Tuulivoimayhtiö Ilmatar valitsi HOISKO CLT:n ekologiset elementit vierailukeskukseensa Alajärvelle

0
Rakennuksen kauniisiin erikoisuuksiin kuuluu maahan asti laskeutuva, sammalpeitteinen viherkatto sisäänkäynnin päällä.

Tuulivoimayhtiö Ilmatar Energy satsaa paikalliseen osaamiseen ja ekologiseen rakentamiseen näyttävässä huolto- ja vierailukeskuksessaan, joka on juuri valmistunut Alajärven Louhukankaalle. Vierailukeskuksen massiivipuiset CLT-elementit on toimittanut HOISKO CLT. Rakennusurakasta on vastannut Rakennusliiike M. Ranta. Suunnittelija on Arkkitehtitoimisto Huvila.

Rakennus metsän keskellä on kaunis katseenvangitsija. Kohdetta voi sanoa näytteeksi taidosta, kekseliäisyydestä, puun kauneudesta ja CLT:n mahdollisuuksista. Siinä on kaksi osaa: CLT-runkoinen vierailu- ja edustustila ja huoltotila, jonka runkona on perinteinen rankarakenne. Koko rakennus on verhoiltu näyttävällä siperianlehtikuusella. CLT-rakenne antaa hyvät mahdollisuudet muun muassa koko seinän kokoisille ikkunoille ja karmittomuuteen. Talon kauniisiin erikoisuuksiin kuuluu sisäänkäynnin maahan asti loivasti laskeutuva sammalpeitteinen viherkatto.

Rakennus toimii ennen kaikkea oman huoltohenkilöstön tukikohtana, mutta myös kokous- ja vierailukohteena.

 

Rakennuksesta haluttiin ympäristöystävällinen hiilinielu

Ilmattaren periaatteisiin kuuluu etsiä hankkeisiinsa paikallista osaamista aina, kun se on mahdollista. Massiivipuinen materiaali sopii Ilmattaren arvoihin: onhan se ekologinen, vähäpäästöinen, kotimainen rakennusmateriaali ja ennen kaikkea hiilinielu, mitä Ilmatar piti tärkeänä.

– Meille oli selvää, että kohde rakennetaan puusta. Halusimme palauttaa sitä tontille takaisin rakennusmateriaalin muodossa, koska puita jouduttiin rakentaessa kaatamaan, sanoo Ilmattaren rakennuttajapäällikkö Petri Ainonen.

CLT:n valinnalla maksimoitiin tavoiteltu vaikutus: vahvassa massiivipuuelementissähän hiiltä sitovaa puuta on mitä suurimmassa määrin.

– Olemme erittäin tyytyväisiä rakennukseen, urakoitsijaan ja materiaaliin. Kaikki on sujunut erinomaisesti ja lopputulos on todella onnistunut, hän sanoo.

Kokenut urakoitsija arvostaa CLT:tä

Urakoitsija Mikko Ranta on kokenut CLT-rakentaja, ja CLT-kohteet ovat hänelle aina mieluisia. Yritykselle on kertynyt kokemusta CLT-rakentamisesta ja -asentamisesta niin kouluista, hoiva-asumisesta, urheiluhalleista kuin omakotitaloistakin. Yritys vastasi myös suuren ja erikoisen kohteen, Vaasan Innovaatiokeskuksen, CLT-elementtiasennuksesta.

– Se opetti, että CLT:stä voi tehdä ihan mitä vain, Ranta sanoo.

Ranta ennakoi CLT:n voimakasta läpimurtoa.

– Se on järkevä, hengittävä, helppo ja painumaton rakenne. CLT:stä ajatellaan, että se on jotenkin korkeampaa tekniikkaa, mutta asentamisessa ei ole mitään erikoista, vaan se on hyvin yksinkertaista: vähän kuin selkeää palapeliä kokoaisi, hän sanoo.

CLT on rakennuksen vierailutilan kantava rakenne, jonka pinta on jätetty sisällä kauttaaltaan näkyviin.

CLT-rakentamisen nopeus ja terveellisyys houkuttelevat

HOISKO CLT:n toimitusjohtaja Tero Yli-Sikkilä kertoo, että ristiinliimattu massiivipuuelementti on yhä useamman rakentajan valinta niin julkisissa kohteissa kuin omakotitaloissakin. Sen käyttö on yleistynyt etenkin kouluissa ja päiväkodeissa. Tässä näkyy CLT-elementtirakentamisen nopeus, varmuus ja vaivattomuus, elementin suunnittelulle antamat rajattomat mahdollisuudet sekä sisäilmakysymysten ja rakentamisen ekologisuuden nouseminen suureen arvoon.

Tänä vuonna käyttöönotettuja, HOISKO CLT:n elementeistä rakennettuja julkisia kohteita ovat muun muassa Metsätähden päiväkoti Porvoossa ja Närpiön yläkoulu. Kokonaan uudenlainen CLT-kohde on Lauritsalan paloasema, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä.

– Meillä on etuoikeus saada olla mukana luomassa terveellisiä ja turvallisia elinympäristöjä, jotka massiivipuun hyvinvointivaikutusten lisäksi ovat myös ympäristöystävällinen ratkaisu työssä hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseksi, Yli-Sikkilä sanoo.

Alajärven tuulivoimapuisto on Ilmattaren näyteikkuna

Vaikka Ilmattaren huoltokeskus komeileekin jo valmiina, tuulivoimapuiston rakentamisessa riittää työsarkaa vuoden 2023 lopulle saakka. Alajärven tuulivoimapuistoon tulee kaikkiaan 36 tuulimyllyä kahdelle eri alueelle. Alajärven yksikkö on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista markkinaehtoisista tuulipuistoista, ja sen tuotanto tulee vastaamaan noin 300 000 kerrostalokaksion vuosikulutusta ja lähes yhtä prosenttia Suomen tämänhetkisestä sähköntuotannosta.

– Alajärven kohde on meille erityisen tärkeä, sillä se on hanke, jonka olemme vieneet läpi täysin itse alkaen hankekehityksestä ja luvituksesta, ja jonka tulemme omistamaan koko 35 vuoden elinkaaren ajan. Alajärvi on yhtiömme näyteikkuna, sanoo Ainonen.


HOISKO CLT -brändin taustalla vaikuttaa vuonna 2015 perustettu CLT Finland Oy, CLT-levyä valmistava ja jalostava rakennuselementtitehdas Alajärvellä.

Alajärveläinen Rakennusliike M. Ranta on rakennusalan urakoitsija. Yritys on perustettu 2005, mutta yrittäjällä on kokemusta alalta vuodesta 1987 saakka.

Ilmatar on vuonna 2011 Suomessa perustettu, pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvä kotimainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja.


 

JÄTÄ KOMMENTTI