Vetoomus Alajärven kaupungille

0
Alajärvi kirkkorannasta nähtynä (Kuva: JK/K-Media)

Alajärven yhteisen kalaveden osakaskunta eli Alajärven kalastuskunta pyytää kohteliaimmin Alajärven kaupungin viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä/-toimielimiä reagoimaan Alajärven kaupungin asukkaille yhteisesti tärkeään asiaan.

Alajärvestä juoksutetaan vuosittain talvella aivan liian paljon vettä. Tällä Alajärven vuosittaisella liikatyhjentämisellä on lukuisia haittoja, jotka ovat muuttumassa kohtalokkaiksi ja peruuttamattomiksi. Liikatyhjentämisestä ja pinnan korkeuden suuresta vaihtelusta johtuen; Veden pinnan liikalasku uhkaa kalojen elinoloja.

Alajärven kalastuskunta on istuttanut Alajärveen vuosittain tuhansilla euroilla kaloja järven hyvinvoinnin ja kaikkien kuntalaisten kalastusmahdollisuuksien kehittämiseksi. Esimerkiksi vuosina 2017-2020 kalaa on istutettu yhteensä yli 12 000 eurolla. Tämä työ uhkaa mennä hukkaan, sillä järven vedenpinnan liiallisesta laskemisesta johtuen kalat eivät selviydy talvesta.

Talvisin vesi nousee Alajärven jäälle. Veden nouseminen jään päälle estää järvemme virkistyskäytön. Esimerkiksi kaupunki ei ole pystynyt tekemään kuntalaisilleen järven ympäri kiertävää latua useisiin vuosiin. Järvemme käyttäminen on tämän seurauksena muuttunut lähes mahdottomaksi muiltakin osin, sillä vesi jäällä estää myös mm. retkiluisteluratojen teon, talvikalastuksen ja muun retkeilyn jäällä.
Nk. kevätkuoppa eli järveen tilan tekeminen sulamisvesille ei ole enää tarpeellista. Talvet eivät ole yhtä lumisia kuin ennen ja lisäksi Alajärveä säätelevä pato on hyvin tehokas ja pystyy muuttamaan järven vedenpinnan korkeutta hyvin lyhyellä aikataululla. Näin ollen tulvariskiä ei pääse syntymään, vaikka kevätkuoppa pienennettäisiin tai jopa poistettaisiin kokonaan.

Alajärven kalastuskunta hoitokalastaa vuosittain yli 20 000 kiloa roskakalaa järvestämme kalakannan laadun parantamiseksi. Hoitokalastus estää kalakannan kääpiöitymisen sekä järven rehevöitymisen ja on siksi ensiarvoisen tärkeää sekä järven, kaupungin että kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta. Kalastuslain (2015/379) mukaan osakaskunta vastaa osaltaan kalavarojen hoito- ja käyttösuunnitelman toteuttamisesta sekä kalastuksen järjestämisestä alueellaan. Mikäli järvemme vedenpinnan kohtuuttomaan sääntelyyn ei pystytä puuttumaan, kalastuskunnan työ järvemme tilan parantamiseksi uhkaa kulua hukkaan.

Alajärven kalastuskunta vetoaa Alajärven kaupunkiin, että se reagoi asiaan, sillä kalastuskunta uskoo, että Alajärven kaupungilla on todelliset vaikuttamisen mahdollisuudet sääntelyn muuttamiseen ja järvemme tilanteen pelastamiseen.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI