Lakeuden perintö -videosarja eteläpohjalaisesta kulttuuriperinnöstä

0

Seinäjoen museoiden hallinnoimassa ”Tulevaisuuden kulttuuriperintöä moniäänisesti oivaltaen” -hankkeessa on tuotettu viisi lyhytdokumenttia eteläpohjalaisesta kulttuuriperinnöstä. Myös Järviseutu esiintyy videoilla monenkirjavasti, kun esimerkiksi Nelimarkka-museo, Väinöntalo, Pyhävuori, kellaripuro ja Suokonmäki ovat kuvissa.

Lakeuden perintö -lyhytdokumentti avaa kulttuuriperinnön käsitteistöä eteläpohjalaisesta viitekehyksestä käsin. Video esittelee muun muassa Etelä-Pohjanmaan tunnetuimpia symboleita: lakeuden avaraa kansallismaisemaa ja sen syntyä sekä pohjalaistaloja. Näiden lisäksi videolla kerrotaan muun muassa arkeologisesta kulttuuriperinnöstä, Etelä-Pohjanmaan monipuolisesta kulttuurimaisemasta, viime vuosikymmenten aikaisesta kulttuurimaiseman muutoksesta sekä elävästä kulttuuriperinnöstä, joka siirtyy arjessa ja juhlissa sekä tietoisena että tiedostamattomana kulttuuriperintönä sukupolvilta toisille.

Uskomusperinteet ja kulttuuriperintö -videolla puolestaan syvennytään entisaikojen uskomuksiin ja siihen missä määrin ne edelleen näkyvät arjessamme. Videolla kuullaan muun muassa 1960-luvulla äänitettyjä kertomuksia entisaikojen eteläpohjalaisista tietäjistä. Videolla, samoin kuin Lakeuden perintö -videollakin, nähdään myös merkittävää kulttuuriperintöä, Kurikkalaislähtöisen kansantieteen kerääjän Samuli Paulaharjun ottamia valokuvia Etelä-Pohjanmaalta ja muualta Suomesta 1910–1930 -luvuilta.

Kolmiosaisessa Pohjalaistalojen kunnostajat -videosarjassa kolme eri vaiheessa olevaa pohjalaistalojen kunnostajaa kertoo talojensa kunnostusprojektista ja siitä mitä kulttuuriperintö heille merkitsee. Videosarjassa nuoruuden into, niin sanottujen ruuhkavuosien haasteellisuus ja valmiin kunnostusprojektin jälkeinen arki piirtyy mielenkiintoisena kokonaisuutena.

Lyhytdokumentit on tuottanut evijärveläinen tuotantoyhtiö Finepics Oy ja ne on ohjannut Jussi Försti. Hanke on rahoitettu Euroopan Maaseudun kehittämisrahastosta. Hankkeen projektipäällikkönä on toiminut Marcus Lepola.

”Iso osa lakeuden avarista peltomaisemista on aiempien sukupolvien lihasvoimalla raivaamia ja siten heiltä perimäämme kulttuuriperintöä.”
(Kuva: Jussi Försti)

 

JÄTÄ KOMMENTTI