UNESCO:n evaluaattorit saapuvat Järvi-Pohjanmaalle

0
Pohjanmaan Kolilta, Alajärven Pyhävuorelta aukeavat upeat näkymät Lappajärvelle (Foto : Jukka Ketonen)

UNESCO:n arvioitsijat saapuvat Etelä-Pohjanmaan järvialueen Kraatterijärvi Geoparkiin elokuun ensimmäisellä viikolla

Lappajärven, Vimpelin, Evijärven ja Alajärven alueelle saapuvat UNESCO:n arvioitsijat eli evaluaattorit (1.8.-5.8.2023) arvioimaan Kraatterijärvi Geoparkin alueen sopivuutta UNESCO-statuksen alaiseksi. Statuksen saavuttaminen alueelle olisi merkittävä juttu, sillä se lisäisi turistivirtoja järvialueen matkailun kannalta. Ulkomalaisista UNESCO-statuksen perässä matkustavat erityisesti aasialaiset luonto- ja kulttuurimatkailijat.

Geopark tarkoittaa alueen geologisen perinnön ja kulttuurin esille tuomista ja sen hyödyntämistä alueen elinvoiman hyväksi. Kraatterijärvi Geoparkin perimä on erittäin ainutlaatuinen muihin geoparkkeihin verrattuna, sillä se on syntynyt 78 miljoonaa vuotta sitten iskeytyneestä meteoriitista, jonka iskun seurauksena syntyi kuntia sidostava Lappajärvi.

Hakemus on jätetty Unescolle marraskuun lopulla 2022, jonka seurauksena on alkanut arviointiprosessi. Nyt elokuussa 2023 evaluaattorit tulevat paikanpäälle tutustumaan alueeseen, jonka jälkeen he antavat Unescolle suosituksen, millaisen arvioinnin alue saa.

UNESCO-statuksen arviointiasteikko perustuu erilaisiin kriteereihin, joita on satoja. Mikäli kriteerit täyttyvät, alue saa niin kutsutun ”vihreän kortin”. Mikäli löytyy täydennettävää, alue saa ”keltaisen kortin” ja mikäli kriteerit eivät täyttyisi alkuunkaan, alue saisi ”punaisen kortin”.


 

JÄTÄ KOMMENTTI