Töysä viikolla | Sulo Penttilän reliefi valtakunnallisesti merkittävää!

0
Kuntoliikuntaakin kuuluu perinteiseen tapaan Töysä-viikkoon. Ja tulevana torstaina on pinnistettävänä taas tiukka ylämäki, noustessa Kettumäentietä Raittiustalolle.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Töysä-Seura ry:n on ollut pääorganisoijan roolissa jo vuosia Töysä-viikon järjestämisessä. Seuran sihteeri, opetusneuvos Ritva Sorila johdolla ja muiden kotisetu-yhdistyksen johtokunnan jäsenten, töysäläisten toimi-joiden, sekä kaupungin kanssa on vastattu viikon onnis-tumisesta.

Näin tapahtuu tälläkin kertaa, kun Töysä-viikkoa vietetään 4.-11.5. Ja tapahtumia on koko viikon ajan kaiken ikäisille.

Metalliliiton puheenjohtajana 16-vuotta toiminut Sulo Penttilä vieraili usein synnyin pitäjässään Töysässä, nuoremman sisarensa Pirkko Lehtolan kodissa. -Minäkin sain tehdä toimittajana juttuja lehtiin, merkittävän miehen vierailusta paikkakunnalla.

Valtakunnallistakin arvokkuutta ja merkittävyyttä on myöskin nyt tiedossa Sitä aiheuttaa Suomen Metallityöväin Liiton puheenjohtajana 16-vuotta toimineen Sulo Penttilän reliefin paljastamin Sepänniemessä perjantaina 9.6. klo 18.

Penttilä syntyi Töysässä sata vuotta sitten, 17.6. 1923 ja kuoli Helsingissä 3.8.1994. Hänet valittiin Metallityöväin Liiton puheenjohtajaksi vuonna 1967 ja toimi tehtävässä eläkeikäänsä saakka, vuoteen 1983.

Sepännimen lomakylässä sijaitsevalla museolla paljastettavan reliefin alkuun laittajana ja suunnittelijana sekä rahoituksen hankkijana, on toiminut töysäläissyntyinen Mikko Paavola Helsingistä. Hän toimii muun muassa pääkaupunkiseudun, Alavus-Töysä yhdistyksen puheenjohtajana.

 

Mikko Paavola hommasi muutama vuosi sitten töysäläis-syntyiselle Toivo Kärjelle reliefin ja nyt on vuorossa Sulo Penttilä. Ja jatkoa on jo suunnitelmissa.

Mikko Paavola kertoo, että Sulo Penttilän päänpiirroksen on toteuttanut nurmolainen Huttaroo Oy. Alajärveläinen Alumech Oy on toimittanut hienosta teräksestä valmistetun kuvan ja pystysaisat on valmistanut Hot-Steel Oy Lehtimäeltä.

Paavola on saanut Museolla järjestettävän tilaisuuden juhlapuhujaksi, nykyvaikuttajan valtakunnan huipulta, Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon.

Mikko muistuttaa, että tällainen reliefi on tiettävästi ensimmäinen tämänkaltainen liittojen puheenjohtajien muistamisen muotoja Suomessa.

– Toivottavasti myöskin yleisöä saapuu Sepännieemeen perjantai-iltana paljon, kunnioittamaan Töysäläisen, entisen valtakunnallisen vaikuttajan muistoa. Sekä nauttimaan Sulon syntymän 100-vuotisjuhlakahveista, Paavola kannustaa.

Sepänniemessä esittävät musiikkia Alavuden Puhallinorkesteri ja Töysän Naiskuoro.
Mainittakoon, että Mikko Paavola on ollut Töysän ja töysäläisten vaikuttajahenkilöiden esiin- tuomisessa aikaisemminkin asialla. Hänen toimestaan on saatu Helsinkiin muun muassa Töysän katu.

Toivo Kärjen reliefi Töysän kirkkopihassa sijaitsevan lainamakasiinin ulkoseinään. Oopperalaulaja Elli Pihlaja os. Paavola muistomerkki saatiin Töysään myöskin Mikon aktiivisuudella.

TÖYSÄ-viikon tilaisuudet alkavat sunnuntaina klo. 13, Jumalanpalveluksella ja sen jälkeen makasiinimuseon lähetyskahvilan, kesän avauksella. Klo. 15 kokoonnutaan Carita Surma-ahon konserttiin Töysän NS:lle. Tilaisuudessa esiintyy lisäksi Ikivihreät-kuoro, Pirkko Rankilan johdolla.

Maanantaina 5.6.klo. 8.00 järjestää Töysä Seura, töysäläisten yhdistyksien yhteisen kokouksen NS:lla. Tiistaina 6.6. klo. 18 kirmaavat Iivarin urheilukentällä, 3-8-vuotiaat tytöt ja pojat, TöVe:n naperokisoissa. Samaan aikaan esiintyy Jussi Vuorela Band Sepänniemessä. Torstaina poljetaan klo. 17- alkaen Talsijoiden toimesta Hakojärven raittiustalolle, Töysän Raittiusyhdistyksen illanviettoon. Johon sisältyy Töysän Karjalaisten leikkimielinen kyykän heittokisa.

Lauantaina on ohjelmassa Hakojärven kylätalossa klo. 12 alkaen, Avoimet Kylät-tapahtuma. Sunnuntaina 11.6. klo 13 suunnataan kirkkoon Töysä-päivän Jumalanpalvelukseen ja sen jälkeen kunniakäynnille sankarihaudoille. Klo. 15 on ohjelmassa Töysän Ns:lla kotiseutuviikon pääjuhla. Tilaisuudessa juhlapuhujana on, Kolmas Nainen yhtyeestä tunnetuksi tullut töysäläinen, opettaja Sakari Pesola. Juhlassa julkistetaan vuoden 2023 Tohnisen Äijä tai Akka. Järjestyksessä jo 38.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI