Hallitus esittää yksinyrittäjän rekrytointitueksi 10 000 euroa kokeilussa, johon valitaan 3 500 yksinyrittäjää. Valittavat yrittäjät eivät ole vuoden aikana työllistäneet muita ja heidän liikevaihtonsa on vähintään 15 000 ja enintään miljoona euroa.
Hätäisen lukijan ensihavainto on antaa hallitukselle tunnustusta siitä, että se on kiinnittänyt huomiota oikeaan asiaan. Suomessa on 190 000 yksinyrittäjää. Jos heistä 10 % lähtisi tavoittelemaan hallituksen porkkanan perässä kasvua ja työllistämään kukin yhden työntekijän, tarkoittaisi se aikaa myöden 19 000 työpaikkaa.
Tarkempi tarkastelu kertoo kuitenkin, että hallitus tukee yrittäjiä heidän omilla rahoillaan.
Onko hallitus ymmärtänyt työllistämisen logiikan?
Ensimmäisen työpaikan synnyttämisen tulokset alkavat näkyvät noin vuoden kuluttua rekrytoinnista. Silloin nähdään oliko rekrytointi onnistunut, mutta myös onnistuiko yritys hankkimaan uusia asiakkaita, kasvattamaan liikevaihtoaan sekä parantamaan kassavirtaansa. Näillä on ratkaiseva merkitys työpaikan pysyvyyden ja yrityksen kestävyyden kannalta.
Keskimääräisellä ansiotasolla 3 100 €/kk yhden vuoden aikana rekrytoinnista kertyvät kiinteät palkka-, sivu- ja yleiskulut ovat noin 65 tuhatta euroa, hieman alasta riippuen. Jos yrityksen myyntikate, jolla palkkakustannukset katetaan on 25%, tulisi liikevaihdon kasvaa 260 tuhatta euroa, jotta rekrytoinnin aiheuttama kiinteä palkkakustannus tulisi katettua. Siihen saakka investointi kasvuun ja työpaikkaan on kestämätöntä.
On helppo oivaltaa, ettei 10 000 euron summa ole ratkaiseva tässä yhtälössä – olkoonkin, että jokainen riskiä pienentävä euro on arvokas ja voi olla tärkeä yksittäinen kannustin.
Hallitus on kuitenkin rakentanut ehdotuksensa poikkeuksellisen ovelasti. Se ikäänkuin houkuttelee 10 000 euron lyhyellä porkkanalla ottamaan pitkää riskiä. Samalla yritys maksaa riskinotostaan pelkästään ansiotuloveroina ja työn sivukuiluina enemmän kuin itse tuki on.
Hallitus tukee yrittäjää heidän omilla rahoillaan
Hallituksen ovela veto perustuu siihen, että se pohjimmiltaan tukee yrittäjää hänen omilla varoillaan. Samalla hallitus saa tuulensuojan odottaa kokeilun tuloksia vaalikauden loppuun, ja lunastaa itselleen jälleen jatkoaikaa olla tekemättä todellisia työllisyystoimia.
– Todellinen keino rekrytoinnin kynnyksen madaltamiseen on työn verotuksen alentaminen. Siinä yrittäjillä ja työntekijöillä on yhteinen intressi, sanoo Sinisten uusi puheenjohtaja Petri Roininen.