Töysäviikkon aloitus sai heti suosiota

0
Kirkkoherra Rami Niemi puhui makasiini- Lähetyskahvilan kesäkauden avauksessa. Makasiinin yläkerrassa on ihailtavana, kiinnostava kirkkohistoriallinen näyttely ja monipuolista museoesineistöä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Tämän vuoden Töysäviikon aloitustapahtumat saivat heti hyvän suosion osakseen sunnuntaina. Päivällä pidettyyn Jumalanpalvelukseen- ja lähetyskahvilan, kesän avaukseen osallistui sunnuntaina runsaslukuisesti osanottajia.

Mukana oli töysäläisten lisäksi paljon ulkopaikkakuntalaisiakin. -Ainakin Helsinki, Tampere ja Nurmo olivat edustettuna.

Jouni Juhani Jöllö Nurmosta ja töysäläiset Terho Vilmilä ja Antti Mantere nauttivat, 1800-luvun alkupuolella rakennetun vilja-, lainamakasiinin penkillä kirkkokahveista ja ohjelmasta.

Jumalanpalveluksen toimitti kirkkoherra Rami Niemi. Ja kirkkokansa oli haltioissaan, kuunnellessaan maakuntamme murretta käyttävää, Jumalan sanan julistajaa. Ramin puhuessa ei ainakaan kukaan nukahda. Eikä mielenkiinto esitettävään aiheeseen herpaannu hetkeksikään.

Ehtoollisessa kirkkoherran avustajana oli Pirkko Raja-aho. Kanttorina toimi Mari Järvinen, suntiona Keijo Litmanen. Lauluja esitti Klaus Lavila. Päivän sanan luki Anne Hiipakka.
Jumalanpalveluksesta siirryttiin kirkkopihassa sijaitsevaan lainaksiiniin. Vankkoja ja satoja vuosia vahojen hirsiseinien sisäpuolella nautittiin Töysä-seuran johtokunnan jäsenten hoitamasta tarjoilusta. Makasiinissä toimii lähetyskahvila sunnuntaisin aina kirkonmenon jälkeen.

Kirkkoherra Niemi muistutti puheessaan siitä, kuinka tällainen lainamakasiini oli tärkeä 1800-luvun nälkävuosina. Täältä saatiin lainata ja noutaa lahjaksikin viljaa monet ravinnokseen.
– Tämä makasiini toimii edelleen hyvään tarpeeseen. Lähetyskahvilana, hengellisen siemenviljan jakamisen paikkana, koko kesän ajan sunnuntaisin.

– Tänä koleana kesäkuun päivänä voimme kuitenkin ajatella, mikä siunaus kesä meille kaikille on. Jumalan suurta siunausta ja lahjaa koko luomakunnalla. Meidän ihmisten lisäksi kukille, eläimille, linnuille. Aivan kaikille elollisille kasvu- ja elinvoimaa.

– Ja mikä ihmeellisintä, muurahaiset, linnut ja eläimet, jokainen luomakunnan edustajatkin tietävät toiminnassa, mitä Jumalan on tarkoittanut. Toivon nyt myöskin siunausta Jumalalta tälle alkavalle kesälle ja tämän makasiinin toiminnalle, esitti Rami Niemi.

Tilaisuuden avaussanat esitti Töysä-seuran puheenjohtaja Tapani Ala-Mutka. Mari Järvisen ja Klaus Lavilan säestyksellä laulettiin virsiä.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI