Merikanto-opiston tanssiosaston PÄHKINÄNSÄRKIJÄ-baletti keväällä -24

0

Merikanto-opiston tanssiosaston opiskelijat toteuttavat kevätlukukauden 2024 aikana useamman esityksen sarjan Tschaikovskin klassikkobaletista Pähkinänsärkijä.

Projekti on työryhmän tanssijoiden syventävien opintojen yhteinen lopputyö. Kevään aikana esityksiä on useita. Suurin osa esityksistä on koululaisnäytöksiä, iltanäytös Jämsänkoskella 19.3. on yleisölle avoin. Nyt esitettävä, hieman alkuperäisestä lyhennetty versio on koostettu alkuperäisen täyspitkän baletin ensimmäisestä ja toisesta näytöksestä.

Tanssijat ovat opettajansa Olga Saikkosen ohjaamana osallistuneet aktiivisesti projektin suunnitteluun ja toteutukseen. Ryhmä on suunnitellut yhdessä esitysten teknisen toteutuksen, askarrellut rekvisiittaa ja puvustuksen yksityiskohtia sekä mm. laatinut tiedotus- ja markkinointimateriaalia. Esitystä on hiottu tanssituntien ohella muutamilla viikonlopun kestävillä harjoitusleireillä.

Koreografia on klassisen baletin hengessä pyritty pitämään alkuperäisenä, mutta kokonaisuutena ryhmä on sovittanut esityksen itsensä näköiseksi. Esityksen puvustuksesta vastaa tanssiosaston pitkäaikainen luottopuvustaja Virginie Vidal.

Merikanto-opiston tanssijoita (arkistokuva)

Ryhmän tanssijoilla on pitkä yhteinen historia, tanssijat ovat treenanneet Olgan ohjaamana yhdessä jopa neljäntoista vuoden ajan. Vuosien varrella ryhmästä onkin muodostunut vahvasti yhteisöllinen ja toisiaan tukeva ystäväjoukko.

Vertaisoppimisella on ryhmän toiminnassa tärkeä rooli. Opittuja asioita jaetaan ja opetetaan vastavuoroisesti ryhmän kesken. Opintojen aikana kaikki saavat kokemusta myös toisten tanssijoiden ohjaamisesta, ja edistyneemmät tanssijat pääsevät jäsentämään oppimaansa opettamalla nuorempia. Monet syventävistä opinnoista päättötodistuksensa saavat työskentelevätkin myös tanssiryhmien ohjaajina esimerkiksi kansalaisopistoissa. Moni opistotason päättötodistuksen saaja jatkaa edelleen tanssin ammattiopintoihin esimerkiksi Kansallisoopperan balettikoulussa tai ammattikorkeakouluissa.

Ryhmän opettajalle Olga Saikkoselle tärkeitä asioita varsinaisen tanssisisällön ohella ovat juuri yhteisöllisyys, kannustava ilmapiiri ja erityisesti yhteinen kasvutarina alkeisbaletista kohti ammattiopintojen tasoa. Kannustavalla yhteisöllä ja pitkäjänteisellä työskentelyllä tanssiopintojen parissa on merkittävä rooli nuoren kasvussa, niin yhteisön jäsenenä kuin yksilötasolla. Olgan  ohjauksessa tanssijoita koulitaan ryhmänä, mutta jokaista kasvatetaan myös yksilönä ja tuetaan tanssijan oman persoonallisuuden ja liikekielen kehittymistä.

Pähkinänsärkijän esitykset: 

23.1. Jämsä, Vitikkalan koulu, koululaisnäytös

13.2. Mänttä-Vilppula, Parkkivuoren liikuntahalli

19.3. Jämsänkoski (koululaisnäytös) JA 

19.3. klo 18 Jämsänkoski (yleisönäytös) 

8.5. Virrat, yhtenäiskoulu (alakoulu koululaisnäytös)


JÄTÄ KOMMENTTI