Piispantarkastus kokosi kansaa Alavudella

0
Töysän kirkko oli lähes täynnä, kun kokoonnuttiin iltakirkkoon.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus//Töysä

Alavuden seurakunta ja Alavus toimintoineen sai kunnian olla ensimmäinen paikkakunta, johon Lapuan hiippakunnan piispaksi taannoin valittu Matti Salomäki suoritti piispantarkastuksen.

Salomäki seuruineen tutustui, kolmen päivän ja illan aikana laajasti Alavuden ja Töysän alueen seurakuntaan-, yrityselämään- ja vapaaehtoistoimintaan. Seurakuntalaisille järjestetyt tilaisuudet keräsivät myöskin ilahduttavan runsaasti kansaa koolle.

Kaikille seurakuntalaisille järjestetyistä tilaisuuksista kokoonnuttiin ensimmäisenä iltakirkkoonTöysään. Ensin lainamakasiiniin, jossa nautittiin seurakuntien emännän sekä apuemäntien valmistamasta ohrapuurosta ja puolukkasopasta, kahvijuoman kanssa.

Töysä-seuran varapuheenjohtaja Tarja Ylimäki (punatakkinen), esitteli makasiinin vintillä piispa Matti Salomäelle (oik) vanhaa, Tuurin kyläisten ruumisvaunuja.

Töysä-seuran varapuheenjohtaja Tarja Ylimäki esitteli piispa Salomäelle ja muille vierailla makasiinin yläkerrassa sijaitsevaa, Töysän seurakuntaa kokevaa, Kihinä kirkkohistorianäyttelyä. Erityisesti piispaa kiinnosti vanhat Tuurinkylän ruumisvaunut. Ne on valmistettu Alavuden Jokivarrella.

Iltakirkon avauksen suoritti, Alavuden seurakunnan, Töysän alueen kappalainen Juha Martikinen. Hän esitteli mm. runsaalle kuulijakunnalle, kirkkopihassa sijaitsevan,1800-luvulla rakennetun viljalainamakasiinin historiaa ja tarkoitusta.

Ohrapuuro ja puolukkasoppa maistui, lähes 200 vanhassa lainaviljamakasiinissa. -Hirretkin ovat vielä 2-kertaisissa seinissä on kuin uudet!

-Makasiinilla on pitkä ja vaikuttava historia. Esimerkiksi 1860-luvalla kärsittiin koko Suomessa ja Töysän seudullakin taudeista ja nälänhädästä. Silloinkin oli makasiinilla tärkeä merkitys asukkaiden hätään. Köyhemmät ihmiset saivat viljaa ruokansa valmistukseen, muistutti Juha.

Klaus ja Kai Lavilan soiton ja laulun johdolla laulettiin aluksi virsi 125.

Kai ja Klaus Lavila, taustalla suntio Jouni Pollari.

Piispa Matti Salomäki muistutti rakkauden ja rakastamisen tärkeydestä, johdantonaan Johanneksen kirjeen opetukset.

-Rakkaani, rakastamme toinen toistamme, sillä rakkaus on Jumalasta, ja jokainen, joka rakastaa, on Jumalasta syntynyt ja tuntee Jumalan…Joka ei rakasta, se ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus.

-SIINÄ ilmestyi meille Jumalan rakkaus, että Jumala lähetti meille ainokaisen Poikansa maailmaan, että me eläisimme hänen kauttansa.

Piispa Matti Salomäki keskusteli myös seurakuntalaisten kanssa makasiinissa.

-Siinä on rakkaus-ei siinä, että me rakastimme Jumalaa, vaan siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti Poikansa meidän syntiämme sovitukseksi, muistutti muun muassa Salomäki…

Matti kertoi olevansa Töysän kirkossa nyt ensimmäistä kertaa. Töysän seutukin on aika vierasta. Entuudestaan tuttuja ovat vain Keskisen kyläkauppa ja Ponnejärven kiertävä kaunismaismainen tie, kun olen osallistunut Töysän hölkkäjuoksuun.

Tässä yhteydessä kaivoin toimittajan muistilokeroista, että piispa on ollut nuorempana melkoinen juoksija. Ja vielä ikämiehenäkin. Hän voitti ylivoimaisesti mm. Lapuan Karhumäki hölkän 11-klometrin juoksun. Naisten mitallikolmikko olivat kaikki tuolloin Salomäkiä.

Kanttorina iltakirkossa toimi Paula Setälä, suntiona Jouni Pollari ja iltarukouksen luki Aila Mursula.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI