Töysässä ja Ähtärissä – 40 kerran Köpöteltiin Kesäyössä

0
Talsijoiden pj. Markku Akonniemi (oik.) selvitti, 40-kerran järjestyn Köpöttelyn historiaa. Hautalahden komea sesse ei paljon puheista piitannut, kun grillistä leijui haisteltavaksi herkulliset makkaran tuoksut. Ja toki hauvakin sai herkusta osansa

Pentti Hautala/ J-Pnews
Töysä/Ähtäri

Neljän vuosikymmenen aikana tapahtui nyt kolmannen kerran, että Suomen Ladun paikallisyhdistysten, Suomenselän Samoilijoiden ja Töysän Talsijoiden yhteisessä retkeilytapahtumassa ei saanut keittää nuotiolla nokipannukahveja.

Eikä paistaa makkaroitakaan! Tämän aiheutti metsäpalo- ja muut voimassa olleet varoitukset.  Niissä kiellettiin kuivuuden pakottamana avotulen teko maastoon.

Kielto avotulen teosta maastoon ei 40-kerran järjestetyn Kesäyön Köpöttelyn juhlatunnelmaa latistanut. Päinvastoin nautittiin myös illan helteestä. Jorma Toopakka paisteli grillissä, Talsijoiden tarjoamat makkarat ja kahviakin juotiin.

Palovaroitukset ei kuitenkaan 40- kerran järjestettyä Kesäyön Köpöttelyä haitanneet. Kokoontumista. Lamminahonperän kylässä, Mantilanjärven maisemissa sijaitsevalle nuotiopaikalle. Keittämisen ja paistamiset sujuivat sutjakkaasti. Tämän mahdollisti, kun Talsijoiden johtokunnan jäsen Jorma Toopakka toi Kaisa rouvansa kanssa nuotiopaikalle grillin läheiseltä kesämökiltään.

Perinteisesti ennen juhannusta talsittua ja pyöräiltyä retkeilyä suosi nyt todellinen helle. Illan- ja alkuyön aikana mittari ei laskenut alle 19 asteen. Töysän- ja Ähtärin keskustasta, sekä eri kyliltä poljettiin pyörillä lähelle nuotiopaikkaa. Matkaa kertyi yhteen suuntaan 8-30 kilometriä. Ähtärin Kellomäestä kävelleet saivat askeltaa edestakaisin noin 11 kilometriä.

Osanottajin määrä oli melkoinen sattuma, kun 40 juhlaköpöttelyyn osallistui 39 naista ja miestä. Mutta laskettaessa mukaan myöskin Hautalahden komea koira, niin osanottajia oli myöskin 40.  Mainittakoon, että moni on ollut tässä tapahtumassa mukana innokkaasti jo kymmenkunta kertaa.

Talsijoiden puheenjohtaja Markku Akonniemi kertoi juhlasanoissaan hieman Köpöttelyn historiaa, Sen mukaan joka kerta on ollut osallistujana Pentti Hautala. – Pentti on toimittajana, Talsijoiden yhtenä perustajana, ja nykyisin yhdistyksen kunniapuheenjohtajana tehnyt myöskin 40-vuotena lehtijuttua eri julkaisuihin Köpöttelystä. Töysän historiankirjaankin.

Yli 30 kertaa ovat olleet mukana: Tuulikki Hautala 34, Jussi Herrala 32, – Eino Lehtoranta, Pauli Virtanen 31, Antti Mäkelä, Kerttu Lehtoranta, Kalevi Ihamäki, Kirsti Herrala ja Pirkko Koskinen 30 kertaa.

Tämä maakunnan vanhimman lajissaan olevan retkeilytapahtuman ajankohta on ollut paria poikkeusta lukuun ottamatta aina, hieman ennen juhannusta. Kerran se järjestettiin syksyisenä päivänä ”Maaherran marssina”, Kellometsä-Sepännimeen. Mukana olivat, alavutelaissyntyinen maaherra Mauno Kangasniemi ja useita kuntien edustajia. Kerran heinäkuussa maakunnallisena vaelluksen Kellometsä-Sepenniemeen. Silloin oli monta osallistujaa Vaasasta, Lapualta, Seinäjoelta ja Helsingin seudultakin.

Monta vuosikymmentä sitten pystytetty Suomenselän Taival- reitin opasviitta”rykelmä” on säilynyt kohtalaisessa kunnossa nykyaikaan saakka Mantilanjärven nuotiopaikan lähellä.

Ensimmäiset viitisentoista kertaa käveltiin aina Mantilanjärven nuotiopaikalle, Töysästä ja Kellomäestä. Sitten siirryttiin käyttämään myös polkupyöriä.  Nyt pyöräillään ja kävellään. Jotkut ajavat autollakin Lamminahonperälle. -Miten kunkin kunnolle ja liikkumiselle sopii.

Nuotiopaikan perustamiselle antoi metsän/rannanomistaja Aino Toopakka, Suomenselän Taival reittiä liikkuvien käyttöön jo 1970-luvulla. Silloin läheltä liikuttiin paljon kesällä ja talvella Suomenselän Taival- reittiä. Noin 20 talvena hiihdetyssä Suomenselän Taival laturetkessä oli enimmillään osallistujia lähes 1000, eri pulilta Suomea.

Lisäksi monena kesänä reitillä vaelsi erilaisia retkeilyryhmiä. Muun muassa ranskalaiset nuorisojoukot lähtivät monena kesänä, 3 päivää kestäneellä vaellusretkelleen Lehtimäen Valkealammelta. Töysän Vetolassa oli ensimmäinen yöpymispaikka. Sitten jatkettiin Mutkan koululle ja Ähtärin Kellomäkeen.  Samoilijoita ja Talsijoita oli paikallisina oppaina, lähes 20 tytön ja pojan ryhmille. Iältään he olivat 15-20 vuotiaita.

Talsijoiden toimesta ensimmäisen Köpöttelyn kunniaksi pysyttämä viitta on säilynyt jo 40-vuotta ryhdikkäänä.

Samoilijoiden ja Talsijoiden talkoolaiset pitivät reittiä kunnossa. – Nykyään on jo vuosia sitä markkinoitu Kuuden Tähden-reitistönä, hankkeiden avulla. Reitti on silti päässyt osaksi puskittumaan ja opasviitoistakin on monet lahonneet.

Eniten on ollut Köpöttelyssä osallistujia lähes 60. Yleensä on määrä vaihdellut 22-30 välillä. Vähiten oli vuonna 1993 rankkasateessa. Ukkosenkin jyristessä, saivat suojan alla nuotion syttymään, 4 töysäläista ja 3 ähtäriläistä.

– Melkein joka vuosi on nautittu kohtalaisesta säästä. Toki sade- ja toppapuku on ollut käytössä useamman kerran. Ainakin kahtena kesänä on taivaalta vihmonut räntää.

HYVÄÄ, RIEMUISTA, TURVAALISTA ja REIPASTA JUHANNUSTA JOKAISELLE!


 

JÄTÄ KOMMENTTI