Pyöränvalon puuttumisesta sakotetaan – lokakuu aloitetaan heijastinpäivällä!

0
Nyt on heijastimien käytön aika. Eikä se ole rahasta kiinni, kun monet eri tahot ja yritykset jakavat niitä ilmaiseksi.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Tämänkin vuoden lokakuu aloitetaan, erityisellä Liikenneturvan heijastinpäivällä. Teemapäivällä halutaan tehostetusti muistuttaa heijastimien sekä valojen käytön hyödyistä ja kannustaa niiden vastuulliseen käyttämiseen

Liikenneturvan teemapäivää on vietetty jo vuodesta 2013 alkaen. Eli kyseessä on nyt jo kymmenes kerta nyt lauantaina 1.10.2022. Liikenneturvallisuustyössä tarvitaankin tällaisia teemapäiviä ja tempauksia. Niin tässä heijastimien käytön kannustamisessakin. Oikeaan aikaan tehty teemapäivän puitteissa ja muistutus kannustaa kansalaisia tekemään turvallisia valintoja sekä toimenpiteitä.

Lokakuun ensimmäinen päivä on heijastimen käytön kannustamiseksi hyvä ajankohta. Se on todellisen syksyn alku. Tähän aikaan viimeistään pitää hämärässä ja pimeässä liikkuvat laitaa heijastimet heilumaan omaksi turvakseen ja siis myöskin muunkin liikenteen turvallisuuden parantamiseksi.

Onhan asia niin, että vahingon sattuessa, ei kärsijä ole yksinomaan ilman heijastinta ja valotta pimeän aikana liikkunut henkilö. Turman sattuessa, surua koituu myöskin onnettomuuden toiselle osapuolelle ja monelle muullekin.

Heijastin on todettu parhaaksi henkivakuutukseksi, pimeällä ja hämärällä liikkuvalle. Tehokkaalla heijastimella varustetun kulkijan havaitsee autoilija peräti 7 kertaa kauempaa, kuin ilman heijastinta kulkevan.

Suomessa ei sakoteta heijastimen käyttämättömyydestä. Sen käyttämisen suositus kyllä on. Tarkennettuna tieliikennelaista: Kysymyksessä on suositus- ja käyttäytymisohje.

Moni on ihmetellyt sitä, kun Suomessa ei ole heijastimen käyttöpakkoa. Esimerkiksi Virossa on ollut voimassa sen käytön pakollistava laki jo vuodesta 2011 alkaen.

Polkupyörän takavalokin pitää loistaa punaisena. Jos ei näin ole, niin siitä rapsahtaa 40 euron sakko.

NYT SYKSYN pimetessä on hyvä muistaa myöskin se, että polkupyöräilijöille on lakiin kirjattu valojen käyttöpakko. Siinä määrätään valkoisen tai vaalean kaltaisen etuvalo. Kiinteän valon sijasta otsalamppukin on sallittu.

Etuvalo onkin nykyään monen pyörän varusteena, mutta punaista näyttävä takavalo puuttuu usein. Varsinkin monet lapset ja nuoret pyöräilevät tyystin ilman valoja. Ja lamput täytyy olla käytössä hämärässä ja pimeässä. Myöskin valaistussa taajamassa.

Jos pyörässä ei valot ole kunnossa, seuraa siitä 40 euron rikesakko. Joissakin tulkinnanvaraisissa ”rajatapauksissa”, saattaa päästä varoituksella.

Mutta siitä on lähdettävä, että kaikki hämärässä ja pimeässä liikkuvat käyttävät heijastimia ja pyöräillessä valoja. Tämä takaa turvaa itselle ja muillekin liikenneväylillä liikkujille!

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI