Seurakuntavaalit | Alavudella äänestysinto ennätysalhainen

0
Alavuden kirkko

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/ Töysä

Seurakuntavaalien äänestysinto laski koko valtakunnassa melkoisesti, verratessa lukuja edellisiin vaaleihin.

Esimerkiksi vuoden 2018 vaaleissa prosentti oli 14,4 ja nyt 12,7. Alavus on kuulunut aikaisemmin Lapuan hiippakunnan kärkeen, 30 prosenttia lähentelevällä aktiivisuudellaan. Nyt into äänestykseen suorastaan romahti, kun se oli vain 17.6 %.

Innon laskemisen vaikutteita on esitettyjen mielipiteiden mukaan monia, kuten Töysän kirkossa ei ollut äänestystä laisinkaan sunnuntaina. Monille töysäläiselle tuli yllätyksenä, että pitää mennä Alavuden kirkkoon äänestämään. Useat jättivät sitten käyttämättä äänioikeuttaan!

Vain Seinäjoki jäi 17.6 prosentilla Alavutta huonommaksi. Kolmanneksi laimeammaksi äänestettiin Kauhajoella 19,2 %. Aktiivisimmin EP:lla käytettiin äänioikeutta Isojoella 26,5 ja Kurikassa 21,1 %. Alajärvellä 21,6 ja Ähtärissä 21 prosenttia.

Alavudella laimea äänestysinto, vaikutti yllätyksellisesti myöskin nykyisten, ehdokkaana olevien kirkkovaltuutettujen ja muidenkin äänimääriin. Useampikin nykyinen valtuutettu jäi valitsematta, kun äänet vähenivät jopa viisinkertaisesti. Valituksi tuli jopa alle 20 äänellä, kun edellisenkin vaalien ”ääniharavilta” kannatus jäi omassa vaaliryhmässä vähiin.

Ennen vaalia minä ehdotin Alavuden seurakunnan Töysän aluevaltuuston jäsenenä, että järjestettäisiin sopuvaali, kuten Soinissa ja Kuortaneella. Samalla säästettäisiin rahaa esimerkiksi Töysän uuden seurakuntatalon rakentamiiseen.

Ehdotukseeni ei suostuttu. Todettiin, että seurakuntavaalit tuovat hyvää, positiivista sekä toiminnallista mainetta ja kirkko lähenee seurakuntalaisia. Nyt ennätysheikon osanoton jälkeen ollaan ehkä toista mieltä?

Valtuutetut tulivat kuitenkin valittua ja kannatusta sai Keskustan ja sitoutumattomien ehdokaslistalta, Sami Majuri, 68 ääntä. Samasta ryhmästä tulivat valituiksi: Jouko Majamaa (58), Kari Hämäläinen (47), Hanna Murtomäki-Kukkola (47), Tarja Hautarinne (44), Mikko Mursula (43), Matia Sivula (39), Marja-Liisa Pienimäki (38), Elina Krihvel (32), Mika Uusitalo (30), Taneli Korkatti (30), Jari Helander (30), Kaija Soini (27).
Sinapinsiemenet: Auli Pollari (38), Pentti Ahopelto (35), Reijo Penninkangas (34).
Turvaksi kotikirkko: Riitta Åkerman (41), Päivi Kangas (38), Taina Vierunketo (37), Sari Karhukorpi (33).
Kokoomus/ sitoutumattomat: Pirjo Jokinen (62).
Tie-Totuus-Elämä: Pirkko Raja-aho (29).
Sosialidemokraatit: Tarja Ylimäki (19).


 

JÄTÄ KOMMENTTI