Saara Koivunen itsenäisyyspäivän juhlassa Virroilla: Kuulun onnekkaaseen sukupolveen

0
Virtain itsenäisyysjuhla

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virroilla itsenäisyyspäivän juhlassa seurakuntatalolla keskiviikkona puhunut Maanpuolustusnaisten Liiton Pirkanmaan Piirin sihteeri, koulutusvastaava ja tiedottaja Saara Koivunen sanoi kuuluvansa onnekkaaseen sukupolveen.

Riitta Perämäki (oik), Saara Koivunen ja Päivi Ylimys

– Olen tänään täällä Virroilla, vahvasti omilla, vahvoilla juurillani. Kuulun onnekkaaseen, rauhan ajan sukupolveen. Koen olevani onnekas myös siksi, että minulla oli mahdollisuus oppia tuntemaan molemmat isoisäni, jotka omalta osaltaan minulle, ja meille, tämän rauhanajan ovat mahdollistaneet.

-Lauri-pappa lähti Virroilta nuorena, terveenä pelimannimiehenä kohti Karjalaa. Taistelut Lempaalassa koituivat melkein kohtaloksi. Pappa selvisi hengissä, mutta kotiutui sotainvalidina. Toivo-vaarin sotareissu alkoi Visuvedeltä, minne se myös päättyi- onneksi elävien kirjoissa, vaikka niin ikään sotainvalidina. Lauri-pappa ja Toivo-vaari rakensivat rauhanajan Suomea, kotiseutuani Virroilla ja Ruovedellä, terveytensä taistelutantereelle jättäneinä. Tarina on tavallinen. Uskon, että monelle teistä, hyvät kuulijat, on vastaavia tarinoita omissa perheissänne. Minulle tämä tarina on kuitenkin ainutlaatuinen ja se kaikista tärkein. Sen merkitys on niin suuri, että koen tärkeäksi kertoa sen teille, sanoi Saara Koivunen.

-Ajatukseni on perin yksinkertainen, ilman Lauri-pappaa ja Toivo-vaaria ei olisi minua. Ilman heidän ja kaikkien sodan kokeneiden sukupolvien työtä, ei olisi sitä, mitä meillä tänään on. Kiitollisuuteni on sanoin kuvaamattoman suurta. Ajattelen myös niin, että olen tästä kaikesta heille velkaa. Siksi koen vahvasti velvollisuudekseni tehdä oman osani, hoitaa sen pienen maakaistaleen, jonka päällä tänään saan rauhassa seistä, korosti Saara Koivunen.

Saara Koivunen kertoi myös uuden yhdistyksen perustamisesta Virroille. -Perustimme alkukesästä uuden, vapaaehtoista maanpuolustusta tekevän yhdistyksen, Virtain seudun Maanpuolustusnaiset ry:n. Yhdistyksen tarkoituksen on koota yhteen pohjoiselta Pirkanmaalta naiset, joille kodin ja arjen turvallisuus on tärkeätä, ja jotka haluavat oppia taitoja selviytyä poikkeuksellisissa olosuhteissa ja tilanteissa.

Yhdistys kuuluu valtakunnalliseen Maanpuolustusnaisten Liittoon, joka perustettiin vuonna 2004. Liiton tavoitteena on lisätä naisten maanpuolustustahtoa ja vahvistaa jäsenten henkistä ja fyysistä kuntoa. Liitto edistää turvallisuus- ja varautumistaitojen koulutusta ja kannustaa naisia kouluttautumaan arjen häiriötilanteisiin ja poikkeusolojen tehtäviin. Pirkanmaan piirissä, jonka puheenjohtajana aloitan tammikuussa, on tällä hetkellä kahdeksan paikallisyhdistystä. Piirin jäsenmäärä on hieman yli 300, avasi liiton, piirin ja yhdistyksen taustaa ja toimintaa Saara Koivunen.

Yrjö Jylhan, Kaivo-runosta, pienoisnäytelmä. Dramatisoinut Päivi Ylimys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juhlan musiikkipuolesta vastasi Elvin Ukot johtajanaan Markku Sorvari. Ryhmän esittämät laulut tarjosivat yleisölle tuttua, turvallista, sopivasti Suomi-kuvaan kuuluvaa musiikkia. Lisäksi nähtiin Yrjö Jylhän Kaivo- runosta tehty pianoisnäytelmä, jonka oli dramatisoinut kulttuurisihteeri Päivi Ylimys. Dramaattinen ja syvällinen esitys kosketti jokaista juhlavierasta. Ylimys oli myös ohjannut runopiiriläisten Lottien muistelot, joka toi kauniisti esille heidän monipuolisen toiminnan ja elämän kirjon. Kappalainen Marja Tuomi toi juhlaan seurakunnan tervehdyksen. Lopuksi yhteislauluna kajautettiin rakas Maamme-laulu. -jr


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI