Virtain seurakunta juhli 125-vuotiasta diakoniatyötään

0
Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Jukka Veija kiinnittämässä diakonissa Maija Asumaalle pro diakonia-ansiomitalia. Takana tilannetta seuraa diakonissa Elina Ahopelto

Jarkko Ruohola/J-Pnews
VIRRAT

Virtain seurakunta juhli sunnuntaina 125-vuotiasta diakoniatyötään seurakuntatalolla pidetyssä päiväjuhlassa.

Seurakunnan diakoniatyön historiasta yleisölle kertoi diakoni, pari- ja perhepsykoterapeutti Sirpa Ilkka-Ahola.

– Ennen 1900-lukua Virroille tuli apupapin tehtävään lepäämään kolmekymppinen, tarmokas ja hyvin lahjakas pastori Otto Lillqvist Helsingistä. Sen lisäksi, että hän oli toimelias, hän oli myös idealisti. Suomalaissuusaatteen mukaan hän suomensi myöhemmin nimensä Aarnisaloksi ja Aarnisalona hänet tunnetaan suomalaisen seurakuntadiakonian isänä. Virroillakaan Aarnisalo ei ryhtynyt lepäämään. Hän tarttui toimeen.

Sirpa Ilkka-Ahola kertoi diakoniatyön historiasta Virtain seurakunnassa

Kirkkoherra Abel Nyholm Aarnisalon työparina 

Ruoveden seurakunnasta eronneen Virtain seurakunnan  kirkkoherraksi tuli Vaasasta 1982 Abel Nyholm.

– Juuri ennen Virroille tuloaan tai täältä käsin, hän osallistui Vaasassa pappeinkokoukseen, jossa käytiin keskustelua muun muassa diakoniasta. Abel Nyholm oli käytännössä työskennellyt seurakunnassa, jossa oli ollut Suomen toinen seurakuntaan palkattu diakonissa kokeilujakson 1886 – 1891. Ensimmäisen diakonissan palkka Raumalla oli maksettu yksityisin varoin, joten kyseessä oli erittäin suuri ja ajankohtainen kirkollinen kysymys ja ensimmäinen seurakunnan maksama diakoniakokeilu. Aarnisalo ja Nyholm olivat mitä mainioin työpari käynnistämään niin isoa hanketta, kuin diakoniatyön järjestämiseksi maalaisseurakunnan varoilla tehtäväksi työmuodoksi, avasi diakoniantyön alkua Virroilla Ilkka-Ahola.

Työntekijää vaikea saada

– Ensimmäinen sisaren, Anna Kähkösen lähdön jälkeen 1900 oli mennyt peräti 18 vuotta ennen seuraavaa diakoniatyöntekijän palkkaamiskeskustelua. Tuolloinkaan työhön ei lopulta saatu ketään. Vasta 1932 saatiin Aili Suikkarinen ja Alli Rönkkömäen tulessa oli Virtain seurakunta jo ehtinyt olla jälleen jonkin aikaa ilman sisarta, kertoi Sirpa Ilkka-Ahola.

Eine Herranen esitti runonlausuntaa

Juhlassa palkittiin pro diakonia-ansiomitalilla pitkäaikaisesta, 45-vuoden diakoniatyöstä, diakonissa Maija Asunmaa.Hänen vuosikymmeniä kestäneen työnsä aikana Virtaista kasvoi diakoniapitäjä.Hän oli tuttu näky kyläkunnilla.Maija Asunmaa loi aikoinaan työssään muun muassa koti- ja syntymäpäiväkäyntiperinteen. Juhlassa Joelito Malabanan lauloi ja Eine Herranen lausui runoja. 125-vuotiasta diakonityötä oli saapunut juhlistamaan lähes seurakuntatalon täyteinen yleisö. -jr

Virtain seurakunnan diakoniatyön 125-vuotisjuhlaan osallistui lähes seurakuntatalon täyteinen yleisö

 

JÄTÄ KOMMENTTI