Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä: Kotimainen rokotetuotanto käynnistettävä tulevien pandemioiden varalta

0
Kotimainen rokotetuotanto vaatii tukea ja taloudellisia panostuksia

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on tehnyt toimenpidealoitteen kotimaisen rokotetuotannon käynnistämiseksi. Kansanedustajien mukaan suomalaisten terveysturvallisuus ei saa kriisitilanteissa olla riippuvainen vain kansainvälisistä toimitusketjuista, vaan kotimainen tai yhteispohjoismainen tuotanto tulee aloittaa. Lisäksi rokoteosaamiseen pitää panostaa aiempaa enemmän.

Paavo Arhinmäki

– Suomalaisten terveyttä on turvattava omalla rokotetuotannolla. Emme voi kriisitilanteissa jättää terveyttämme vain kansainvälisen tuotannon varaan, toteaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Rokotetuotanto lopetettiin Suomessa sadan vuoden jälkeen vuonna 2003. Jo vuonna 2009 vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki toimenpidealoitteen rokotetuotannon uudelleenkäynnistämiseksi. Nyt koronaviruspandemian aikana tarve suomalaiselle tuotannolle on entistä voimakkaampi.

– Koronavirus voi jäädä meille kiertäväksi kausittaiseksi vitsaukseksi influenssan tavoin. Myös uusi pandemia voi käynnistyä vielä tuntemattomasta viruksesta yhtä yllättäen ja nopeasti kuin nykyinen. Tähän tarpeeseen tulee varautua kotimaisella tai yhteispohjoismaisella tuotannolla, sanoo Arhinmäki.

Vaikka rokotetuotantoa ei Suomessa enää ole, rokoteosaamista kyllä löytyy. Tällä hetkellä näköpiirissä on ainakin kaksi lupaavaa suomalaista koronavirusrokotetta. Niiden kehitystyötä on kuitenkin varjostanut kotimaisen tuotannon puute.

– Maailmanluokan tutkimus- ja kehitystyön lisäksi meillä pitäisi aivan ehdottomasti olla myös omaa tuotantoa. Se tukisi kotimaista tutkimusta ja kehitystä ja olisi huoltovarmuuden kannalta perusteltua. Lisäksi se olisi juuri sellaista korkean osaamisen työtä, jota haluamme Suomeen, toteaa Arhinmäki.

Tuotannon käynnistämisen lisäksi vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vaatii rokotetutkimuksen rahoituksen turvaamista. Rokotetutkimuksen rahoituksen riittävä taso on varmistettava kaikkina aikoina.


 

JÄTÄ KOMMENTTI