Väyläopinnot tarjoavat vaihtoehtoisen reitin korkeakouluun

0

Haluaisitko jatkaa korkeakouluun sujuvasti? Tiesitkö, että voit aloittaa korkeakouluopinnot jo suorittaessasi lukiota tai ammatillista tutkintoa.

Yhteishaku on edelleen yleisin reitti toiselta asteelta korkea-asteen opintoihin. Monia vaihtoehtoisia reittejä on kuitenkin kehitelty, ja toisen asteen väyläopinnot ovat näistä yksi. Väyläopinnot (15 op) tarjoavat Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistyöoppilaitosten toisen asteen opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa korkeakouluopintoja maksutta jo ammatillisen koulutuksen tai lukiokoulutuksen aikana. Opinnot tarjotaan itsenäisesti suoritettavina verkko-opintoina. Väyläopinnot suorittanut opiskelija saa hakukelpoisuuden SeAMKin toisen asteen väylähaussa suoritettuaan väyläopintojen lisäksi toisen asteen tutkinnon.

Väyläyhteistyössä on mukana kaikki Etelä-Pohjanmaan ammatillisen koulutuksen toimijat, sekä suuri osa alueen lukioita. Väylä tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua korkeakouluopintoihin, nopeuttaa siirtymistä jatko-opintoihin ja helpottaa esimerkiksi viimeisen opintovuoden stressiä, kun pitäisi miettiä tulevaisuuden suunta ja pääsykokeetkin voivat jännittää. Väylä myös kannustaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoita jatko-opintoihin matalalla kynnyksellä ja onkin osoittautunut myös aikuisilla opiskelijoilla hyvänä reittinä osaamistason korottamiseen. Väyläopinnot voi myös liittää osaksi toisen asteen tutkintoa.

Alajärven lukion opinto-ohjaaja Anne Yli-Sissala kertoo, että tälläkin hetkellä lukiossa suoritetaan väyläopintoja ja osa on saanut 15 opintopisteen väyläopintonsa jo valmiiksikin.

  • Opiskelija saa kaksinkertaisen hyödyn, kun hän saa lukea väyläopintoja hyväksi niin lukiossaan kuin sitten jatko-opintopaikassaan. Paitsi että väyläopintojen kautta voi aueta opiskelupaikka ilman jatkohakuihin liittyvää stressiä, opiskelija saa hyvän mahdollisuuden kokeilla korkeakouluopintoja jo lukioaikana, jatkaa Anne Yli-Sissala.

Myös JAMIn koulutusalajohtaja Suvi Kohtala pitää väyläopintoja loistavana tapana kokeilla sopisiko korkeakouluopiskelu ja kyseinen ala itselle.

• JAMIn tavoitteena on vahvistaa ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden hakeutumista korkeakouluopintoihin ja tämä on erinomainen keino sen tukemiseen, toteaa Suvi Kohtala.


 

JÄTÄ KOMMENTTI