Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä
Eläkeliiton Töysän yhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kallio on tottunut, että Eläkeliiton tilaisuuksia järjes-tettäessä suuriin osanottajamääriin. Väkeä on ollut jopa pitkälti yli sata, kuukausikousissa ja muissa tilaisuuksissa.
Tämä perinteinen innostus jatkui torstaina, kun Pirkko sai toivottaa ”tuvan täydeltä” Töysä-talossa järjestettyyn sydäniskurin käytön opetustilaisuuteen. Opinhaluisia oli rientänyt paikalle töysäläisten lisäksi kantakaupungin puolelta Alavudelta, Ähtäristä ja Lehtimäeltäkin.
Kaikille löytyi kuitenkin istumapaikka talon yläsalista ja kahviosta. Pullakahvien nauttimisen jälkeen Pirkko Kallio toivotti hyvillä mielin kaikki tervetulleeksi. Samalla hän selvitteli Töysä-talon sisäänkäynnin ulkoseinään hankitun sydäniskurin taustoja.
– Eläkeliiton Töysän yhdistys on hankkiman sydäniskurin rahoituksesta suurimalta osalta vastannut Kuudestaan ry., Turvallisuutta ja hyvinvointia kyliin teemahankkeen avulla. Kaupungin toimesta on tehty tarvittavat asennustyöt ja lämpökaapin laitto. Kaappi on tarpeen, kun laite sijaitsee ulkotiloissa.
– Käytönnon asioissa on hyvää apua saada myöskin, Virtaa yhdistystoimintaan Alavudella hankevetäjältä Sari Kunilta. Lisäksi Sydän-Suomen vapaaehtoistoiminnan kehittäjältä Anne Kettula, on antanut suurenmoisesti apuaan.
– Sydäniskuri on tarkoitettu jokaisen apua tarvitsevan käyttöön. Eikä sen käyttöä tarvitse arastella. Iskuri itse opastaa käyttäjää ja tunnistaa myöskin, milloin iskua ei tarvita.
– Iskuri on sijoitettu lukittuun lämpökaappiin. Kaapin alla toinen pieni avainlaatikko, jonka lasin rikkomalla saa avaimen, esitteli Kallio.
Sydäniskureita on monen hintaisia. Laadukkaimmat maksavat noin 2000 euroa. Halvempia saa tonnilla. Lisäksi säilytyskaappi sisäkäyttöön noin 500 euroa. Ulkokäyttöön vaadittavan lämpökaappi maksoi asennuksineen yli 1000 euroa.
Varsinaisen iskurikoulutuksen toteutti Töysässä, Sydänliiton/ Sydän-Suomen vapaaehtoistoiminnan kehittäjä Anne Kettula.
Kettula muistutti sydäniskurin olevan, toiselta nimeltään defibrillaattori. Kyseessä on puoliautomaattinen laite. Sitä kuka tahansa osaa ja voi käyttää. Siihen tarvitaan ainoastaan vähän rohkeutta.
– Kone opastaa käyttäjää, kun virran laittaa päälle. Sen jälkeen täytyy tehdä vain sitä, mitä kone käskee. Laite antaa sanallisia ohjeita. Ohjeistus näkyy lisäksi iskurin näytöllä myös kirjallisena. Sydäniskuri on toiminnoiltaan täydellinen. Mitään vahinkoa se ei saa aikaiseksi, muistutti Kettula.
Netissä on tarvittaessa luettavissa iskurin käytöstä hyviä ja tarkkoja ohjeita!-
– Sydänkohtauksesta selviäminen on iskurin avulla moninkertaisesti todennäköisempää. Laitteita on hankittu paljon työpaikoille, kauppakeskuksiin ja muihin yleisiin tiloihin. Mutta siitä huolimatta ihmiset eivät vielä uskalla ja osaa käyttää niitä. Siksi tällaista koulutusta tarvitaan, huomautti Anne.
Anne Kettula näytti myöskin käytännössä, Pirkko Kallion avustuksella, mallinuken ja iskurin kanssa, miten toimitaan.
Sari Kuni selvitteli Töysässä, Virtaa yhdistystoimintaan Alavudella hanketta. Sari muistutti, että hän on jokaisen alavutelaisen yhdistyksen käytettävissä tarvittaessa.