Viisitoista nykytaiteentekijää esittäytyy Pirkanpohjan-kesässä

0

Pirkanpohjan taidekeskuksen kesässä esittäytyvät 15 nykytaiteilijaa ja taidetorstait

Pirkanpohjan taidekeskus Ähtärissä avaa kesäkautensa ja ovensa kulttuurin ystäville lauantaina 5.6.2021. Viime vuodelta koronaepidemian vuoksi tälle kaudelle siirtynyt ”15 tekijää” -näyttely esittelee monipuolisesti nykytaidetta viideltätoista kuvataiteilijalta. Lisäksi Pirkanpohjasäätiö tuottaa kesä- ja heinäkuussa joka viikkoiset taidetorstait, joissa riittää tekemistä ja kokemista kaikenikäisille.

Nykytaidenäyttelyn ”15 tekijää” on kuratoinut ähtäriläislähtöinen kuvataiteilija Jarkko Rantanen.

− Ajatukseni kuratoida näyttely Ähtäriin on saanut alkunsa Pirkanpohjan näyttelytilasta, joka on mielestäni erityisen toimiva erilaisten tekniikoiden esittelyssä. Haluan tuoda Ähtäriin esille monipuolisen kattauksen nykytaidetta kiinnostavilta tekijöiltä, hän kertoo.

Käsite ”tekijä” viittaa tässä yhteydessä käsityöläisyyteen ja sitä kautta jonkin tekniikan tai tavan hallitsemiseen. Yhteisenä nimittäjänä näyttelyn taiteilijoilla, eli tekijöillä on kiinnostus erilaisten materiaalien käyttöön. Näyttelyssä on maalauksia pleksille, kankaalle, levylle, puulle ja alumiinille tehtyinä. Lisäksi mukana on mekaanisia veistoksia, reliefejä, installaatioita ja animaatioita, joissa materiaalisuus on voimakkaana läsnä – vaikka vain pikseleinä esitettynä.

Kuvataiteilija on Rantasen mukaan myös filosofinen ajattelija, tarinankertoja ja runoilija. Tämä ulottuvuus näkyy tavassa, jolla näyttelyn taiteilijat tarttuvat aiheisiinsa. Näyttely on läpileikkaus juuri nyt erityisen ajankohtaisista, mutta samalla ikuisista teemoista: yksi niistä on huoli ympäristöstä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä. Arjen kuvauskin saa näyttelyssä Rantasen sanoin mielikuvituksellisia ja runollisia piirteitä.

Erkki Nampajärvi: Gold Room, öljy kankaalle

Näyttely ”15 tekijää” ottaa haltuunsa Pirkanpohjan molemmat rakennukset ja myös Punaisen talon veistosali on pitkästä aikaa vaihtuvan näyttelyn käytössä. Kuvanveistäjä, professori Eero Hiirosen veistoksia on esillä Punaisen talon yläkerrassa.

− Itselläni on aivan erityinen suhde Pirkanpohjan taidekeskukseen. Olin nuoruudessani työ-harjoittelussa Pirkanpohjassa vuonna 1999. Muistan puolen vuoden harjoitteluajalta erityisen hyvin Cobra-ryhmän näyttelyn, joka teki minuun suuren vaikutuksen voimakkaine maalauksineen. Vuonna 2016 metsämaisemiani oli esillä Sinisessä talossa.

Eeva Peura: Mountain Club, 120x100cm, öljy kankaalle, 2019

Näyttelyn ”15 tekijää” taitelijat ovat Andrei Bakharev, Petteri Cederberg, Ilmari Gryta, Marjatta Holma, Lotta Hänninen, Jouna Karsi, Erkki Nampajärvi, Mika Natri, André Peterdi, Eeva Peura, Meri Peura, Jarkko Rantanen, Elina Ruohonen, Sanna Vainionpää ja Juha Welling.

Pirkanpohjasäätiö tuottaa näyttelyiden oheisohjelmaksi kesä-heinäkuussa joka viikko taidetorstait Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston tuella. Sisältöinä on niin työpajoja, opastuksia ja kuin erilaisia esityksiä ja tarkempi ohjelma aikatauluineen on jo julkaistu Pirkanpohjan sivuilla. Taidetorstait sisältyvät pääsylipun hintaan ja ovat maksuttomia alle 15-vuotiaille sekä Museokortti-kävijöille. Pirkanpohjan taidekeskuksen näyttelykausi päättyy sunnuntaihin 5.9.2021.

PIRKANPOHJAN TAIDEKESKUS

Avoinna
5.6. – 5.9.2021, ti-su klo 12–18

Liput, 10 €, 0 € alle 15-v. 0 € Museokortilla, ryhmät 8 € / hlö (min. 10 hlö), * opastukset ryhmille 50 € (varattava ennakkoon)


 

JÄTÄ KOMMENTTI