VAKAVA HENKILÖAUTON JA YHDISTELMÄREKAN NOKKAKOLARI ALAJÄRVELLÄ

3
Ajoneuvoyhdistelmä suistui (kuvassa vasemmalla) menosuunnassaan oikealle puolen. Kokonaan pois tieltä, osaksi metsän puolelle (jpnews.fi)

Henkillöauto ja raskas ajoneuvoyhdistelmä kolaroivat illalla noin kello puoli kymmenen aikaan valtatiellä 16, niin sanotun Hietakankaan mäen yläosassa. Kuorma-auto yhdistelmä oli matkassa Lapuan suunnasta ja liekkeihin syttynyt henkilöauto vastakkaisesta Kyyjärven suunnasta. Pelastus- ja raivaustyöt ovat käynnissä ja poliisi saapui paikalle ohjaamaan liikennettä.

Onnettomuuspaikan kohdalla, Lapuantiellä, alkuyön pimeydessä ei ole valaistusta, koska valtatien tievalaistus loppuu pitkän Hietakankaan mäen alaosassa ja jatkuu lyhyesti muutamalla valotolpalla vasta Alajärven kaupungin sisääntulotien risteysalueella. Näiden tievalojen välimaastoon jää hyvin ”synkkä ja pimeä” reilun viidenkilometrin matka, jossa on tapahtunut vuosien saatossa lukemattomien hirvikolarien lisäksi erittäin vakavia henkilö- ja tavaraliikenteen kolareita. Valtakunnan tienpidon viranomaiselta ei riitä varoja kyseisen pimeän kohdan valaisemiseen, koska voimavarat ja rahat ovat menneet ja menevät  toisaalle. Muun muassa Vaasa-Jyväskylä väylän risteysjärjestelyjen rakentamiseen.

Onnettomuuspaikalla käydessämme, emme päässeet niin lähelle, että olisimme saaneet käsityksen miten kolari oli tapahtunut. Raskas ajoneuvoyhdistelmä oli syvällä lumessa keula Alajärven keskustan suuntaan, suhteellisen ehjän näköisenä. Lyhyempi kuorma-auto, jossa pitempi ”lulla” perään kytkettynä. Alustan ja keulan vaurioita ei pelastuslaitoksen apuvalaistuksessa pystynyt etäältä havaitsemaan. Toisella kaistalla höyrysi musta möhkäle. Paikalle esinmäisten joukossa saapuneen silminnäkijän mukaa henkilöauto oli palanut  valtoimenaan.

Onnettomuuden uhreista tai tarkemmasta tapahtuman kulusta ei ollut varmuutta. Pelastuslaitos ei anna tapauksesta viranomaistiedotetta. Suomalaisten sääntöjen mukaan se kuuluu poliisin tehtäviin, tässä suhteessa olemme poliisin tiedotteen varassa.


 

3 KOMMENTTIA

  1. Lyhyt kuorma-auto ja lulla. Hohhoijaaa. Ihan perinteinen täysperävaunuyhdistelmä, joka on varmaan edelleen yleisin tyyppi suomen tavaraliikenteessä. Ja sitten selostus valojen puutteesta. Hirvikolareita ne voisivat ehkäistä, mutta ei itsemurhaajia. Ehkä myöhemmin selviää oliko tämäkin semmoinen vai tapahtuiko jotain muuta.

    • Hietakangashan se onkin…Hietakankaan pitkä mäki..Kiitos tarkkaavaiselle lukijalle. Paikannimi on korjattu juttuun. T: Toimitus

JÄTÄ KOMMENTTI