Seurakuntatalon kalusteet kiinnostavat – mutta miksi ihmeessä tämä puretaan?

1
Töysän seurakuntatalo

Pentti Hautala/ J-Pnews
ALAVUS/ TÖYSÄ

Alavuden seurakunnan viranhaltijat ja enemmistö päättäjistä on tehnyt purkutuomion, Alavuden ja Töysän seurakuntataloista. Sisäilmaongelmien esiintyminen on johtanut tällaisiin ratkaisuihin. Purkamista ovat kuitenkin paljon talojen tiloissa kokoontuneet seurakuntalaiset ihmetelleet.

Purkurakennuksen kalusteiden ja muun tavaran ostosta kiinnostuneiden, ensimmäinen kysymys useilla olikin; Miksi ihmeessä näin hieno ja hyväkuntoinen seurakuntatalo puretaan. – Eihän täällä haise home, eikä tuoksu tunkkaisuus. Ei vaikka ilmastointi on ollut pois toiminnasta pitkään-.

– Minkälaisia päättäjiä te Alavudella olette, kun on niin kova himo purkamiseen. Ja melko uusia taloja-. Vaikka sisäilmaongelmaisista ja hometaloista pitäisi kuskata kaikki ongelmajätelaitokselle, niin kyllä näistä tavaroista pitää tehdä ostotarjouksen. Puhtaita ja terveitähän nämä ovat. Sen tietää myyjäkin. Eihän näitä muuten myytäisi, vaan poltettaisiin-, totesi edempää tullut ostajakaverukset.

Huonekalujen lisäksi myöskin purkutalon muut käyttövarat kiinnostivat. Kuva: Pentti Hautala.

– Tästä olisi moni suurempikin perhe saanut hyvän asuintalon, kun olisi myyty vaikkapa purkukuntoisena. Onhan useat henkilöt hankkineet ”purkukuntoisen” talon ja korjannut siitä pienellä rahalla hyvän rakennuksen. Jotkut aivan vain sähkökatkaisimen käännölläkin on sisäilman laatu korjaantunut. Poistamalla koneellisen ilmanvaihdon toiminnasta. Tahi uusimalla lattiapinnoitteen”, muistutti toinen.

Katselmus- ja tarjousluettelossa olikin eriteltynä lähes parisataa erilaista tuolia. Hyväkuntoisia, kankaalla päällystettyjä, metalli- ja puujaloilla sekä kokonaan puusta tehtyjä.

Ostotarjouksia sai ja saa edelleen tehdä lisäksi kymmenistä erikokoisista kaapeista, avohyllyistä ja pöydistä. Lisäksi myynnissä on peilejä, naulakkoja, lipastoja, lamppuja, Wc pönttöjä, naulakkoja  ja altaita ym.

Töysän Ns:n ”kökkäkunkku” Reijo Tikkamäki ja puheenjohtaja Minna Ala-Kanto olivat kiinnostuneet erityisesti tuoleista, pöydistä ja kaapeista. Kuva: Pentti Hautala

Erityisesti mm. Töysän nuorisoseurantalon johtohenkilöitä kiinnostivat tuolit, pöydät, hyllyt ja kaapit. Puheenjohtaja Minna Ala-Kanto sekä johtokunnan jäsenet Anni ja Reijo Tikkamäki, Minna Hakala ja rahastonhoitaja Annikki Hakala tutkivat tarkoin tarjouksen tekemisen kohteita.

Ostotarjoukset pitää jättää seurakunnalle nopeassa aikataulussa. Viimeistään jo torstaina 23..9. klo.14 mennessä Alavuden seurakuntatoimistoon.
Tarjousten perusteella hyväksytyt ja ostetut tavarat on noudettava viimeistään lauantaina 2.10. 2021.

Arkkitehti Sakari Lähteisen suunnittelema ja vuonna 1978 valmistuneen seurakuntatalon purkutyön tekijä on jo taannoin päätetty. Sen suorittaa nokialainen Mevaset Oy. Purku-urakka maksaa seurakunnalle 54.560 euroa.


 

 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. Kun jättää päätöksistä nostalgian ja tunteet pois, niin tilannetta voi tutkia logiikan kanssa ja miettiä mikä on rahallisesti paras ratkaisu.

    Joskus näiden vanhojen rakennusten kanssa vain on se karu todellisuus että romuttaminen on taloudellisesti järkevämpää kuin saneeraus.

JÄTÄ KOMMENTTI