahtuman vetäneen väkeä lähes 1000.Toisella kerralla yleisömäärässä päästiin 1500:aan ja kolmannella kertaa suosio kasvoi edelleen yli kahteentuhanteen. -Jos nyt päästään lähellekin vuoden 2019 kävijämäärää, ollaan järjestäjien taholta tyytyväisiä. Vaikka kyseessä onkin ulkotapahtuma, niin ehkä korona vaikuttaa vähentävästi kävijämäärään.

-Koronasuositukset toivotaan kaikkien ottavan omalta kohdaltaan järkevästi käytäntöön.

– Aikaisempiin perinnepäiviin on kuulunut tanssi-iltamat kylätalolla. Nyt ne on jätetty ohjelmasta pois, lähinnä koronasta johtuen, tarkentaa Hannu. Katteluksen Hannun mukaan muu meininki on samansorttista ja ehkä hitusen monipuolisempaakin, kuin aikaisemmin. Paljon on nähtävää ja koettavaa ”vauvasta-faariin”, kuten wanhassa sanonnassakin julistetaan.

Erilaisia työnäytöksiä entisajan koneilla on ihmeteltävänä. Naiset karstaavat ja kehräävät. Miehet lämmittävät mm. riihen, sirkkelit soivat, maamoottorit puksuttavat. Seppä Kyösti Heikkilä näyttää taitojaan ja korjaa/valmistaa tarvittaessa viikatteita sekä muita metallikamppeita. Lisäksi aivan vain ihailtavina on näytteillä koneita sekä eri-ikäisiä moottoripyöriä ja autoja. Mainituille kulkuneuvoille on aivan oma parkkialue keskeisellä paikalla. Näin tarjoutuu niistä kiinnostava näyttelykohde. Lisäksi vanhoja traktoreita on hyvä valikoima.

Vanhoja sekä uusia maamoottoreita on ihmeteltävänä taas Katteluksessa monenlaisia. Kuva: Pentti Hautala

Hevosajelulle pääsevät halukkaat. Uutuutena kotieläinpihassa hanhia ja lehmiä ym. Lasten alueella on mahdollisuus ratsastaa ponilla ja oppia sekä rientää perinteisiä ulkopelejä. Onkia saa palkintoja. Lisäksi heinakasa-peuhapaikalla on jännää etsintää. Rompe-kirpputorille saavat halukkaat saapua myymään tavaraa ja leivonnaisia, sekä kaikkea muutakin.

Ravintolat palvelevat ja kylätalo Kolmiapilassa toimii ruokailupalvelut. Perinnepäivien pitopaikka sijaitsee Alavuden Jokivarrelta-Virtain Killinkoskelle välisen maantien varressa. Pääsyliput maksavat 5 euroa aikuisilta. Perheet pääsevät kympillä.JÄTÄ KOMMENTTI