Sähköpulan uhka ei pelota – valokylläistä kaamosta

0
Revontulet ovat leiskuneet ja tuoneet omaa maagista valoaan kaamokseen.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Valtakunnallisesta sähkön riittävyydestä on varoiteltu ja peloiteltu viime viikkoina.

Auringonlasku ja pilvet ovat saaneet pimeimpään aikaan loistavaa väritystä.

Pörssisähkön hintakin on heilahdellut monikymmen kertaisesti. Onpa ollut sellaisiakin aikoja, että sähkön kulutus ei ole maksanut senttikään. Silloin, kun tuuli- vesi- aurinko- atomi- ja muiden sähköntuotantolaitoksien on ollut kulutusta runsaampaa.

Joulujuhlat, tontut ja pukit on nykyaikanakin tärkeitä kaamoksen ajan värittäjiä ja virkistäjiä.

Tämän vuoden joulun alusviikot- ja vuoden vaihteen aika eivät ole kuitenkaan ainakaan hillinneet sähkövirran kulutusta. Piha-alueilla, liikekeskuksissa-, ajoteiden varsilla ja muuallakin on sähkövalot loistaneet entistäkin enemmän.

Tuulivoimaloiden lisääntynyt rakentaminen on ollut yhtenä pelastajana sähkön riittävyyteen.

Tähän lisääntyneeseen valaistukseen on vaikuttanut sekin, että käytetään yhä enemmän virtaa säästäviä lamppuja. Nykyaikainen lamppu kuluttaa sähköä monta kertaa vähemmän kuin vanhemmat valaisimet. Erilaiset valot tuovatkin iloa, pimeimpänä vuoden aikana meille kaikilla suomalisille. Viihtyisyyttä kaamokseen!

Punatulkkuherra on tuttu talvinen väripilkku pihoissamme.

Ja ihmisten valaisemisen innokkuuden lisäksi, on luontokin esittänyt parastaan. On ollut aurinkoisia päiviä. Tähdet ja kuu ovat loistaneet, sekä revontulet leiskuneet harvinaisen hyvin. Lisäksi lumi loistanut valkoisemmillaan, lähes koko Suomen alueella. Tällaiset olosuhteet ovat tuoneet maahamme lomailijoita ulkomailtakin, nauttimaan olostaan kaamoksen aikaankin.

Makkaranpaisto nuotiolla, auringon laskiessa on perinteisempiä, kaamoksenajan nautinnollisia juhlahetkiä joulunakin.

Kun kaikkeen ihmisten ja luonnon valojen loisteeseen lisää vielä vuodenvaihteen ennätystä hipovan, runsasmääräinen ilotulittaminen, niin kukaan ei jäänyt nytkään vähemmälle. Valoa lennätettiin taivaalle satojatuhansia kiloja, itsensä ja muiden iloksi. Suuria määriä, sellaistenkin henkilöiden toimesta, jotka ovat huolissaan ilmaston saastuttamisesta!

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI